Főoldal / Úticélok / Külföldön / Comói-tó – Bellagio

Comói-tó – Bellagio

Bellagio Olszországban, Lombarida tartományban, a világhírű Comói-tó három ágának találkozásánál fekszik, közel a svájci határhoz. Bellagioban nem a nevezetességek, látnivalók utáni rohanás teszi élvezetessé a nyaralást, hanem az olaszos hangulat, a sok zöld és a hegyek miatti nyugalom érzése.

Bellagio_Olaszorszag_04

A város érdekessége, hogy egy dombos félszigeten fekszik, így mindenhonnan más és más panoráma tárul elénk. A tótól távolodva egyre magasabbra kerülünk az amúgy igen hangulatos, de nyaktörő szerpentinen, így távolodva, vagy közeledve pedig csodás rálátásunk nyílik az egész városra.

Bellagio_Olaszorszag_17

Az elegáns és régi múltra visszatekintő üdülőhely, máig megőrizte vonzerejét még a turistaáradat ellenére is. Évszázados épületek, kőfalak és festői, macskaköves lépcsők megszakítva egy-egy étteremmel, kávézóval vagy fagyizóval, ahol a legfinomabb olasz termékek csábítanak.

Bellagio_Olaszorszag_11

Bellagio_Olaszorszag_14

Bellagio valóban látványos kisváros, a tó felől induló utcák egy része lépcsőssé válik, a meredek sikátorok mind jellegzetes díszletei ennek az ékszerdoboznak. A parttal párhuzamosan futó Mazzini és Garibaldi utcákat középkori kő lépcsősorok, – melyekből hét maradt fent a városban – kötik össze egymással és a környező utcákkal.

A tóparti sétányt a gondosan ápolt virágokkal tarkított ágyások szegélyezik. A kikötőben is mindig nagy a forgalom, sorra jönnek a kirándulóhajók megannyi kíváncsi turistával a Comói-tó legnépszerűbb városának felfedezésére. A Comói-tó partja mentén számos századfordulóban épült villa áll, egykoron gazdag arisztokraták lakhelyei, melyek többsége ma már luxus hotelként funkcionál.

Bellagio_Olaszorszag_15

Közülük a leghíresebb a Grand Hotel Villa Serbelloni, az egyik legrégebbi és legelegánsabb szálloda a környéken, és az egyetlen 5 csillagos hotel Bellagioban, melynek jelenlegi tulajdonosa a Rockefeller Alapítvány.

Bellagio_Olaszorszag_03Fotó: Elliott Brown

A másik híres épület a Villa Melzit Fracesco, amit Melzi d’ Eril gróf, a Napóleon alapította olasz köztársaság elnöke építtette 1808 és 1810 között. Megtekintésére induljunk el a bellagiói sétányon Como irányába, s hamarosan látni fogjuk a vízparton azt a pavilont, ahol Liszt Ferenc megpihent, s Dante és Beatrice szobrai alkotásra ösztönözték. Itt vetette papírra Liszt a Dante-szonáta vázlatát, mely legfontosabb alkotásai közé tartozik.

Bellagio_Olaszorszag_02Fotó: xlibber

Továbbsétálva elérjük a gyönyörű angol parkkal körülvett Villa Melzit, ahol a ritka és egzotikus növények, csodálatosra nyírt sövények, kaméliák, azáleák és gigantikus rododendronok között sétálhatunk.

Bellagio_Olaszorszag_01Fotó: xlibber

Egy romantikus, hűsítő esti séta a Comói-tó partján tökéletes lezárása nem csak egy napnak, de egy egész nyaralásnak is.

Bellagio_Olaszorszag_09

Bellagio_Olaszorszag_08
Copyright ©  2016  Demeter Ákos és Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.