More
  - hirdetés -

  Veszélyben Budapest UNESCO világörökségi státusza

  2020 elejéig dőlhet el, hogy Budapest a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé kerül-e.

  - hirdetés -

  Legutóbb Velence városa maga sürgette a kérést, hogy vegyék fel a várost a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé, az idei Bakuban megrendezett, 43. UNESCO konferencián azonban Budapest neve is felmerült. Amennyiben ICOMOS nemzetközi műemlékvédelmi szervezet ajánlásait nem teljesíti Magyarország, akkor veszélybe kerülhet a fővárosi Duna-part és az Andrássy út világörökségi státusza is.

  Az UNESCO kritikát fogalmazott meg többek között a Liget-projekt, a Vár-rekonstrukció és a Duna partjára tervezett Mol-toronnyal szemben is. A jelentés megemlíti, hogy több olyan új építkezést és rekonstrukciót is tapasztaltak a Világörökségi részek védőzónájában, amelyről a Világörökségi Központnak korábban nem volt tudomása, beleértve a Paulay Ede utca 52. szám lerombolását és az Operaház felújítását is.

  A jelentés kiemelte és sürgette többek között, hogy az összes szükséges dokumentumot, terveket és rajzokat a jelenleg világörökségi védőzónában zajló építkezésekről pótolják angol vagy francia nyelven, mert a dokumentumok egy része csak magyarul került a Világörökségi Központ elé. Hiányolták továbbá, hogy nincs az egész városkép megőrzését biztosító kezelési terv és központi intézmény, vagy köztisztviselő, aki átlátná a tervezett és folyamatban lévő építkezéseket az érintett területeken.

  - hirdetés -

  A dokumentumban felsorolt ajánlásokat fél év alatt kell pótolni és végrehajtani annak érdekében, hogy ne kerüljön fel a veszélyeztetett „feketelistára”, mely akár a státusz elvesztésével is járhat.

  Forrás:UNESCO
  - hirdetés -
  - hirdetés -
  274,258FansLike
  6,866FollowersFollow
  281FollowersFollow
  39SubscribersSubscribe
  - hirdetés -