Főoldal / Úticélok / Külföldön / Séta Sirmione körül

Séta Sirmione körül

Sirmione félszigete a Garda-tó déli csücskénél helyezkedik el, és egy híd köti össze a szárazfölddel. Az útikönyv szerint is kihagyhatatlan látnivaló, ami igaz is, csak szerintünk nem (csak) szűk utcácskákban bővelkedő szép belvárosa, hanem a félsziget csúcsát körülvevő természeti képződmény miatt.

Sirmione különleges strandja

A Garda tavat gleccserfolyók táplálják, a legmélyebb pontja 360 méter, a tó vize Sirmione lapos szikláinál tud igazán felmelegedni. A tóba benyúló földnyelv csúcsában fekvő sziklák, mint kőgallér keretezik a magasba szökő sziklafalat. Az itt található teraszos kialakítású sziklastrand ennek köszönhetően igen kellemes fürdőhely a nyári szezonban és nem utolsó sorban ingyenes.

sirmione_garda_to_olaszorszag_18

Ennek a látvány mellett egyébként gyógyhatása is van ahogy olvastam. Ezeken kilométer hosszan lehet végigsétálni, mi teljesen körbe tudtuk járni így a félszigetet, de láttunk olyan képet, ahol a magasabb vízállás miatt ez nem kivitelezhető.
sirmione_garda_to_olaszorszag_05

Egy középkori óváros minden kellékével

Emellett természetesen Sirmione-nak is gyönyörű középkori óvárosa van, színes házakkal, szűk utcákkal, ahova autóval tilos behajtani még a városkapu előtt le kell parkolni és a hídon átsétálni.
sirmione_garda_to_olaszorszag_20

A híd után, a középkori Scaligeri kastély mellett elsétálva máris a színes, zajos, illatos Piazza Castellon találjuk magunkat, ami telis-tele van kávézókkal és éttermekkel.

sirmione_garda_to_olaszorszag_24

Sirmione óvárosa mindössze két párhuzamos utcácskából áll, belőlük nyílnak a közvetlenül a vízpartra futó sikátorok, amik a már megszokott, hamisítatlan olasz hangulatot idézik elénk bárhol is járjunk az országban.

A házak között kicsiny parkok ékesítik az utcákat, tele szebbnél szebb növényekkel, amik gyakran birtokba veszik a házfalakat is.

sirmione_garda_to_olaszorszag_23

sirmione_garda_to_olaszorszag_01

Sirmione nevezetessége a földnyelvre épült és a tóra csodás kilátást nyújtó Rocca Scaligeri kastély, melyet a tó vízével teli várárok vesz körül. A római alapokra épült vizivár mintha egy tündérmese díszlete lenne. A XIII. században a híres veronai Scaligeri család építette, de később a velenceiek, a franciák és az osztrákok kezére került. A Scagligeri dinasztia Verona és a Garda-tó területének irányítói voltak a 13. és a 14. században.

sirmione_garda_to_olaszorszag_21

sirmione_garda_to_olaszorszag_06

A sziget csúcsán áll Catullus villája, illetve annak romjai, mely egy Konstantin császár idejében épült fürdőpalota. Az ókori, impozáns építmény romjait az utókor Catullus barlangjának (le Grotte di Catullo) nevezte el (amit mi csak a hajóról láttunk, mivel lent jártuk körbe a félszigetet és a kövekről nem lehet felmenni). Sirmione kihagyhatatlan célpont egy Garda-tó környéki nyaraláskor.

sirmione_garda_to_olaszorszag_26

Copyright © 2016 Fotósműhely és Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.