More
  - hirdetés -

  Észak-Olaszország 7 legszebb tava, amit látnod kell

  Olaszország a világ egyik legszebb és legsokoldalúbb országa. Nem csak tájai lenyűgözőek, ahol egymást érik a fenséges hegyek, a zöld lankák és a virágos rétek, de szinte minden lépten-nyomon történelemmel van átitatva. Mindezek mellett Észak-Olaszország ad otthont számos festménybe illő tónak, melyek nemcsak tökéletes kikapcsolódást biztosítanak, hanem egy egész egyedi módon merítkezhetünk meg általuk az olasz kultúrában.

  - hirdetés -

  Garda-tó (Lago di Garda)

  A Garda-tó kristálytiszta vize az úszók és vitorlázók, hegyei pedig a biciklisek fellegvára. Olasz-Alpok részét képező Monte Baldo mintegy 40 km hosszan követi észak-dél irányban a tó keleti partját, legmagasabb csúcsa 2218 m, ahova mindenképp érdemes felmenni a mesés kilátás miatt. De nem csak a hegyekben, hanem a tó körül is biciklizhetünk, (habár még nem teljesen tekerhető körbe tó) nemrég adták át Európa egyik leglátványosabb kerékpárútszakaszát, a Garda-tó fölé benyúló lebegő szakaszt.

  - hirdetés -

  Fotó: Fotósműhely

  Olaszország legnagyobb tava a természeti szépségei mellett számos történelmi épületet is tartogat, mint például a Sirmione városában álló Scaligero-kastély, mely a 13. században épült, de itt látható Catullus római költő villájának, a Grotte di Catullo maradványai, vagy a nyugati parton álló Vittoriale degli italiani, mely az 1920-as évek végén a híres olasz költő Gabriele D’Annunzio otthona volt. A villa egy domb legmagasabb pontján fekszik, így lenyűgöző kilátás nyílik innen a Garda-tóra, hatalmas kertjében és egyedülálló szobor alkotásai között megéri sétálni egyet. A gyerekekkel érkezők pedig a Gardalandban, vagy a helyi állatkert díszes állatgyűjteménye között tölthetnek el felejthetetlen pillanatokat.

  Iseo-tó (Lago d’Iseo)

  A Bergamo szomszédságában fekvő Iseo-tó – mely a vitorlázók és túrázók kedvelt célpontja- nem szerepel az olaszországi tórégió legfelkapottabbjai között, de a táj megéri a kis kitérőt, ráadásul kevésbé nyüzsgő.

  - hirdetés -

  Talán legismertebb része a Isola di Loreto egy neogótikus kastély, melyet 1910 körül építettek a 15. századi alapokra és szerkezetre. A Lago d’Iseo keleti partján található Sulzano és Sale Marasino ideális kiindulópont ha a tó közepén, Európa legnagyobb tavi szigetére, a Monte Isolára szeretnénk áthajózni. A sziget ad otthont a 17. században épült katedrálisnak és a Rocca Martinengo, középkori kastélynak. Egy meredek kaptatón a dió és az olajfák között vezet az út a sziget legszebb kilátópontjára egy 13. századi templomhoz, a Madonna della Ceriolahoz. A jó borok szerelmeseinek a tó közelében fekvő Castello di Grumello a tökéletes helyszín, ahol mindent megtudhatnak a borkészítésről és meg is kóstolhatják az itt készült nedűket. Az ínyencek egy különleges vacsorával folytathatják a programot, ugyanis a tó a tinca nevű halfaj otthona, melyet rengeteg helyi ételben használnak. Az igazán bevállalósak még hajót is bérelhetnek, hogy saját maguk fogják meg a vacsorának valót.

  Comói-tó (Lago di Como)

  Fotó: Demeter Ákos

  - hirdetés -

  A észak-olasz tavak közül a lombardiai régióban fekvő Comói-tó a leghíresebb, főleg mióta George Clooney villát vásárolt a tóparton. Az Alpok felejthetetlen látványa biztosítja a képeslapra illő tájat. Körbejárhatjuk autóval, vonat és busz-összeköttetést is találunk, vagy akár vízre is szállhatunk, hogy egy hajókiránduláson fedezzük fel hangulatos kisvárosait.
  Bellagio, a tó gyöngyszeme, kétségkívül a Comói-tó legszebb és legromantikusabb városa. Vétek lenne elhagyni a tavat anélkül, hogy néhányat meglátogassunk a legszebb villák közül, mint a tremezzoi Villa Carlottát, a varennai Villa Monasterot vagy a lennoi Villa del Balbianellot. Szintén kihagyhatatlan célpont a Como katedrális meglátogatása, mely 1396-ban épült, gótikus stílusban. A túrázós és kerékpáros kirándulások kedvelt célpontja a Valsassina-völgy, de ha ennél pihentetőbb időtöltésre vágyunk akkor siklóval juthatunk fel a Monte San Primo tetejére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tóra.

  Lugano-tó (Lago di Lugano)

  Fotó: Pintér Norbert

  Nem messze a svájci határtól – a Comói-tó és a Maggiore-tótól szinte csak egy kőhajításnyira – bújik meg ez a különleges hely, egy sajátos mikroklímájú, mediterrán gyöngyszem a hegyek ölelésében. Ha igazi lélegzetelállító panorámát szeretnénk, siklóval érdemes felmenni a San Salvatore hegyre. Az apró kis tengerszem a svájci és az olasz kultúra különleges egyvelegéről ismert, ahol egész évben egymást érik a különböző programok. Ne hagyjuk ki Sentiero ősi olajfaligeteit, ha pedig megfáradt lábainkat szeretnénk megpihentetni üljünk be egy hangulatos helyi étterembe és próbáljuk ki a fondü ízletes sajtvariációit.

  - hirdetés -

  Fotó: Pintér Norbert

  Varese-tó (Lago di Varese)

  Fotó: Paolo

  A Varesa-tó a Campo dei Fiori hegygerince alatt fekszik, számos gyönyörű villájával és kertjeivel gyakran csak az olasz „kis Versailles”-ként emlegetik. A tó leglátogatottabb helye Virginia-szigete, amely tele van régészeti lelőhelyekkel és ritka növény- és madárfajokkal. A természet szerelmeseinek kihagyhatatlan a Schrianna park és a Palude Brabbia természetvédelmi terület, amely számos különleges madár és növény otthona, vagy merüljünk el a helyi kultúrában a számos kenu- vagy evezős verseny egyikén. Kitűnő túra- és kerékpáros útvonalak is futnak a környéken és az igazán bátrak még lóhátra is pattanhatnak, hogy így fedezzék fel a tó természeti szépségeit.

  Maggiore-tó (Lago Maggiore)

  - hirdetés -

  Milánótól északra, az Alpok déli lejtőinek lábánál fekvő tó Olaszország második legnagyobbja, mely legészakibb csücske átnyúlik Svájcba, így svájci és olasz kultúra összeolvadása jellemezi. Látogassuk meg a környéken található Verzasca-völgyet, mely igazi eldorádó a természet szerelmeseinek, a kristálytiszta vizű Verzasca-folyó népszerű a vadvízi kajakosok és búvárok körében is.

  A Maggiore-tó számos kisebb-nagyobb szigettel tarkított, kedvelt kirándulócélpont Isola Madre szigete, melynek buja kertjei mindenkit elvarázsolnak, itt olyan ősi olajfák, citromfák, bambuszok és magnólia bokrok között sétálhatunk, melyek közül nem egy már évszázados kort élt meg. A másik leglátogatottabb sziget az Isola Bella, melyet 17. ás 19. század között épült barokk stílusú Borromeo palota és a hozzá tartozó park uralja.
  A helyi ételek közül kiemelkedik a kézzel készített gorgonzola sajt és a helyi dióval, mazsolával és fügével töltött cipó különlegesség, a Crescenzin. A környék különleges mézeiről is híres, mivel a hegyek különböző vadvirágaiból készül, így édességüknek mértéke és színük is teljesen eltérő lehet.

  Orta-tó (Lago d’Orta)

  A tó bájos és romantikus hangulatáról híres, tökéletes célpont szerelmespárok számára, vagy azoknak, akik egy igazán pihentető nyaralásra vágynak. A tó körül egymást érik a pici falvak, melyekben hangulatos sétát tehetünk, semmiképp se hagyd ki Orta San Giulio-t. A nyári csúcsszezont leszámítva a tó és környéke tényleg sokkal nyugodtabb hely, mint a környék többi tava, épp ezért az olaszok körében népszerű.

  - hirdetés -

  Az Orta-tó népszerű túraútvonalairól is ismert, melyekről nagyszerű kilátás nyílik a környékre. Néhány egészen a tó nyugati oldalán magasodó San Nicolao – Piedmont és Lombardia Szent Hegyeinek az egyikének – tetejéig vezet. A domb 21 kápolnájával és Szent Ferenc szobrával 2003 óta az UNESCO Világörökség része.
  Az Orta-tó mindig is a költők és más művészek kedvelt menedékhelye volt – Nietzsche 1883–1885 között az Orta-tó partján vetette papírra az Így szólott Zarathustra könyvét.

  - hirdetés -