Santorini kampányt indított híres szamarai túlhajszoltsága miatt

Santorini szigetén egy új kampány hívja fel a turisták figyelmét arra, hogy ne használják a szigeten híres szamár taxikat, miután egyre több helyen derült ki, hogy a túlhajszolt állatok kimerültek, gerinc sérüléseik vannak és sok esetben sebesre töri hátukat a nyereg.

Santorinin rengeteg helyen kínálnak tradicionális szamár fuvart a turistáknak a meredek domboldalak leküzdésére. Ez a helyi mesterség hosszú generációkra nyúlik vissza, azonban most mégis arra hívják fel a turisták figyelmét, hogy kétszer is gondolják át, mielőtt szamárra pattannak. A növekvő turistaáradattal – különösen az egyre nagyobb számban érkező tengerjáró hajók miatt – az állatjogi aktivisták szerint az állatoknak nehezebb rakományokat kell szállítani, mint valaha. Az állatok a hét minden napján reggeltől estig dolgoznak, pihenő, árnyékos menedék és sokszor elegendő ivóvíz nélkül. A világon egyre több ember küzd plusz kilókkal, Santorini szamarainak pedig egyre többször súlyos gerincproblémái alakulnak ki a túlsúlyos vendégek miatt.

Több száz méter hosszú, meredek szerpentin vezet fel a kikötőtől a domboldalra épült házakig Santorini szigetén

Annak érdekében, hogy az állatok körülményeit feljavítsák, az angliai bázisú Donkey Sanctaury egy új, In Their Hooves nevű kampányt indított (lásd a videót a cikk végén) a Cruise Lines International Association-el közösen, akiknek kompjai a nyári szezonban 17.000 turistát szállítanak a szigetre naponta. Céljuk, hogy olyan szabályokat alakítsanak ki, amelyek javítják a szamarak és öszvérek jólétét, miközben megőrzik tulajdonosaik megélhetését a hagyományos görög kultúra részeként.

Ezt már olvastad? – Top 10 látnivaló Santorinin

A kampány legfőbb célja, hogy a turisták felelősen döntsenek és informálódjanak mielőtt szamárra ülnek, nézzék meg, hogy az állatoknak rendelkezésre állnak olyan alap ellátások a helyszínen, mint az ivóvíz vagy a napszúrástól megóvó beálló. A turistákat arra is bátorítják, hogy mérlegeljék, hogy az állatokkal emberségesen bánnak-e a gazdáik vagy éppen mázsás súlyokat cipeltetnek velük – legyen szó turistáról vagy csomagokról.

„Izgatottan mutatjuk be az In Their Hooves videónkat és azt reméljük a Santorinire érkező turisták ezáltal felelősen tudnak dönteni az itt dolgozó szamarak jólétéről.” – mondta Barbara Massa, a Donkey Sanctuary európai, regionális igazgatója. „Folytatjuk a munkát a helyi önkormányzatokkal, képzéseket biztosítva a lófélék egészségügyi szolgáltatóinak és a tulajdonosoknak is, akik mindannyian elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a szamarak munkakörülményei és az általánosan bevett gyakorlat jó irányba változzon a szigeten.”

- hirdetés -

- hirdetés -
276,863RajongókTetszik
6,770KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
24FeliratkozókFeliratkozás