More
  - hirdetés -

  Velence megkongatta a vészharangokat az UNESCO Világörökség felé is

  Velence polgármestere azzal a kéréssel fordult az UNESCO Világörökséget kezelők felé, hogy tegyék a várost „feketelistára”, azaz arra – a jelenleg 54 – a világörökségi helyszínt tartalmazó felsorolásra, amely a veszélyeztetett helyeket tartalmazza.

  - hirdetés -

  A velencei lakosok elveszítették bizalmukat az olasz kormányban, miután nemrégiben egy tengerjáró a kikötőben horgonyzó kisebb hajónak csapódott és négy embert megsebesített Velence belvárosi kikötőjében. A velencei polgárok az utcára vonultak „Tartsátok távol a hatalmas hajókat a lagunáktól” feliratokkal. Az indulatok azonban már évek óta forronganak a tengerjáró hajók kitiltása ellen Velencében. Olaszország közlekedési- és infrastrukturális minisztere Danilo Toninelli azt nyilatkozta, hogy a kormány mindent megtesz, hogy a tengerjáró hajó forgalmat megállítsa a belvárosban, folyamatosan azon dolgoznak, hogy a legjobb alternatívát találják meg, ugyanakkor ne veszítsék el a tengerjáró hajók turizmusát.

  egy majd 100 000 tonnás luxus óceánjáró tart Velence belvárosa felé – fotó: Pixabay

  2017-ben már szó volt arról, hogy az 55 000 tonnát meghaladó tengerjárókat kitiltanák a belvárosból, azonban ez az intézkedés csak 2021-ben lép érvénybe. Toninelli egy másik javaslatot is visszautasított nemrégiben, amely a Grand Canal-t zárta volna le a nagyobb hajók forgalma elől, emiatt Velence polgárai élesen bírálták.

  - hirdetés -

  A legfontosabb feladat jelenleg, hogy tervet készítsenek azoknak a hajóknak a mozgatására melyek a városba érkeznek. A 2017-ben elfogadott projekt szerint azok a hajók, melyek meghaladják a 96 000 tonnát a Malamocco-csatornán keresztül léphetnének be a lagúnába, hogy elérjék Marghera szárazföldi területét, ahol egy utasterminál épülne. A közepes méretű hajók Margherán túl, a hosszabb úton közlekednének a Vittorio Emanuele-csatornán át a Marittima terminálhoz, ahol a tengerjáró hajók jelenleg dokkolnak. A tervek között szerepel azonban egy olyan lehetőség is, hogy az új terminálok Lido San Nicolo vagy Chioggia területén épülnének ki.

  - hirdetés -
  - hirdetés -
  275,170FansLike
  6,940FollowersFollow
  283FollowersFollow
  39SubscribersSubscribe
  - hirdetés -