More
  - hirdetés -

  Karintia ékköve: A Millstatti-tó

  Karintia nyáron a tavak birodalma. Ausztria legdélebbi tartományában 1270 állóvíz és 200 fürdőtó található nyugodt, tiszta és csodálatos természeti környezetben. Június végén a Budapesttől 600 km-re fekvő Millstätter See-nél jártunk, hogy 4 nap alatt felfedezzük a tó és környező hegyek nyújtotta élményeket. Ismét bebizonyosodott, hogy Ausztriában nem tudunk csalódni.

  - hirdetés -

  A Millstätter See Karintia legmélyebb tava a maga 147 méteres mélységével. Nevét a legenda szerint onnan kapta, hogy 800 körül a pogány karintiai herceg Domitian megfogadta, hogy áttér a keresztény hitre ha megtalálja a tóba fulladt fia holtestét. A holtest előkerült és ezért a kereszténységre áttért Domitian 1000 pogány istent ábrázoló szobrot (mille statue) hajigált be a tóba.

  millstatti_to_alexanderhutte

  A Millstätti-tó partján három nagyobb települést találunk: Seebodent, Millstattot és Döbriach -ot. A mi szállásunk a tó északi-nyugati sarkában fekvő Seebodenben volt. A hangulatos kisváros számos szálláslehetőséget kínál a panzióktól a legmagasabb igényeket is kielégítő szállodákig. A Hotel Kollers egy négy csillagos superior hotel ami közvetlenül a Millstätti-tó partján helyezkedik el. A szálloda az 50-es évek óta működik és több bővítés és felújítás után mára 60 szobával várja a vendégeket. Aki magasra teszi a mércét az nem fog csalódni a hotelben, ugyanis tényleg első osztályú kiszolgálásban lesz része.

  - hirdetés -

  A családi tulajdonú Kollers **** Superior szálloda
  A családi tulajdonú Kollers **** Superior szálloda

  A gyönyörűen gondozott kert, a minden igényt kielégítő Wellness és SPA részleg és az ínycsiklandozó ételeken felül olyan különlegességeket tartogat a szálloda, mint például a tó vizéből leválasztott fűtött medence, saját turistahajó vagy a tó közepén elhelyezkedő privát stég ahol egy romantikus vacsorát tölthetünk el kedvesünkkel. Ilyen környezetben aztán nem volt nehéz kipihenten ébredni a másnapi túránk reggelén.

  A Millstätti-tóra a legszebb panoráma a tó északi oldalán fekvő 1800 méteres magasságban fekvő Alexanderhüttéből nyílik. Az 1912-14 körül épült menedékházhoz autóval csak külön engedéllyel lehet felmenni, de a lentebb lévő parkolóból egy 20 perces sétával gyalog is feljuthatunk. A kilátás magáért beszél. Nyugodtan üljünk le és egy házi bodzaszörp vagy sör mellett élvezzük a csodálatos kilátást. A hütte mellett egyébként egy a helyiek által nagyon kedvelt bio tejgazdaság is működik, ahol a környékén legelésző teheneik tejéből készül többféle házi sajt, fűszeres vaj és egyéb tejtermék.

  Kilátás a Millstatti tóra. Előtérben az Alexanderhütte és a tejgazdaság

   Sentiero dell’ Amore – A szerelem útja

  Az Alexanderhüttétől indul egy igazán különleges túraútvonal ami a Szerelem útja “Sentiero dell’ Amore” nevet kapta. A kb. 8 km hosszú gyalogtúra egyébként része annak az Alpok-Adria túraútnak amely 750 km hosszan vezet a karintiai Großglocknertől, Szlovénián át egészen Trieszt közelébe, a tengerpartig. Viszonylag könnyű a terep így akár gyerekekkel is neki lehet vágni. A túra érdekessége, hogy az útvonal mentén 7 kilátópontot alakítottak ki egy-egy páros, fából készült pihenővel és mindegyik helyen egy kérdés várja az arra járó szerelmeseket. A kérdések között szerepel pl.: “hogyan ismerkedtetek meg?” vagy, hogy “mit szeretsz a legjobban a másikban?”. A válaszokat minden ponton egy-egy ott elhelyezett könyvbe írhatjuk le.

  7 pad - 7 megválaszolandó kérdés a szerelem útja mentén

  - hirdetés -

  Az útvonal gyönyörű helyeken halad, ahonnan végig csodálatos panoráma nyílik a Millstatti-tóra és a tavat körülölelő hegyekre. Bár 3 óra alatt is kényelmesen teljesíthető, mégis érdemes 5-6 órát is rászánni, a kilátópontokon megpihenve nosztalgiázni, vagy csak gyönyörködni a táj szépségében.  A túraútvonal végállomása és egyik legmagasabb pontja a Gránátkapu, egy gránátkövekből kirakott építmény, ami az örök szerelmet ígéri azoknak akik áthaladnak rajta. A kilátás a kapuból pedig a túraútvonal igazi fénypontja, fenséges panorámával a Millstatti-tóra.

  A Gránátkapu ami a szerelem útja túraútvonal végét jelöli

  Ilyen kilátás nyílik a Millstatti tóra a gránátkapuból

  Lefelé a kondíciónknak megfelelően választhatjuk a gyorsabb de meredekebb utat, vagy elidőzhetünk még egy kicsit a táj szépségében a murvás szerpentinen. Bármelyiket is választjuk, az út végén   mindenképp pihenjünk meg a Lammersdorfer hüttében. Akár egy isteni szilva vagy almalekváros karintiai császármorzsát is választhatunk, ahogyan azt mi is tettük, nem fogunk csalódni.

  - hirdetés -

  A hegyről lefelé Millstattba vezet az út és ha már itt jártunk nem hagyhattuk ki Karintia legrégebbi fürdőházát, ami pár évvel ezelőtt teljes felújításon esett át. Itt aztán kipihenhettük a gyalogtúra fáradalmait és igazi testi-lelki felöltődésben volt részünk.

  Esti látkép a Millstatti fürdőház kültéri medencéje mellől

  A csodálatos helyen, közvetlenül a Millstatti-tó partján, helyi fából és kőből épült Badehaus nemcsak a környéken élők elsőszámú kedvence, de kötelező program minden idelátogató számára is. Akár a kültéri infinity relaxáló medencéből, akár a benti szaunák egyikéből csodáljuk a tó és a környezet szépségét egy biztos; minden fáradtságunkat ott hagyjuk és feltöltődve, kipihenten folytathatjuk utunkat.

  De nem kell messze mennünk, mert a fürdőház L’ONDA éttermében zárhatjuk a napot megkóstolva egy-egy karintiai különlegességet. Szerencsések voltunk, mert a lemenő nap fényében nem mindennapi látványban volt részünk. Még a helyiek is a munkából megállva fotózták a gyönyörű naplementét. Mint később kiderült ez itt nem olyan ritka látvány, csak egyszerűen nem tudnak betelni vele. Egyet kell értenem velük. 🙂

  - hirdetés -

  A fürdőház L'ONDA étterme a Millstatti tó felett lemenő nap fényében

  A csodálatos panorámájú fürdőház a lemenő nap fényében

  Cikkünk következő részéből kiderül, hogy milyen egyéb sportolási, kikapcsolódási lehetőségeket és látnivalókat kínál még a Millstatti-tó. Az utazásért szeretnénk köszönetet mondani az Osztrák Idegenforgalmi Hivatalnak, valamint a Millstatti Turisztikai Hivatalnak és Kärnten Werbung GmbH-nak!

  Copyright © 2015 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -

  - hirdetés -