More
  - hirdetés -

  Top 10 látnivaló Santorinin

  Görögország szárazföldjétől dél-keletre helyezkedik el az Égei-tengeren a Kükládok szigetcsoport. Az eredetileg Thírának nevezett, napos Santorini a legnagyobb és legnépszerűbb a szigetcsoportban, de egész Görögországban is. A szürkés fekete lávaszirtek tetején álló fehérre meszelt romantikus települései, a letűnt civilizációk régészeti kincsei és a mesés naplementék miatt Santorini szigete a világ legjobb helyeinek listáján mindig kiemelkedő helyen szerepel. A sziget szinte teljes egészében a turizmusból él, a romantikára szomjazó turistákon és nászutasokon kívül a Kelet-Mediterrán térségen keresztülhajózó óceánjárók is szívesen kötnek ki egy-egy napra. A száraz fehérborairól, festői tengerpartjairól és pezsgő éjszakai életéről híres Santorini népszerű célállomás azok között is, akik csak relaxálni és lazítani szeretnének.
  Santorini (Szantorini) az írott történelem egyik legnagyobb vulkanikus tevékenységének helyszíne. A vulkánkitörés a szigetből egy teljes szigetvilágot (a fősziget Thira, a többi szigete Thirassia, Palea Kameni, Nea Kameni és Aspronisi) hozott létre, és egy olyan földrajzi és földtani jelenséget hagyott maga után, ami ma is vonzza a látogatókat: egy óriási, tengervízzel teli kalderát. A félig elmerült kráter csodás látvány, Santorini szigete is akkor a leglenyűgözőbb, ha a tengerről közelíted meg (vagy átrepülsz fölötte), áthajózva a hatalmas kalderán (tengerrel feltöltődött vulkanikus kráter), amelyet majdnem teljesen körbe zárnak a 200-400 méter magas függőleges sziklák.

  - hirdetés -

  Találd meg a legjobb szállást Santorinin! Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

  Firá

  Fotó: Gabriela Fab

  Santorini fővárosa, Firá (Thíra) 300 méter magasan szirteken emelkedik a kaldera fölött. Meszelt kockaházakból és teraszokból, kanyargós sikátorokból, hangulatos kis terekből és kék kupolás templomokból áll. A tengerjáró hajók a kalderában horgonyoznak, az utasokat pedig kisebb hajók szállítják a szigetre. A kikötőből meredek és kanyargós lépcsőkön át (587 lépcsőfok) Firá elérhető gyalog, öszvérek hátán vagy felvonóval. Firá főként a turizmusból él, és számos épületében ma hotelek, apartmanok, éttermek, kávézók, ajándékboltok és ékszerboltok működnek.

  - hirdetés -

  Imerovigli

  Fotó: Randy Connolly

  Imerovigli egy festői falu Santorini északi részén, mindössze 2 km-re Firatól, amit csodás fekvése és naplemente néző pontja miatt egyszerűen csak”az Égei-tenger erkélye” névvel illetnek. Imerovigli nemcsak, hogy kisebb és csendesebb, mint Oia vagy Fira, de 300 méteres tengerszint feletti magasságával tökéletes célpont ha szeretnéd megnézni az Égei-tengerbe bukó nap utolsó sugrait.

  Oia

  Fotó: Edward Dalmulder címfotó: Guillén Pérez

  Santorini északi végében, fekszik Oia (Ía) festői szépségű faluja, mely a legtöbb Santorinit hirdető prospektusból visszaköszön. A fehérre meszelt házak, a kék kupolás templomok, és a világhírű naplementék, amik Santorinit (Szantorinit) a bakancslisták élére teszik öszpontosulnak ebbe a kicsiny faluban. Csakúgy, mint Firá, Oia is a turizmusból él, de a tehetősebb felsőbb réteget célozza meg. Számos háza ma is elegáns butik hotel infinity poolal, amik a kalderára néznek csodálatos kilátást nyújtva Palia, Nea Kameni és Thirassia szigeteinek vulkanikus tájaira. Oiától Firáig körülbelül három óra alatt lehet átsétálni, követve az utat a kaldera melletti magas szirtek mentén.

  - hirdetés -

  Thirassia

  Fotó: Abir Anwar

  A Santorini szigetcsoportjához tartozó gyéren lakott sziget Thirassia ideális célállomás azoknak, akik élvezni szeretnék Santorini napos hangulatát, de tömeg nélkül. Az öt kis falu legnagyobbika, amit szintén Thirassianak hívnak, csupán kb. 150 lakossal rendelkezik. A kaldera oldalán megközelíthető egy hosszú lépcsősoron át a szirten felfelé. A kisebb sziget ugyanazzal a festői szépségű építészettel büszkélkedhet, mint Santorini, a népesség pedig ugyanazokat a hagyományokat és szokásokat követi. Akár napi kirándulásként, vagy egy hétvégi kiruccanáshoz választod, Theresia autentikus görög szigetélményt kínál.

  Nea Kameni és Palea Kameni

  Fotó: Guillén Pérez

  A Santorini vulkán nagy kitörése majdnem 3700 évvel ezelőtt történt, berobbantva az eredeti sziget tetejét. A tengervíz beáramlott a kalderába, ezzel formálva egy kiterjedt lagúnát, ami ma olyan mély, hogy még a legnagyobb tengerjáró hajók is ki tudnak kötni a kikötőben. Két kis vulkanikus sziget van a kaldera közepén, Nea Kameni és Palea Kameni (Új és Régi Kameni), melyek hajóval érhetők el. Nea Kameni egy kopár sziget, amit naponta több tucat turistacsónak látogat meg a nyár folyamán. A látogatóknak egy murvás úton kell felkapaszkodniuk a 130 méter magas vulkanikus kráter tetejére, amelynek peremén egy teljes kört lehet megtenni.

  - hirdetés -

  Akrotiri

  Fotó: LoriQoPB

  A “mini Pompeii” néven ismertté vált Akrotiri egykor virágzó városát i.e. a 16. században egy vulkanikus kitörés lávafolyama temette maga alá. A várost csak az 1860-as években fedezték fel, Akrotíri modern városa mellett, 12 kilométerre dél-nyugatra Firától. Az ásatások feltárták, hogy Santorini virágzó és sikeres sziget volt már a hatalmas kitörés előtt is, hajózásból és kereskedelemből éltek. A sziget Észak-Afrikával való szoros kapcsolataira következtethetünk a házait díszítő freskóiból (melyek legtöbbje most az athéni Nemzeti Régészeti Múzeumban található). Akrotirit 2012-ben nyitották meg újra a nyilvánosság előtt, ma is egyedülálló mementó Santorini bronzkori életének megismerésében.

  Pyrgos

  Fotó: Guillén Pérez

  A sziget központjában lévő Pyrgos, Santorini régi fővárosa volt az 1800-as évek elejéig, mielőtt Firá elnyerte a címet. A domb tetején fekvő falu csodálatos panorámát nyújt a szigetre. A apró Pyrgost, meszelt kükládoki kunyhóival egy középkori, velencei kastély romjai köré építettek. A korábban álmos, elfeledett Pyrgos 2004 óta újra bekerült a turizmus körforgásába, elsősorban a tehetősebb réteg körében népszerű, számos kis elegáns étteremével és butik hotelével. Pyrgosból egy út vezet a Profítis Ilías hegy tetejére (584 méter), Santorini legmagasabb pontjára, lenyűgöző látványt nyújtva a szigetre és a nyílt tengerre.

  - hirdetés -

  Perissa

  Fotó: Kostas Limitsios

  Szantorini legnépszerűbb strandja a dél-keleti parton fekszik 12 kilométerre Firától, Perissa és Perivolos falvak között. Ezt 6 kilométer hosszú fekete vulkanikus homokos partszakaszt tamariska fák és egy sor tengerparti taverna és kávézó szegélyezi. A homok itt feketébb, finomabb, puhább és még melegebb, mint a szomszédos Kamari strandon. A tengerből kiemelkedő hatalmas Mesa Vouno, különleges kulisszát kölcsönöz a strandnak.  A világ minden tájáról érkeznek a turisták, akik kíváncsiak milyen amikor a fekete homok összeér a kristálytiszta és mély kék vízzel egy földöntúli, de mégis varázslatos tájon. Igazi turisztikai paradicsom napágyak és napernyők is bérlehetők a partszakaszon.

  Ókori Thera

  Fotó: Paul Arps

  A Kamari és Perissa strandjai között a 365 méter magas Messa Vouno sziklán elhelyezkedő ősi Thera az 1900-as évek elején feltárt romváros.  A délkeleti Égei-tengeren kiváló megfigyelőhelynek számított, meredek lejtői pedig természetes erődítményként szolgáltak. Ez a stratégiailag előnyős fekvése ideális hellyé tette a városalapításhoz. Ősi sírok, lakóházak, templomok és erődök romjain keresztül ismerhetjük meg a minószi kultúrát. A romok a szomszédos strandoktól gyalog, busszal vagy autóval is elérhetők.

  Kamari

  - hirdetés -

  Szantorini legnagyobb és legnépszerűbb strandja, Kamari az azonos nevű falu partvonala mentén helyezkedik el. A falu és a part nevét a Poseidonnak szentelt kegyhelyről kapta, ami a strand déli végén fekvő sziklafalban áll. Kamari fekete homokos és kavicsos partja a legkiépítettebb és legfelkapottabb strand a szigeten, melyet hotelek, bárok és éjszakai klubok szegélyeznek. A napozás és a pihenés mellett a könnyű búvárkodás és a mélytengeri merülés is a népszerű kikapcsolódási formák közé tartozik. Könnyen megközelíthető busszal, amely a Fira és a sziget többi részéből indul, és van egy nagy parkoló is.

  - hirdetés -