More
  - hirdetés -

  Számítsd ki mennyire szennyezed a környezeted utazásaiddal

  A svéd kutatók kevesebb repülésre biztatnak a nagy környezeti terhelés miatt. Hogy még jobban felhívják a figyelmet és közelebb hozzák a problémát készítettek egy honlapot, ahol egy online kalkulátor segítségével könnyen kiszámolható, hogy mekkora a különféle közlekedési eszközök szén-dioxid-kibocsátása egy adott útvonalon.

  - hirdetés -

  Svédországban a közelmúltban jött létre a klímaváltozás ellen harcoló Flygskam (Repülés szégyene) nevű mozgalom, amelynek tagjai egyre inkább az alternatív közlekedési formákat választják, legfőképpen a vonatozást. A Chalmers Műszaki Egyetem kutatói által
  készített travelandclimate.org honlapon az útvonalat és az utasok számát megadva könnyen ki lehet számolni az egyes közlekedési típusok szénlábnyomát.

  A Jörgen Larsson és tudóscsoportja a svédek repülési szokásainak a klímára gyakorolt hatását vizsgálta. A 1990 és 2017 közötti adatokat elemezve drámai növekedés látható a svéd légiközlekedésben. A Svédországból induló nemzetközi járatok száma ezen idő alatt megkétszereződött, az egy emberre jutó utazások száma 0,5-ről 1-re emelkedett. Egy utazás átlagos távolsága 2700 kilométer, ami a Stockholm-Madrid távolságnak felel meg.
  A megnövekedett repülési szokások alapján minden svédre egy tonnányi a szén-dioxid-kibocsátás jut, ami ötszöröse a globális átlagnak, és megegyezik a svédek gépkocsihasználatából eredő teljes szén-dioxid-kibocsátásnak.

  - hirdetés -

  A légiközlekedésből származó egyre növekvő szén-dioxid-kibocsátás veszélyezteti a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célok elérését, azt, hogy a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt maradjon. “A 2 Celsius-fokos cél elérése megköveteli életmódunk megváltoztatását. Ha például mindenki áttérne a vegán étrendre, nem kellene olyan nagy mértékben csökkenteni a repülésből eredő szén-dioxid-kibocsátást. Ez azonban egy óriási beavatkozás lenne életmódunkba.” – mondta Larsson.

  Jörgen Larsson reméli, hogy a klímaváltozás egyre tudatosabbá teszi az embereket és fontos lesz számukra, hogy életmódjuk hogyan hat a környezetre. A honlap pedig segít felhívni a figyelmet a repülés környezetkárosító hatására.

  - hirdetés -
  - hirdetés -
  275,164FansLike
  6,943FollowersFollow
  283FollowersFollow
  39SubscribersSubscribe
  - hirdetés -