More
  - hirdetés -

  Surfing the Planet – Egy világkörüli út kulisszatitkai: Az útvonal kijelölése

  Egy korábbi cikkünkben bemutattuk Gábort és olasz menyasszonyát, Rachelét,akik egy másfél éves utazás keretében bejárták Földünk megannyi különleges országát. A múlt héten elkezdett cikksorozatban ezen utazás kulisszatitkait ismerhetjük meg. Az első részben megtudhattuk, hogy honnan jött az utazás ötlete, és miként lett a fiatal párnak lehetősége megvalósítani ezt a régen dédelgetett álmot. A mostani részben az útvonal megtervezésének részleteit ismerhetjük meg.

  - hirdetés -

  Az útvonal kijelölése

  Egy közel másfél évig tartó utazás megtervezése hosszas előkészületeket igényel. Mi közel egy éven keresztül készültünk erre az útra, amely során útikönyveket, blogokat bújtunk nap mint nap. Ám hogy is kezdünk egy ilyen hosszú út megtervezéséhez? A világ hatalmas, és tudtuk, hogy egy másfél éves utazás keretében is csak egy egész kis darabját járhatjuk majd be. Először ki kellett választanunk azokat a kontinenseket, illetve országokat, amelyeket mindenképpen fel akartunk keresni. A választásban több szempont játszott szerepet.

  Kep 2 - Tervezes

  - hirdetés -

  Először is voltak helyek, amelyekről hosszú ideje álmodoztunk: Patagónia, az amazóniai esőerdő, a perui Machu Picchu vagy mondjuk a kambodzsai Angkor Wat templomai semmi esetre sem maradhattak ki. A második szempont a kiválasztásnál az anyagi tényező volt: szem előtt kellett tartanunk, hogy hatalmas különbségek vannak a napi költségek között ha az ember mondjuk Burmában vagy ha Ausztráliában utazik. Erre jött még rá egy harmadik dolog, a távolság. Óceánia a Földnek Európával éppen ellentétes pontján található, így Európából bármerre is indul el az ember, az utazás 1,5-2 napot vesz igénybe. A vonzó látnivalók mellett azért is szenteltünk ennek a térségnek időt – ha már úgy is megkerülni készültük a Földet – hiszen egy párhetes nyaralás keretében sokkal nehezebb lesz visszajutnunk ide majd. Így került bele az útvonalba Új-Zéland, a Húsvét-sziget vagy éppen Fidzsi.

  Először tehát eldöntöttük, hogy az utazásunk a Dél-Amerika-Óceánia-Ázsia sorrendet követi majd, majd az országok sorát is hasonló módon szűkítettük és felvázoltunk egy nagyjábóli útvonalat: 17 hónapra 17 országgal. Tudtuk, hogy Dél-Amerikában a hatalmas távolságok miatt sokkal precízebben meg kell terveznünk az útvonalat, míg Délkelet-Ázsiában a távolságok ehhez képest kisebbek, vannak fapados légitársaságok, így sokkal könnyebb lesz majd improvizálni.

  Kep 4 - Az utvonal

  Az útvonal kijelölése után jött az elmélyülés az egyes országok látnivalóinak, kultúrájának, politikai helyzetének és egyéb sajátságainak megismerésében. Rendkívül fontos szempont volt az is, hogy akkor keressük fel az egyes országokat, amikor az éghajlat ott kedvező, de legalább is alkalmas az utazásra. Patagónia a nyári időszakot leszámítva csak sielésre alkalmas célpont a rettentő hideg miatt, a Fülöp-szigeteken az évnek mindig ugyanabban a szakaszában jönnek a tájfunok, és általában a trópusi országokban az esős időszakban sokkal nehezebb és veszélyesebb az utazás. Miután véglegessé vált nagyjából az útvonal, ezután jöhetett a következő lépés, magának az utazásnak a megszervezése, a repülőjegyek megvásárlása. Ennek a részleteiről szól majd a sorozat következő bejegyzése.

  Ha szeretnéd megismerni Gábor és Rachele utazásának további részleteit, illetve megtekinteni az utazás során készült gyönyörű fényképeiket, akkor lájkold a  Facebook oldaluk, illetve olvasd blogbejegyzéseiket.

  - hirdetés -
  - hirdetés -
  272,116FansLike