More
  - hirdetés -

  A természet halálos koordinátái

  Dél-Amerika szívében, Brazília, Argentína és Chile környékén fekszik az a földterület, ami mindenkinek – legyen  helyi vagy látogató -, a tűréshatárát próbára teszi. Hat egyedülálló klímazóna határa ez, mint pl. a fagyos tundra, a párás esőerdő és a száraz hegység. Ezek azok a területek, amelyektől még a felfedezők is tartanak, és méltán tartják a leghalálosabb koordinátáknak a Földön. Az elkövetkező hetekben egy túlélőverseny résztvevői harcolnak az elemekkel.

  - hirdetés -

  discovery_the_wheel_5

  Esőerdő, Manaus

  Az itt élőknek, elszeparálva mindentől, szó szerint minden nap élet-halál harcot kell vívniuk a túlélésért: mérgező kígyók és békák, krokodilok nehezítik a terepet. Az őshonos állatokat a világ második leghosszabb folyója, az Amazonas táplálja. Főleg halakkal lehet táplálkozni, de körülbelül 100 különböző ehető növény is színesíti a terepet. Manaus a legközelebbi nemzetközi repülőtérrel is rendelkező város a környéken, de két órányira innen már az őserdő fogadja az ide látogatókat, ha motorcsónakkal indulnak útnak. A körülményeket tovább súlyosbítja az a tény, hogy a hőmérséklet sosem esik 24 Celsius fok alá, és még a szárazabb hónapokban is havi minimum 700-1500 mm esővel kell számolnunk.

  - hirdetés -

  Vizes területek, Pantanal, Brazília

  A világ legnagyobb trópusi vizes területe, ahol a terület 80 százaléka az év nagy részében víz alatt van. Az év másik felében a Föld egyik leggazdagabb élővilágával rendelkező területe, amit azonban emberek csak nagyon gyéren laknak a körülmények miatt. Június, augusztus és szeptember a szárazabb hónapok közé tartozik. A páratartalom 40 százalék körül mozog, a hőmérséklet pedig 23 fok alá nem gyakran esik. Kajmánok, piranják és a jaguárok gyakran előfordulnak ebben a régióban, a számtalan rovarról nem is beszélve, de megfigyeltek már itt óriás hangyászt, tapírt és vaddisznót is.

   

  discovery_the_wheel_3

  - hirdetés -

  Bozótos, Gran Chaco Plains, Argentína

  Dél-Amerika áthatolhatatlan szavannájaként is ismert terület ez a gyéren lakott, forró és meglehetősen száraz hely, mely a legmagasabb hőmérséklettel rendelkezik Észak-Argentínában. A forróság akár a 48 Celsius fokos hőmérsékletet is elérheti. Ez a jaguárok, sasok földje, lagúnák és a végeláthatatlan homok hazája, ami sok szempontból hasonlít Közép-Afrikára. Talán ez lehet az oka annak, hogy csak néhány ember él ezen a barátságtalan vidéken, hiszen az ennyire magas hőmérséklet könnyen okozhat halálos kiszáradást is. A biológusok nemrég tanulmányozták a területen élő vadállatokat: kígyókat, őzeket, borzokat, vaddisznókat és tatukat találtak. Ezen kívül élnek itt olyan őshonos növények is, amelyek állítólag emberi fogyasztásra is alkalmasak, csak fel kell őket ismerni. Ezen a vidéken a száraz évszakban egyáltalán nem esik az eső (júliustól szeptemberig), a napi hőingás pedig hatalmas.

  Andok, Patagónia

  Patagónia szívében emelkednek ezek a hóval borított hegycsúcsok, ahol a gleccserfolyók felett kondorkeselyűk köröznek a levegőben. A verseny helyéül szolgáló mind az 12.000 hektár magántulajdonban van és a legközelebbi repülőtérre, a San Carlos de Bariloche-re is egy órát kell utazni. Ez az igazi elszigeteltség helyszíne. A tél közepén az Andok hegyein -34 és 4 Celsius fok közötti hőmérséklet is uralkodhat, augusztusban és szeptemberben pedig a hóesésre is fel kell készülnünk. Általánosságban a térséget a gyakori viharok jellemzik.

  - hirdetés -

  The elements take over during the final phase of The Wheel.

  Sztyeppe, Patagónia

  A patagóniai sztyeppe könyörtelen szelei és a kopár táj nehézzé teszi, hogy élelemre és menedékre leljünk. A terület az Andok-hegység keleti oldalán terül el Argentínában, de nagyon hasonlít az Észak-Amerikai alföldekre. A magas fűvel borított sztyeppét kis patakok és folyók szelik át. Hideg téli szelek fújnak át a tájon, ezért csak néhány fa nő ezen a területen. Az itt található kis völgyben folyik egy folyó, de elhagyva a völgyet csak sztyeppét látunk, ameddig a szem ellát. Itt találjuk az Estancia Paso Flores nevű farmot, amely turistákat is fogad, így ki van építve néhány sátorhely és pihenő.

  discovery_the_wheel_2

  - hirdetés -

  Chiloe-sziget, Chile

  A Csendes-óceánon, Chile déli részénél található Chiloe-sziget teljesen elvarázsolta Charles Darwint. Ugyanúgy, mint sok más sziget a Csendes-óceánon, a Chiloe-sziget is különleges mikroklímával rendelkezik. A sziklás partról felmehetünk egészen a sziget erdős mocsaraihoz, amelyeket az idő nagy részében felhők borítanak. Élelem a szárazföldön és a tengerben is található. Rengeteg rák és kagyló van a partvonal mentén, és egy szakaszon még horgászni is lehet.
  Ezen a nagyon egyedi helyen található egy védett ökológiai park is, de nagyon kevés ember él a szigeten. A hely háttér-története szorosan kapcsolódik Charles Darwinhoz, aki a teljes elszigeteltség kapcsán folytatott itt kutatásokat. Az esős évszakban 1800 mm eső esik egy hónap alatt, de vannak olyan hónapok is, amikor ez az érték 800 mm-re csökken. A hőmérséklet szinte sosem változik, mindig 10 fok körüli a napi átlaghőmérséklet. Gyakran sújtják viharok e vidéket, ami nem meglepő, mivel általában passzátszelek fújnak errefelé.

  Ha közelebbről is szeretnéd megismerni a világ legnehezebb körülményeket biztosító területeit, akkor a Discovery Channel műsorán futó, A Kerék című túlélő-show közelebb hozza hozzád ezeket a tájakat, minden vasárnap 21:00-tól

  Copyright © 2017   Discovery Channel . Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -