More
  - hirdetés -

  Franciaország a világ legkedveltebb utazási célpontja 2019-ben is számos meglepetéssel vár

  Franciaország várhatóan 2019-ben is igen népszerű úti cél lesz a magyarok körében. Köszönhető ez annak, hogy számos évfordulót és fontos kulturális eseményt ünnepelnek és jelentettek be, valamint annak is, hogy az idei évtől még több francia várossal lesz közvetlen légi összeköttetése Magyarországnak. 

  - hirdetés -

  2018-ban több mint 90 millió turista látogatott Franciaországba és ezzel Spanyolországot és az Egyesült Államokat megelőzve a világ legkedveltebb utazási célpontja volt a tavalyi évben. Nem mellesleg a francia síközpontok foglalási adatai szerint ez tendencia folytatódik, sőt várhatóan még több látogatót vonz idén Franciaország, hiszen már most 12%-os növekedést mutatnak a számok az előző év azonos időszakához képest.

  Ezért is érdemes áttekintenünk, hogy idén milyen kiemelt újdonságok, programok és események lesznek Franciaországban, illetve nekünk magyaroknak milyen új lehetőségek nyílnak az idén, hogy közvetlenül elérhessük Franciaországot.

  Idén 75 éve szálltak partra a szövetségesek Normandiánál

  2019-ben Normandia a partraszállás 75. évfordulója alkalmából sokrétű programot kínál a megemlékezésektől a modern múzeumi kiállításokon át, egészen a tűzijátékos ünnepségekig, köztük olyan különleges programokkal: mint pl. a nemzetközi ejtőernyősök ugrása Sainte-Mére-Eglise felett. A rendezvények folyamatosan zajlanak majd 2019-ben, de a csúcspontra természetesen 2019. június 6-án kerül sor, amikor is a hivatalos megemlékezések zajlanak majd állam- és kormányfők jelenlétében a második világháború befejezésének kezdetéről.

  - hirdetés -

  A Lonely Planet útikalauz 2018 végén kiadta az év legjobb úti céljairól készült kiadványát, melynek Top 10-es listájában Normandia is helyet kapott; és nem csak a D-nap 75. évfordulója alkalmából. (en.normandie-tourisme.fr)

  Rouen-i Armada – 30. alkalommal 2019-ben

  Ugyancsak Normandiában kerül megrendezésre 2019-ben immár 30. alkalommal a világ egyik legnagyobb nyilvánosan is látogatható tengerészeti rendezvénye, amely Franciaország egyik legfontosabb eseménye. A több millió érdeklődőt csábító eseménynek Rouen ad otthont. Ötven nagy és lenyűgöző vitorlás hajó, valamint számos hadihajó és tengeralattjáró fog Rouen kikötőjében horgonyozni 2019. június 6. és 16. között. A 10 napos rendezvény ideje alatt nagyszabású ingyenes koncertek, az óceánjáró hajók ingyenes megtekintése, a legénységek istentisztelete és seregszemléje, valamint grandiózus tűzijátékok várják a Rouenbe látogató érdeklődőket.

  Vitorlások horgonyoznak Rouen kikötőjében – forrás: Olivier Duquesne – flickr

  - hirdetés -

  2019 június 16-án az Armada utolsó napján a nagy vitorlás hajók egy utolsó díszfelvonulásra útra kelnek a Szajnán Le Havre-ba, hogy a 120 kilométeres úton megmutassák magukat a környező településeseken élőknek is. www.armada.org

  Kertek Fesztiválja a Côte d’Azur területén

  Idén már 2. alkalommal rendezik meg 2019. március 30. és április 28-a között a híres festő unokája, Marina Picasso védnöksége alatt megrendezésre kerülő Kertek Fesztiválját. Az idei kiállítás témája a “Földközi-tengeri álmok”, ahol a földközi-tengeri térség biológiai sokfélesége kerül előtérbe. A rendezvényen résztvevő 15 szezonális kert mellett a magánkerteket is megnyitják a nagyközönség számára, melyek ingyenes látogathatók a fesztivál ideje alatt. Ezen kívül több száz rendezvény is szerepel a programban a Riviéra minden részén, úgy mint: vezetett túrák, nyílt napok, növénybörze, kiállítások, vagy éppen virágdíszítési vagy kerti műhelymunka workshopok. (festivaldesjardins.departement06.fr)

  Két francia város is a “legjobb európai úti célok” 2019-es TOP 10-es listáján

  Azt már tudjuk, hogy a “legjobb európai desztináció” online szavazásán 2019-ben Budapest nyert, azonban a magyar főváros mellett két francia áros is helyet kapott, méghozzá Metz (4. hely) és Sainte-Maxime (10. hely).

  - hirdetés -

  Metz Franciaország egyik legdivatosabb úti célja. A város már évek óta népszerű a letelepedni vágyó fiatal tervezők, befektetők és induló vállalkozások körében. Fontos kulturális intézmények, úgy mint a Pompidou Központ és híres alkotók, mint Philippe Starck döntöttek úgy, hogy a városban valósítják meg projektjeiket. A közepes méretű város élénk bevásárlóutcák és a vízparti sétányok tökéletes kombinációját nyújtja, ahol egyaránt jól szórakozhatunk és kikapcsolódhatunk.

  A franciaországi Metz hangulatos látképe – forrás: nitachem – flickr

  Sainte-Maxime a béke oázisa, ami Provence és a francia Riviéra közti határon fekszik: tökéletes hely a nyaraláshoz akár kettesben vagy a családdal. A város világszerte ismert kerületeinek szépségéről és türkizkék vizeiről, valamint tágas strandjairól. A legjobbakat egyesíti magában a Provence-i, a Riviéra vidéki, sőt, még a korzikai tájból is, nem véletlenül emlegetik “kis Korzika” néven. Látni kell!

  Múzeumnyitások és kiállítások 2019-ben

  • MoCo (Montpellier Contemporain) – a kortárs művészetek új központja Montpellier szívében, a Montcalm városi palotában nyitja meg kapuit 2019 júliusában. (www.montpellier-france.com)
  • Bordeaux-i Tengeri és Tengerészeti Múzeum  – 2019 nyarán nyitja meg kapuit a tengeri és tengerészeti múzeum Bordeaux-ban, aminek célja, hogy széles ablakot nyisson a világtengerek és a tengerészet múltjára, jelenére és jövőjére. (mmmbordeaux.com)
  • Luma Alapítvány, Arles – 2019 végéig Arles-ban elkészül a LUMA Arles új kulturális központ, amelyet mindenekelőtt a kortárs művészeteknek és az új technológiáknak fognak szentelni (www.luma-arles.org)

  A Bordeaux-i Tengeri és Tengerészeti Múzeum látványterve – forrás: MMMBordeaux

  - hirdetés -

  Nagy kiállítások Párizsban 2019-ben

  • Vasarely – a formák felosztása, Pompidou Központ – 2019. február 6. – június 6.
  • Berthe Morisot – az impresszionizmus egyik kimagasló egyénisége végre megkapja a neki járó figyelmet. Az egyik leginnovatívabb művésznő volt a kategóriájában. A kiállítás június 18-tól szeptember 22-ig látogatható a Musée D’Orsay-ban
  • Franz Marc / August Macke – A Kék Lovas Kalandja. A német expresszionizmus és a Kék Lovas művészcsoport meghatározó alakjainak kiállítása a Musée de l’Orangerie-ben. 2019 március 6-tól június 17-ig
  • Tutanhamon, a fáraó kincse – 150 lenyűgöző és eredeti kiállítási tárgy, amelyet 1922-ben találtak a híres fáraó sírjában. Mozgó kiállítás, melynek franciaországi állomása Párizs lesz. Megtekinthető március 23 és szeptember 15 között a Grande Halle de la Villette-ben.
  • Leonardo da Vinci – da Vinci halálának 500. évfordulója alkalmából a Louvre-ban nemzetközi visszatekintő kiállítást rendeznek, amelyen bemutatják a művész összes alkotását amely a Louvre tulajdonában van, valamint II. Erzsébet angol királynő különleges 22 darabból álló rendkívüli gyűjteményét is. Musée du Louvre – 2019. október 24. és 2020. február 24. között.

  forrás: Centre Pompidou

  Új járatnyitások Franciaországba 2019-től

  4 új francia városba indul idén közvetlen járat Budapestről, így végre Franciaország bármely régiója viszonylag könnyen megközelíthető lesz.

  • Budapest – Marseille, 2018 októberétől – heti 2x a Ryanair járataival
  • Budapest – Nantes, 2019. április 7-től – heti 2x a Transavia járataival
  • Budapest – Bordeaux, 2019 október 29-től – heti 2x a Ryanair járataival
  • Budapest – Toulouse, 2019. október 30-tól – heti 2x a Ryanair járataival

  További információk: About France – magyar nyelvű honlap

  kezdőkép: Párizs, Bateaux-Mouches – fotó: Frederic Piau

  - hirdetés -
  - hirdetés -