Főoldal / Kaland / Utazásfüggő gén, avagy miért születik néhány ember utazónak?
Earth boy

Utazásfüggő gén, avagy miért születik néhány ember utazónak?

Leírhatatlan kényszer munkál benned, mindig új helyeket kell felfedeznek, új hegycsúcsokat meghódítanod? Szabadidődet a repülőjegy- és szálláskereső portálok böngészésével töltöd? Ne aggódj erre már van tudományos magyarázat! Valószínűleg te is az emberiség azon 20%-ához tartozol, akik egy speciális génmutációt hordoznak.

Sokan soha nem éreznek késztetést, hogy elhagyják az otthonukat, jól érzik magukat a megszokott, állandó környezetükben és értetlenül néznek rád, hogy már megint hova utazol. Most már elmesélheted nekik, hogy ennek a szenvedélynek bizony mélyebb gyökerei vannak. Hívhatjuk vándorvágynak, kalandvágynak, utazásfüggésnek vagy egyszerűen csak kíváncsiságnak – a lényeg, hogy nem tudsz túl hosszan a fenekeden ülni és amint lehetőséged van elindulsz. Legyen szó akár egynapos kirándulásról vagy egy évekig tartó hosszú kalandozásról, a lényeg, hogy úton legyél, felfedezz, kipróbálj és megismerj új dolgokat.

Ez a belső utazási késztetés visszavezethető a genetikára, mégpedig a DRD4 génnel hozható összefüggésbe, amely szoros kapcsolatban áll az agy dopaminszintjével. Az ötből négy ember génállományában kimutatható DRD4 gén egyik változatának, a 7r-nek köze van a bennünk munkáló nyughatatlansághoz, kíváncsisághoz és kalandvágyhoz, azaz a DRD4-7r veszélykeresésre, kockázatvállalásra hajlamosít. Megfigyelték, hogy azokban, akik hordozzák ezt a génváltozatot közös az utazási iránti szeretet. A génváltozat nem túl gyakori mindössze a lakosság 20%-át érinti, de a múltban feltehetően többeknél volt jelen, alapvetően a népesség azon populációiban dominál, akik ősei sokat vándoroltak, tehát egészen az emberiség gyökeréhez vezethető vissza. A széles körű genetikai vizsgálatokban kimutatták: a ma is vándoréletet élő törzsek körében a 7r módosulat gyakoribb, mint a letelepedett népeknél.

Ezt már olvastad?
Praktik Rambla Hotel, egy igazán autentikus szállás Barcelonában

Te is az emberiség 20%-ához tartozol? Ha igen indulás szállást keresni! Összegyűjtöttük nektek a legjobb szálláskereső portálokat, amit az oldal tetején egy gombnyomással elértek!