More
  - hirdetés -

  Surfing the Planet – Egy világkörüli út kulisszatitkai: A szállás

  Egy korábbi cikkünkben bemutattuk Gábort és olasz menyasszonyát, Rachelét, akik egy másfél éves utazás keretében bejárták Földünk megannyi különleges országát. A nemrég elkezdett cikksorozatban ennek a világkörüli utazásnak a hátterét, kulisszatitkait ismerhetjük meg. Az első részből megtudhattuk, hogyan is jutottak a fiatalok arra a döntésre, hogy ilyen hosszú útra induljanak , a második részben az útvonal kijelölésének, míg legutóbb a repülőjegy-vásárlás részleteibe  avattak be minket. A mai cikkben pedig arról mesélnek, hogy miként is oldották meg a szállást nap mint nap a hosszú utazás során.

  - hirdetés -

  Hogyan utaztunk másfél évig és költöttünk szinte alig szállásra?

  Egy világkörüli út során a szálláskeresés mindennapi gondot jelent, hiszen nincs lehetőség arra, hogy előre lefoglaljuk a szállást már az utazás előtt, mint azt egy párhetes nyaralás alkalmával tesszük. Az utazás során három kontinenst érintettünk és mindegyik esetében különböző módon oldottuk meg a szállás problémáját.

  Dél-Amerika: Couchsurfing avagy hogyan leltünk barátokra szinte mindenütt, ahol megszálltunk

  - hirdetés -

  Kep 1 - Couchsurfing Montevideoban

  Sokan biztosan hallotatok már a Couchsurfingről,  egy amerikai eredetű honlapról, amely azért jött létre, hogy az utazók ingyen biztosítsanak szállást egymásnak a világ minden pontján, miközben az együtt töltött napok arra is szolgálnak, hogy egymás kultúráját megismerjék. Csak egy profilt kell létrehozni a honlapon, amelyet kitöltünk részletes információval magunkról, majd amikor egy adott helyen készülünk megszállni, üzenetben kérünk szállást valaki olyantól, aki abban a városban férőhelyet biztosít, és akiről úgy érezzük, hogy közös érdeklődés révén jól kijövünk majd. Ha a szerencsénk van, és igent mondanak a kérésünkre, akkor amellett, hogy megspóroljuk az összeget, amit a szállásra költenénk, egy teljesen más szemszögből ismerhetjük meg az adott helyet, mint egy átlag turista, hiszen egy olyan valaki kalauzol majd mindenkit, ad nekünk tanácsokat, aki valóban abban a városban él, és ismeri annak az útikönyvekben nem szereplő érdekes helyeit is. Az elszállásolásunk esélyét növeli, ha mi is ugyanezt tesszük másokkal, hiszen az elszállásolt vendégek kommentárt (ún. referenciát) hagynak a profilunkon, amely növeli a bizalmat az esetleges szállásadóban, amely alapvető jelentőségű, hiszen mégis csak vadidegen embert engednek be a házukba. Mi Barcelonában rengeteg embert láttunk vendégül, így sok helyen tényleg tárt karokkal vártak minket, és voltak szép számmal olyanok is, akiket korábban Barcelonában láttunk vendégül, így Dél-Amerikában már barátként viszonozták a korábbi vendéglátást. Egy szó, mint száz, a Couchsurfinget mindenkinek csak ajánlani tudjuk!

  Új-Zéland és Ausztrália: Utazás egy kerekeken guruló házban

  Kep 2- Ébredés a furgonnal az új-zélandi tengerparton

  Ausztráliában és Új-Zélandon nagy hagyománya van a lakókocsis utazásnak, a nyári hónapokban különösen ellepik ezek a járművek az utakat. Néhányan voltak elég okosak ahhoz, hogy felismerjék, a hátizsákos turista is szívesen utazna így, de egy rendes lakókocsi bérlését nem tudja megfizetni, így létrejöttek cégek, amelyek egyszerű furgonakat alakítanak át úgy, hogy azokban aludni is lehessen, miközben ezen járművek bérleti díja alig haladja meg egy hagyományos gépkocsiét. Két hónapon keresztül a mi otthonunk is egy ilyen furgon volt, és az utazásnak egy fantasztikus, számunkra teljesen új formájával ismerkedtünk meg. Az csak egy dolog, hogy ezekben az országokban rengeteg olyan hely van, ahol ingyen vagy minimális összegért parkolhatunk le éjszaka a furgonnal, ráadásul a legtöbbször olyan csodálatos helyeken tölthettük az éjszakát (nemzeti parkok szívében), ahol másképp nem lett volna lehetőségünk.

  Délkelet-Ázsia: Az alkudozás, az ázsiai kultúra alapvető sajátsága

  Kep 3 - Tipikus ázsiai szálláshely Indonéziából

  Európai fejjel nem vagyunk ahhoz szokva, hogy a régiségpiacon kívül sok helyen alkudozzunk. Ázsiában ez a kultúra alapvető része, és a buszjegytől kezdve a szállásig mindenen alkudni kell. Ezen a kontinensen minden alkalommal, amikor új helyre érkeztünk, végigjártuk a szállásokat a hátizsákkal a hátunkon, miközben az egyes szállásokon alkudni próbáltunk az áron. Az ember egy idő után ebbe is beletanul, megvannak ennek a fortélyai. Sosem szabad túlzottan elégedettnek tűnni, de nem szabad tiszteletlenül sem viselkedni, még ha a szállásról esetleg úgy is gondoljuk, hogy a minőséghez képest felháborítóan magas árat akarnak kérni. A „hátraarc” és a „Nem rossz, tetszik, de megyünk még egy kört.” a legtöbb esetben már elég ahhoz, hogy az eredetileg mondott ár hirtelen jelentősen csökkenjen. A legtöbbjüknek nagyon jó az üzleti érzéke, úgyhogy inkább adják oda olcsóbban a szállást, mint hogy az üresen maradjon.

  - hirdetés -

  Miután az utazás legfontosabb elemeiről már meséltünk, a következő posztban néhány egyéb apró részletbe avatunk be benneteket az utazás hátterével kapcsolatban, mint például az étkezés vagy az, hogy miként oldottuk meg az anyagi kérdéseket.

  Ha szeretnéd megismerni Gábor és Rachele utazásának további részleteit, illetve megtekinteni az utazás során készült gyönyörű fényképeiket, akkor lájkold a Facebook oldalukat, illetve olvasd blogjukat, a weboldalon.

  - hirdetés -