More
  - hirdetés -

  Svédországban egyre inkább teret hódít a vonatozás a repülés helyett

  Svédországban egy új jelenség van kibontakozóban, amely a flygskam azaz „flight shame” néven került be a köztudatba. A skandináv országokban a környezettudatosságnak nagy hagyománya van, így ezt a kifejezést arra az esetre használják, amikor az utazónak lelkiismeret furdalása van a repülés által okozott károsanyag-kibocsátás miatt.

  - hirdetés -

  A környezettudatosság jegyében így egyre többen választják a vonatozást. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség felmérése szerint egy repülőút alatt 285 gramm széndioxid kerül a levegőbe kilométerenként, míg egy vonatút alatt csak 14 gramm szénmonoxid kibocsátással lehet számolni.

  Greta Thunberg – aki 16 évesen globális iskolai tüntetési mozgalmat indított el azért, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás valódiságára – 32 órát vonatozott Davosba a Világgazdasági Fórumra, hogy példát mutasson a fiataloknak. A #stayontheground hashtag egyre nagyobb teret hódít a svéd hírességek közösségi média platformjain, többek között a híres síverseny kommentátor és olimpiai bajnok Björn Ferry és rengeteg más filmiparban dolgozó munkatársa is csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, hogy korlátozzák a külföldi munkáik számát.

  „A környezet nagy hatással van az emberre, az új mozgalom hatására megváltozott, amit eddig gondoltam a repülésről” – mondta Viktoria Hellstrom, 27 éves egyetemista. Tavaly vonattal ment Olaszországba, hogy a barátaival találkozzon – akik viszont mind repülővel érkeztek. „Az odajutásnak egyetlen elfogadható módja a vonattal történő utazás lett, hiszen két héten belül ez lett volna a második repülésem.” – jegyezte meg.

  - hirdetés -

  Az elmúlt években a fapados légitársaságok kedvező árai miatt egyre többen utaznak repülővel, egy 2018-as tanulmány szerint Svédország légi-közlekedési károsanyag-kibocsátás ötször nagyobb volt a globális átlagértéknél. A svéd nemzetközi vasúti üzemeltetés felmérése szerint azonban az elmúlt télen 21%-al növekedett a vasúttal utazók száma és a svéd kormány bejelentette, hogy 2022-ig a legtöbb európai nagyvárosba szeretnének éjszakai vonatokat indítani.

  A svéd utazási szokások változására azonban más történések is hatással lehetnek Friday Hylander svéd pszichológus szerint. A tavalyi szokatlanul forró nyár, amely nagy kiterjedésű, súlyos erdőtüzeket okozott széles körben felhívta a figyelmet a klímaváltozás valódiságára. A tavalyi évben új adókkal terhelték a járatokat, mely kevesebb foglalást eredményezhetett és a 2018-ban csődbe ment svéd NextJet légitársaság is számos helyi járat szüneteltetését okozta.

  - hirdetés -
  - hirdetés -
  274,868FansLike
  6,938FollowersFollow
  283FollowersFollow
  39SubscribersSubscribe
  - hirdetés -