Melyiket válaszd: Cinque Terre vagy Amalfi-part?

Ha látványos tájakról és hangulatos tengerparti városokról van szó, az olasz Amalfi-part és a Cinque Terre egyaránt kiváló úti cél. A legjobb ha mindkettőt meglátogatod. Ha mégis választanod kell az Amalfi-part és a Cinque Terre között, nem egyszerű a döntés, ezért összeállítottunk egy hasznos kis útmutatót, hogy segítsünk eldönteni, melyik úti cél lehet jobb a számodra.

- hirdetés -

Megközelítés

A Cinque Terre kicsiny falvai Firenzéből, az Amalfi-part Rómából vagy Nápolyból érhető el könnyebben.

A Cinque Terre Észak-Olaszország nyugati partvonala mentén fekszik Liguria régióban. A Cinque Terre kicsiny falvai könnyen elérhetőek Pisából, Firenzéből vagy Milánóból. Egy órás vonatútra/autóútra van Pisától, kettőre Firenzétől, Milánóból kicsit hosszabb az út 3 óra autóval vagy 3,5 óra alatt eljuthatsz vonattal is.

Fotók: Pixabay

Az Amalfi-part Dél-Olaszországban Campania régióban fekszik. Az Amalfi-part könnyen megközelíthető Rómából vagy Nápolyból. Nápolyból csupán egy óra a helyi, Sorrentóba tartó Circumvesuviana vonattal. Rómából elvonatozhatsz először Nápolyba (a gyorsvonattal az út csak 1 óra 10 perc), majd átszállhatsz a Circumvesuviana vonatra vagy kompra,   vagy pedig elvonatozhatsz Rómából közvetlenül Salernóba, az Amalfi-part másik végéhez (csak 2 óra az út a gyorsvonattal).

- hirdetés -

Ezt már olvastad? Akár 2500 eurós bírsággal is számolhatnak a strandpapucsban túrázók a Cinque Terrén

Időjárás

Mindkét régió mediterrán éghajlatú, de az északi rész  vagyis a Cinque Terre általában néhány fokkal hűvösebb, mint a déli. Így ha tavasszal vagy ősszel érkezel, az idő annál melegebb és szárazabb, minél délebbre mész… így az Amalfi-part jobb döntés lehet ebben az időszakban.

Az Amalfi-parton a fő vonzerő a tenger, a legjobb idő a látogatásra az áprilistól szeptemberig tartó időszak. Augusztus közepén a csúcsszezon idején már szinte ki lehetne tenni a megtelt táblát, de a tömeg ellenére még mindig találhatsz egy helyet a kavicsos parton, vagy élvezheted a kilátást fentről túrázás közben. Ha azonban nem ragaszkodsz a fürdéshez, csak szeretnéd végiglátogatni a városkákat elkerülve a tömeget, a tavasz tökéletes választás (áprilistól júniusig), a virágok nyílnak, az időjárás elég meleg. Ha fürödni is szeretnél, a szeptember a legjobb választás.
Télen a leghidegebb hónapokban novembertől márciusig az Amalfi-part városai –  az olykor drámai hullámok miatt, melyek hatalmas erővel csapódnak a sziklákhoz – majdnem teljesen kiürülnek.
A Cinque Terre is hemzseg a turistáktól a nyári hónapokban, a téli hónapokban nagyrészt szellemváros (vagy 5 kis szellemváros). Itt is nyugodtan választhatod az őszi-tavaszi időszakot, de arra készülj fel, hogyha túrázni szeretnél a híres túra útvonalakat könnyen elmoshatja az eső, így ősszel és télen nem mindig járhatók. Ettől még nem rossz évszak a tél az utazáshoz, de befolyásolhatja a programjaidat. Ha nyár magasságában érkezel azonban, a Cinque Terre többnyire valamivel enyhébb.
Ha tehát inkább a tenger miatt érkezel, akkor ideális idő a Cinque Terre meglátogatására május közepétől szeptember közepéig tartó időszak. Ha túrázás miatt, az már korábban kezdődik, a szezon március közepétől október közepéig tart.

Fontos! Olaszországban az ünnepek szezonja augusztusban van, különösen a 15.-i héten minden háromszor drágább.

Strandok

Míg a Cinque Terre népszerű hely a túrázáshoz, az Amalfi-part inkább a városnézés és a strandolás miatt vonzó. A kavicsos strandok többsége napozóágyakkal és élénk színű napernyőkkel borított, melyet napi 10 euróért bérelhetsz. A víz meleg, tiszta és nyugodt, így tökéletes az úszáshoz.


Bár az Amalfi-part kedvelt tengerparti üdülőhely, az olasz tengerpart ezen részén kevés klasszikus strandot találunk, itt nem találsz hosszú homokos partokat, inkább kavicsos öblöket vagy sziklás partszakaszokat. A sziklafalra épült városkákból gyakran csak hosszú lépcsőkön lehet lejutni a strandokig, cserébe a világ legvarázslatosabb öblei várnak kristálytiszta vízzel.

- hirdetés -

Cinque Terre legnagyobb és egyetlen homokos strandját a Monterosso al Mare-nál találod. Néhány kisebbet találsz még itt-ott, Vernazza kikötőjében van egy kis homokos strand, Corniglia közelében található a Guvano nudista strand, és Riomaggiore kikötőjétől pár percre van egy kis, sziklás strand. Ha nagyobb strandot és több homokot keresel, Monterosso-tól északra fekvő Levanto felé vedd az irányt.

Ezt már olvastad? Az Amalfi-part legszebb városai

A Cinque Terre elképesztő túra útvonalakkal vár

A Cinque Terre híres a látványos túra útvonalairól, amik összekötik az öt várost. Csodás kilátást nyújtanak a tengerre és a városokra, kötelező program minden túra fanatikusnak. Van azonban néhány fontos dolog, amit érdemes észben tartani. Először is, ezek az útvonalak nagyon zsúfoltak a csúcsszezonban, májustól szeptemberig. Másodszor, sok helyen keskenyek, meredekek – így, ha kicsit instabil a lábad, vagy félsz a magasságtól, nem ajánljuk! (Helyette, maradjatok a Via dell’Amorén, a széles, lapos, kikövezett úton, ami összeköti Manarolát és Riomaggiorét).

A 11 km-es Riomaggiore és Monterosso al Mare között futó Sentiero Azzurro ösvény a legkedveltebb. Az ösvény egy része nagyon könnyű sétaút, mint az előbb említett Via dell’Amore, de néhány szakasza, mely a látványos kilátásával magasabban, a hegyoldalban fut, már kihívást jelenthet. A teljes menetidő kb. 5-6 órát vesz igénybe, ehhez jön még a városkák felfedezésére szánt idő.

- hirdetés -

Amalfi-parton is van néhány remek túraútvonal, a legismertebb a Senterio degli Dei, avagy az „Istenek Útja. Az út Bomerano-ban kezdődik a Nocelle-on keresztül fut, majd 2000 lépést követően Positanóban ér véget. A másik kedvelt ösvény a Ravellótól Minorig egy lépcsőn fut keresztül a meredek domboldalon álló házak között.

Városnézésért és egynapos kirándulásokért válaszd az Amalfi-partot

Igen, mind a Cinque Terre, mind az Amalfi-part látványos, tengerparti kilátást nyújt, de ha specifikusan kulturális vagy történelmi látnivalókról beszélünk, Amalfi-part magasan veri a Cinque Terrét. Az Amalfi-part kihagyhatatlan látnivalóinak listáján rajta vannak Ravello kertjei és villái, Amalfi város katedrálisa és Salerno történelmi katedrálisai és kastélya, illetve számos (kis) múzeum, beleértve a kerámia múzeumot Vietri sul Maréban, a papír múzeumot Amalfiban, és a római villa múzeumot Minoriban. 

Az Amalfi-part jobb helyen van, és könnyebben elindulhatsz egy egynapos túrákhoz, más nagy látnivalókhoz. Az Amalfi-partról szinte végtelen számú csodálatos egynapos kirándulásra van lehetőség. Attól függően, hogy pontosan hol szállsz meg, könnyedén elnézhetsz a szigetekre Ischia, Procida, Capri vagy ellátogathatsz Pompeiibe, Herculaneumba, Paestumba és Nápolyba. Így, ha a városnézést vesszük figyelembe, mi az Amalfi-partra szavazunk.

- hirdetés -

A Cinque Terre maga is inkább egy tipikus egynapos kirándulási hely, de ha van időd érdemes pár napot eltölteni itt, és felfedezni a Földközi-tenger ezen vidékét.

A világ egyik legszebb útja Amalfi-parton kanyarog

Az Amalfi-parton végigkanyargó út világhírű, csodás kilátásáról, kanyarjairól, és a vízre néző meredek kiugróiról. Ha ez számodra jól hangzik, irány az Amalfi-part – a Cinque Terrén nincsen semmi hasonló (általában jobban megéri a gyors, olcsó helyi vonatot választani az 5 város között). Ne feledd, hogy míg az autóbérlés és vezetés az Amalfi-parton csak gyakorlott sofőröknek ajánlott, a SITA busz, ami ugyanezen az útvonalon közlekedik, elég zsúfolt (és meleg) nyáron.

5 csillagos luxus az Amalfi-parton; hátizsákos hangulat a Cinque Terrén

Az Amalfi-part és a Cinque Terre városai már nem azok a kis halászfalvak, amik egykor voltak, ma inkább üdülővárosok. Így természetesen ne számíts arra, hogy te leszel az egyetlen turista, főleg nem csúcsszezonban. Persze ez nem meglepő, az Amalfi-part már elég rég, a 19. század óta felkapott üdülőhelynek számít, így zsúfolásig tele van luxus szállodákkal, és 5 csillagos éttermekkel. Természetesen találsz olcsóbb szállásokat és nyugodtabb atmoszférát is, főleg a kevésbé felkapott városokban, mint Ravello, Vietri sul Mare és Salerno. Ám a fő központoknak határozottan inkább üdülőközpont hangulata van, különösen Positanónak. Ennek köszönhetően a leghíresebb városai, különösen Positano, Amalfi város és (bár technikailag nem az Amalfi-parton helyezkedik el) Sorrento tele van turistákkal a világ minden tájáról.

- hirdetés -

Bár a Cinque Terre városai sokkal rövidebb ideje számítanak népszerű úti célnak, jelenleg nagyon, nagyon divatosak. Igen, ez az öt kisváros egykor autentikus halászfalu volt. És igen, számos ottani létesítmény megmaradt kicsi, családi üzemeltetésű vállalkozásnak. Ám a városok maguk mára majdnem teljesen a turizmusra épülnek; a halászat már relatíve kis részét teszi ki a helyi gazdaságnak. Ez azt is jelenti, hogy míg a Cinque Terrén is pont akkora tömegek vannak, mint az Amalfi-parton, az összetételük kicsit más: hátizsákkal járják a Cinque Terre legszebb túraösvényeit.

Mind az Amalfi-part, mind Cinque Terre különleges, egyedülálló a maga nemében, de ahhoz, hogy igazán élvezni tudd őket próbáld meg elkerülni a csúcsszezont!