5 ok amiért érdemes idén is Karintiában tölteni a telet

Legyen szó téli síelésről a Lavanttal régióban vagy nyári kirándulásról a Millstatti-tónál, Ausztria legdélebbi tartományába egész évben örömmel megyünk. Persze nem csak mi, hanem az a több ezer magyar is, aki vagy egyedül, a barátokkal, a párjával, vagy éppen a családjával látogat el Karintiába. A téli sportok rajongói már biztos jól ismerik az Alpok déli oldalát, hiszen a hóbiztos pályák és a soha el nem fogyó napfény híre hozzájuk már eljutott. De mi az amit Karintia tartogat a 2018/19-es síszezonra? Lássuk sorban:

- hirdetés -

1. TOPSKIPass Karintia – avagy “egy mindenhova” 

Ausztriában több tartományban is találunk hasonlót, azonban ilyen jó áron biztos nem. A TOPSKIPass hozzáférést biztosít minden karintiai és kelet-tiroli síterülethez. Ezzel párhuzamosan regionális síbérletek is válthatók, melyek számos vonzó szolgáltatást tartalmaznak. Mint például a Bad Kleinkirchheim fürdőibe belépést biztosító kombinált bérlet, vagy a családbarát „Ski for free” hetek.  Mindezeken felül az egyes régiók különböző akciókat kínálnak, ilyen például a „Ski surprise“, a „Schneeflocke – hópehely“ akció, a napi egy eurós gyermekbérlet, a Schneemann/hóember kártya vagy a „Kinder gratis – gyermekek ingyen“. bővebb információ: http://www.topskipass.at/

Fotó: Franz GERDL- Kaernten Werbung

2. Wellness – A síelés tökéletes kiegészítője

A tavi szaunák és a Millstätti-tó vagy a Wörthi-tó fürdőházainak üvegfelülete mögött különösen intenzíven érezhetők a melengető téli napsugarak. Ha hosszabb időre érkezünk, akár egy teljes napot is eltölthetünk, legyen szó a fűtött tóparti medencékről, vagy éppen a minden igényt kielégítő szaunavilágról. Ha igazán magas szinten akarjuk űzni a Síelés-Wellness tökéletes kombinációját, akkor csak is Bad Kleinkirchheimbe menjünk. Ott a Római fürdő és a St. Kathrein termálfürdő; ez utóbbit átfogó felújítást követően nyitották újra a legnagyobb vízfelülettel és a leghosszabb élménycsúszdával a karintiai fürdők körében, de a tágas szaunavilág is kihagyhatatlan.

Fotó: Michael STABENTHEINER – Kärnten Werbung

- hirdetés -

Világutazó tipp: A természetkedvelő helyiek titkolt kedvence a Maibachl termálforrás Warmbad Villachban, ami csak tartósan csapadékos időben és a hóolvadás után ered meg. Aki arra jár, ne hagyja ki a felejthetetlen téli élményt és csobbanjon a 30 fok körüli forrásban.

3. Európa legnagyobb korcsolyapályája – a Weissensee

Télen Karintiában is befagy néhány tó vízfelülete, így nincs hiány a szabad ég alatti tükörsima korcsolyapályákból. Ha a legnagyobbat keressük, akkor is ide kell ellátogatnunk, egészen pontosan a Weissensee-re, ahol (általában) decembertől Európa legnagyobb befagyott vízfelülete áll rendelkezésünkre, egészen pontosan 6,5 négyzetkilométer. A befagyott tavon korlátlanok a sportolási lehetőségek; legyen szó korcsolyázásról, curlingről, jéghokiról, jég teniszről, jég szörfről vagy akár golfról…igen, a jégen. A Weissensee-n rendezik minden év januárjában a 11 Holland Város Versenyét: itt akár 5.000 holland korcsolyázó is összeméri erejét a gyorskorcsolyázásban, a királykategóriában akár 200 kilométeres távon is. De nem csak Hollandok, bárki nevezhet a versenyre, bármilyen távon. További információ

Fotó: Weissensee Information – Kärnten Werbung

- hirdetés -

4. Túrázás a sívidékek között – Nockberge Trail

Újdonság a karintiai télben: a Nockberge Trail, az öt sívidéket,A Katschberget, Innerkremst, Turrachot, Falkertet és Bad Kleinkirchheim/St. Oswaldot összekötő túraútvonalat olyan sítúrázóknak ajánljuk, akik komótos, de gyakorlott és jó erőnlétű túrázók, de kerülik a magashegyi szakaszokat. A túra egy-egy szakaszára legfeljebb hat órát kell betervezni. Mivel egyes helyeken csákányos vagy pados felvonókkal is utazhatunk, ezért minden szakaszon ki lehet váltani egy-egy kaptatót. Szintén rendhagyó, hogy a Nockberge túrán más többnapos sítúrával ellentétben nem matracos hálóhelyeken, hanem kitűnő alpesi-adriai konyhát kínáló, színvonalas (wellness-)szállókban éjszakázhatunk.

Fotó: Franz GERDL- Kaernten Werbung

5. A sötétben nem félni kell, hanem útra kelni

Az élmények Karintiában csak sokasodnak az éj beálltával: Ausztria déli vidékén a vállalkozó kedvű „éjjeli baglyok” is megtalálják a kedvükre való szórakozást: ilyen például az éjszakai síelés (többek között Bad Kleinkirchheimben és Nassfelden) vagy a fejlámpás sítúra a három ország közös határvidékén, a Dreiländerecknél. Ezen kívül teliholdas hótaposós túrára is várják a vendégeket (például Dobratschban) vagy az éjszakai szánkózás is izgalmas lehet (a Katschbergen, a Turrachon és az Innerkrems vidékén). Merőben új benyomások várják a látogatókat a „Csillagok éjszakáján” vagy a reflektoros jégfal-mászáson Heiligenblutban vagy a teliholdas felöntés a Kärnten Thermében Villachban. A sífutók pedig Heiligenblutban a Sonnblickloipe pályán éjszaka is hódolhatnak a kedvtelésüknek. További információk: https://www.karintia.com/

Fotó: Michael Stabentheiner

- hirdetés -

Copyright © 2018 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
- hirdetés -
276,362RajongókTetszik
6,377KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
20FeliratkozókFeliratkozás
- hirdetés -