More
  - hirdetés -

  Az Amalfi-part legszebb városai

  Egy elképesztően gyönyörű partvonal kanyarog Salernotól Sorrentoig; az Amalfi-part semmi máshoz nem hasonlítható a világon. Ezen a szakaszon húzódik a világ egyik legszebb autóútja, 72 kilométeren keresztül a meredek sziklás parton. A domboldalon az azúrkék tengerbe leereszkedő színes, az 1997 óta UNESCO védelem alatt álló falvakat, kiugró sziklák szegélyezik, és illatos citrom ligetek veszik körbe. Meredek, keskeny utak cikk-cakkoznak fel és le a lenyűgöző, függőleges tájképen, szemet gyönyörködtető kilátást biztosítva a tengerre, miközben apró, napsütötte terek csábítanak, hogy gyönyörködj még az elragadó látványban egy friss, jéghideg limoncello szürcsölése közben. Az Amalfi-partszakasz sokkal többet kínál mint a természet nyújtotta látnivalók – a vakítóan kék öblök látványát, és a festői pasztellszínű falvakat a sziklákba ágyazva – van itt kultúra is, művészet, történelem és remek ételek, mindez egy igazi dolce vita életérzésbe csomagolva. Az évtizedek során illusztris társaság – művészek, írók és zenészek – találtak otthonra, pihenőhelyre, és nem utolsó sorban inspirációra az Amalfi-part mentén sorakozó városkákban és falvakban, most pedig rajtad a sor, hogy megismerkedj velük.

  - hirdetés -


  Atrani

  atrani_amalfi-partFotó: Uljana Egli, címfotó: pululante


  A Tirrén-tengerre kilátást nyújtó, két függőleges szirt közé beékelődött Atrani a partvonal egyik legkisebb, és legelbűvölőbb falva. Miközben csak egy saroknyira helyezkedik el Amalfi városától, barátságos lakóival, bájos éttermeivel és különleges halászfalu hangulatával olyan érzés, mintha kilométerekre lenne a közeli nyüzsgő forgatagtól. A falu élete itt a Piazza Umberto I, a főtér körül forog, tökéletesen megőrzött középkori építészete pedig – színes öreg házakkal, virágos erkélyekkel, régi templomokkal és keskeny sikátorokkal – festői hátteret biztosít mindehhez, ami Dél-Olaszországba vonz téged. Pár órányi pihentető sütkérezéshez a meleg olasz napsütésben, vedd az irányt Atrani apró, fekete homokos partja felé vagy ülj le egy Aperol Spritz-re és egy finom, szabadtéri tengerparti ebédre valamelyik útmenti kávézóban!

  Amalfi

  amalfi_amalfi-partFotó: Giuseppe Milo

  - hirdetés -

  Az egykori Amalfi Köztársaság fővárosa a 9. és a 13. század között fontos kereskedelmi központ volt. Egy csodásan díszített, 9. századi katedrális – Cattedrale Sant’Andrea Apostoli – uralja Amalfit, a partvonal névadóját. Csíkos márvány homlokzatának és széles, meredek lépcsőinek árnyékában a Piazza del Duomo nyüzsög az élettől. Házi készítésű merített papírt, és limoncellót áruló boltok szegélyezik a festői, macskaköves sikátorokat, és napsütötte terek csalogatják a járókelőket a kávézókba, ahol hagyományos házi süteményeket és habos eszpresszót kínálnak. A nagyhatalmú tengeri állam egykori fővárosaként, ez az izgalmas kikötőváros kitűnően párosítja történelmi és kulturális kincseit a lenyűgöző tengerparti kilátással, és a nyüzsgő stranddal. A színes napágyakkal és napernyőkkel övezett széles és kavicsos Marina Grande a legélettelibb, és leghíresebb strand a környéken, míg az apró, magányos Santa Croce hegytorok kínálja a legtisztább kék vizet a partvonal mentén. A Sorrento és Salerno között félúton elhelyezkedő Amalfi város a legforgalmasabb turistaközpont, ám fantasztikus elhelyezkedése – a tenger és a teraszos citrom ligetek között – örökre elvarázsol.

  Positano

  positano_amalfi-partFotó: Abdulsalam Haykal

  Az Amalfi-part legnyugatibb városa félúton található Sorrento és Amalfi városa között. A 20. század elején, még egy álmos halászfalu volt, de a sorsa megváltozott, amikor a turisták felfedezték a festői várost, mely elragadó látványával, és édes dolce vita atmoszférájával elegáns üdülőparadicsommá változott. Positano legfőbb vonzereje a meredek hegyoldalra tapasztott több száz pasztell színű ház. Ez a partvonal legbájosabb városa, és nincs az a mennyiségű turista, aki el tudná ezt az élményt rontani. A Santa Maria Assunta templom majolika csempés kupolája, és a fekete Madonna, a divatos üzletek végiglátogatása vagy a tengerparton pihenés egy pohár rozé társaságában; ezek számítanak a kedvenc időtöltésnek Positanoban. Ám a város valódi varázsa a szürreálisan meredek topográfiájában rejlik, ezernyi lépcső és apró, függőleges utca kanyarog szorosan  a barack, rózsaszín és terrakotta színű házak kavalkádjában,  melyek mindegyike az azúrkék tengerben végződik. Positano félig nyilvános, félig magán kézben lévő fő strandja (Spiaggia Grande) fekete homokjával, a napágyak és napernyők szoros soraival úgy néz ki, mint egy 50-es évekbeli megelevenedő képeslap. Népszerűsége ellenére Positano egészen elragadó maradt, még a turistaözön sem rontja el az összhangot.

   

  Ravello

  ravello_amalfi-partFotó: Daniel Enchev

  Az Amalfi-part mentén elhelyezkedő, összes csodás város és falu közül talán egyik sem olyan kifinomult és romantikus, mint Ravello. Antrani városától egy kanyargós, gyümölcs-ligetekkel tűzdelt út vezet a városba. A Salerno-öböl fölötti hegyekben bújik meg, mint a nyugalom és az elegancia egy kis oázisa; a város bővelkedik a látnivalókban, fantasztikus kertekben, és csodás kilátást nyújt a lenti nyüzsgő tájra. Az egykor Jacqueline Kennedy, Giovanni Boccaccio, Richard Wagner és Greta Garbo kedvenc nyári helyszínének számító Ravello még ma is vonzza a felső tízezret luxusszállodáival, világszintű zenei fesztiváljaival és időtlen, visszafogott eleganciájával. Sétálj végig a Villa Cimbrone fejedelmi kertjein, és csodáld meg az Amalfi-partszakasz, de talán a világ egyik leginkább lélegzetelállító látványát, a márvány mellszobrokkal szegélyezett Terrazza dell’Infinitot; hallgass meg egy szabadtéri koncertet az elképesztő Villa Rufoloban, mely Wagnert a Parsifal megírására inspirálta; és szívd magadba a Piazza del Vescovado hangulatát, melyet a partvonal egyik legszebb katedrálisa, a Duomo di Ravello ural. Ma a kicsiny város macskaköves utcái mágnesként vonzzák a turistákat, a lélegzetelállító táj és kilátás messze földön híres egyvelege miatt.

  Sorrento

  sorrento_amalfi-partFotó: Robin Horn

  A Nápolyi-öböl fölött elhelyezkedő Sorrento az Amalfi-part kapuja, bár technikailag nem része az 1997 óta Világörökség részét képező partszakasznak, mégis kihagyhatatlan célpont a félsziget nevét adó város meglátogatása.  Ez a gyönyörű, kulturálisan gazdag város,  jó bázis Positano, Pompeii és Capri szigetének felfedezéséhez, de önmagában is érdemes arra, hogy akár egy hosszabb időt itt töltsünk. Ismerd meg Sorrento dél-olasz varázsát a reneszánsz/barokk óvárosban, ahol keskeny sikátorok, és különleges kis terek csábító labirintusa vár hangulatos kávézókkal övezve; sétálj egyet a Maria Grande mentén, és élvezd a friss tengeri ételeket a számos tengerparti étterem egyikében; látogass el a Villa Comunale parkba a Vezúvra nyíló leglenyűgözőbb kilátásért! Ha pedig a környéken jársz semmiképp se hagyd ki a Giardini di Cataldót, Olaszország egyik leghíresebb citrom ültetvényét. A város emellett otthont ad elegáns palotáknak, néhány apró vulkanikus homokú strandnak, és rengeteg kézzel készített famozaikra specializálódott műhelynek és galériának is.  

  - hirdetés -


  Minori

  minori_amalfi-partFotó: Uljana Egli

  A partszakasz szívében, egy kis öböl körül kanyarodó Minori egy szépséges kisváros napos partvonallal, büszke tésztakészítő tradíciókkal, és egy i.e. I. századra visszanyúló római villával. Mindenképp érdemes betenni a programba, de leginkább nyugodt ütemben élvezhető, amikor van idő felfedezni bűbájos zugait, andalogni keskeny sétálóutcáin, belélegezni a friss tengeri levegőt a tengerparti sétányain, vagy elmerülni egy tökéletes Delizia al Limone tortában a Pasticceria Sal De Risóban, ami vitathatatlanul a legjobb cukrászda egész Campaniában.

   

  Maiori

  maiori_amalfi-partFotó: Antonio Salsano 

  - hirdetés -

  Maiori egy elegáns történelmi város ókori tornyokkal, omladozó várral, és lenyűgöző alkotásokkal teli templomokkal. Nem csoda, hogy a híres olasz filmrendező, Rossellini négy filmjét is itt forgatta. Egy kilométeres hosszú homokos partszakaszával itt található az Amalfi-part leghosszabb és legszebb strandja, a mögött húzódó Lungomare Amendola, a látványos tengerparti korzó pedig tökéletes helyet biztosít egy prosecco elszürcsöléséhez, és a friss tengeri fogás elfogyasztásához. Ha szeretnél néhány helyi portékát is beszerezni, a Corso Reginna, Maiori főutcája csak néhány lépésre van a tengerparttól, és fantasztikus választékát kínálja a kerámiáknak, a sok ízletes helyi termékeknek és a minőségi olasz cipőknek.

   

  Cetara

  cetara_amalfi-partFotó: Elicus


  Nagyjából 15 kilométerre Amalfitól, Cetara egy csodásan nyugodt halászfalu, karakteres kis stranddal, egy öreg normandiai toronnyal, forgalmas történelmi kikötővel, és jóval több tengerészeti kellékbolttal mint turistával, ahol időutazás nélkül is megízlelheted milyen lehetett egykoron az élet az Amalfi-parti halászfalvakban. Az omladozó városka a Falerzio-hegy lábánál ül, szőlőskertek és citrus ligetek szegélyezik, és festői elhelyezkedéséhez méltó gasztronómiai tisztelet övezi. Kis mérete ellenére ez Olaszország egyik fő halászati központja, világszerte ismert tonhaláról, szardellájáról, és az exkluzív colatura di aliciről, a halszószról. Talán szükségtelen mondani, hogy Catera atmoszferikus utcáit és kikötőjét számos kitűnő étterem veszi körül, ahol tradicionális tengeri halételeket szolgálnak fel kiemelkedő minőségben.

  Erchie

  erchie_amalfi-part
  A Lattari-hegyekkel övezett, elhagyatott völgyben rejtőző Erchie egy apró, kevesebb, mint 100 lelket számláló halászfalu. Nyugodt atmoszférája, idillikus öblei, és kanyargó, kicsiny, citrus illatban sütkérező sikátorai nyugodt hátteret kínálnak az Amalfi-parton eltöltött vakációdhoz. A falu Maiorihoz tartozik, és két imádni való, kifőzdékkel övezett strandját egy impozáns, 13. századi normandiai torony választja el egymástól.

  - hirdetés -

  Vietri sul Mare

  vietri-sul-mare_amalfi-partFotó: CameliaTWU

  Vietri sul Marét meglátogatni olyan, mintha egy szabadtéri múzeumban sétálnál. Világszerte híres az elragadó kézzel készített, csillogó, tengerparti színekkel festett kerámiákról. A város szemet gyönyörködtető óvárosa pedig egy valódi kincs műhelyeivel, ahol a fazekas termékek minden elképzelhető mintában és stílusban megtalálhatóak. Azonban a kerámia vásárlás nem az egyetlen ok, amiért érdemes ellátogatni ebbe a különleges tengerparti városba Salerno közelében. A festői part, egy remek majolika kupolás templom, és a vonzó dombtetőre épült városka teszi teljessé Vietri sul Mare vonzerejét. Ráadásul a tengerre nyíló kilátása a legjobbak közé sorolható a területen, a nyarak pedig itt tömve vannak különböző izgalmas fesztiválokkal.

  Praiano

  praiano_amalfi-partFotó: andresumida

  Praiano már a 10. században kedvelt nyári célpont volt, az  Amalfi Köztársaság dozséjának nyári rezidenciája. A fehérre meszelt házak, mint egy zuhataga folynak a zöld teraszokon az azúrkék tengerig – ez Praiano, a város, ami az az Amalfi-part egyik legszebb naplementét nyújtja. Napközben sütkérezz a Marina di Praia strandon, este pedig vacsorázz a citromfák árnyékában, a város valamelyik hangulatos éttermében! Praiano ideális úti cél a művészetek szerelmeseinek is, akik értékelni fogják a Chiesa di San Luca Evangelista pompás majolika csempés padlóját, és a Paolo Sandulli egyedi terrakotta műalkotásait az emblematikus középkori torony, a Torre a Mar belsejében. Naplementekor figyeld, ahogy a nap utolsó sugarai bearanyozzák a San Gennaro templom kupoláját. A pihenésen túl a város környéke kiváló a szabadtéri kalandozásokhoz, míg stratégiai elhelyezkedése – félúton Positano és Amalfi közt, kiváló kiindulóponttá teszi az egynapos kirándulásokhoz a környező falvakba, és más érdekes helyekre a partvonal mentén.

  - hirdetés -

   

  Furore

  furore_amalfi-partFotó: Antonio Salsano 

  A „paese che non c’é”, azaz „a nem létező falu” néven is ismert Furore  ,az Amalfi-part egyik legkülönlegesebb úti célja, Amalfi és Positano között fekszik. A kicsiny település a Lattari-hegyek lejtőin olajfa-ligetek, szőlőskertek és citrom-ligetek között szétszóródva terül el, csodás kilátással a tengerre, és a festői tengerparti útra. Sokáig csak közvetlenül a házaktól vezetett le út és lépcső a partra, innen ered a beceneve is: a falu, amelyik nem létezik. Leglátványosabb része az ókori Schianto-folyó által kialakított keskeny hegyszoros (Fiordo Di Furore), amin keresztül 30 méteres magasságban ível át a híd. A szurdok délben a legszebb, amikor a nap besüt a szűk fjordba, zöldes színűvé varázsolva a tengert. Érdemes felmenni a falu felső részébe, a „festett város”-ba is, ahol évről-évre helyi és nemzetközi művészek színes falfestményei díszítik a város házfalait.

   

  Conca dei Marini

  conca-dei-marini_amalfi-partFotó: Giuseppe Milo

  - hirdetés -

  Régi mediterrán stílusú házak csoportja sorakozik 400 méteres magasságban a tengerszint felett; Conca dei Marini régóta kedvelt célállomásnak számít a nyugalmat kereső hírességek körében. Bár Jacqueline Kennedy, Margit angol hercegnő, és Karolina monacoi hercegnő is töltötte már itt vakációját, a falu még mindig meglepően nyugodt és autentikus érzést nyújt. Gyönyörű mediterrán építészete mór és görög jellegeivel a város múltját idézi. A képeslapra illő strand szinte turistáktól mentes. Conca dei Marini közelében fekszik a partszakasz egyik  legérdekesebb látványossága, a Grotta dello Smeraldo (Smaragd-barlang). A tengeri barlang híres szürreálisan zöld árnyalatairól, és a víz alatti, kerámiából készült betlehemi jelenetről, mely minden karácsonykor a búvárok kedvenc helyévé válik. A barlanghoz lépcsőkön és liften is lejuthatunk. A barlangban a Capri kékbarlangjához hasonló jelenségnek lehetünk tanúi, csak itt a fénytörés következtében a napfény nem kékre, hanem zöldre festi a barlang vizét és belsejét.  A 60 méter hosszú, 30 méter széles, 24 m magas barlangot 1932-ben fedezte fel Luigi Buonocore, egy helyi tengerész.

  - hirdetés -