Európa legjobb sípályái – szigorúan szerintünk!

A cikk a Mastercard támogatásával jött létre.

Az Alpok és a Dolomitok téli üdülőhelyei legendásak, nemcsak a kiváló sípályák, a látványos kulisszák, hanem a hangulatos alpesi falvak is feledhetetlenné teszik a téli élményeket. Európaiként rendkívül szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a világ legjobb síparadicsomai mindössze néhány óra alatt autóval vagy repülővel is könnyen megközelíthetők.

Európa síközpontjaiban minden nap egy új élmény! Pályák tucatjain csúszhatunk akár több 10 km-t is a csúcstól a városig, a nagy tengerszint feletti magasságok remek hóviszonyokat biztosítanak, a kitűnő infrastruktúrának köszönhetően pedig tavasz végéig élvezhetjük a szezont. A profi télisport versenyeknek és az aprés-ski programoknak hála a sípályákon kívül sem fogunk unatkozni. Nézzük meg, melyek Európa legjobb síterepei Ausztriától Franciaországig!

Chamonix, Franciaország

A francia-olasz-svájci hármashatár közelében, az Arve-völgyében meghúzódó Chamonix Franciaország egyik legrégebbi és Európa egyik legismertebb téli sportközpontja. Chamonix az “Alpok fővárosa” fontos sporttörténelmi jelentőséggel bír: 1924-ben itt rendezték az első téli olimpiát.

- hirdetés -

Az Alpok főbejárata közvetlenül a legmagasabb csúcsok tövében fekszik, ahol a Mont Blanc uralja a tájat. Itt található Európa és a világ egyik legmagasabban működő felvonója, mely a várost köti össze Európa legmagasabban fekvő kilátójával (3778 m). Az Aiguille du Midi (3842 m) hídjáról lélegzetelállító kilátás nyílik a svájci, olasz és francia Alpokra. Kihagyhatatlan hely, ahol hegymászótudás nélkül kerülhetünk közel a Mont Blanc-hoz, Európa csúcsához.

Kevés hely van a világon, ahol annyi lehetőség van az aktív kikapcsolódásra, mint itt: tökéletes sífutó pályák, snowpark, hegymászás, síelés, túrázás, siklóernyőzés stb. A sírégióhoz összesen 193 km sípálya és 60 felvonó tartozik, a síszezonban 34 fekete, 70 piros és 48 kék pályán tesztelhetjük tudásunkat. A pályák többsége azonban inkább a profiknak való, mintsem a kezdő vagy átlagos síelőknek, ugyanis ezen pályák nagy része elég technikás.

 

- hirdetés -

Cortina d’Ampezzo, Olaszország

© www.bandion.it

Az olaszországi Dolomitok szívében fekszik Cortina d’Ampezzo. Már a 19. század közepén is igen kedvelt kiránduló- és üdülőhely volt, néhány évtizeddel később pedig már a Dolomitok királynőjeként emlegették, amelyet páratlanul szép fekvésének is köszönhet. A síkomplexum napjainkban nemcsak Olaszország, de Európa egyik legnépszerűbb síparadicsoma is. A második világháború miatt az 1944-re a régióba tervezett téli olimpiát törölték, így az első olimpiát csak 1956-ban rendezték meg. Ezután az 50-es évek végére Cortina világhírű síparadicsommá vált, ahol számtalan különböző világkupa versenyt rendeznek.

© www.bandion.it

Ma már 36 sílift és 120 kilométernyi sípálya várja a síelés megszállottjait. Ha ez még nem lenne elég, a pályarendszere része a Dolomitok 12 legnagyobb síközpontját egyesítő Superski Dolomiti-nek, és kiindulópontja a Sella Ronda “síkörhintának”. A Sella Ronda az egész sívilág egyik legkülönlegesebb attrakciója, mely 4 festőien szép, olasz sícentrumot – Val di Fassa, Arabba, Alta Badia, Val Gardena – köt össze 40 km hosszan, amit 4-5 óra alatt lehet körbe síelni anélkül, hogy egy liftet vagy pályát többször kellene érinteni. Természetesen a síbérleteket megvásárolhatod online vagy akár a helyszínen az értékesítő pontok egyikén bankkártyával, majd indulhat életed legkülönlegesebb síélménye.

- hirdetés -

 

Les Trois Vallées,  Franciaország

A Les Trois Vallées néven ismert síterepet Európa és a világ legjobbjai között tartják számon, a franciaországi Lyontól 2 órányira a Mount Blanc közelében fekszik, 166 felvonóval, 600 kilométernyi pályarendszerérel – 35 fekete, 107 piros, 131 kék, illetve 55 zöld pálya található itt. A világ legnagyobb, teljes egészében összefüggő pályarendszere a Courchevel, Meribel, Les Menuires és a 2300 m-en fekvő Val Thorens síterepeket fogja össze. A síkomplexumban 10 csúcs van 2500 méteres tengerszint feletti magasságban. Ehhez adjuk hozzá az évente lehulló négy méteres hómennyiséget, a legmodernebb infrastruktúrát, a legjobb állapotban karbantartott sípályákat, és íme: máris érhető, miért nevezzük ezt Európa egyik legjobb síterepének.

A síszezon január közepén indul be igazán és április végéig, vagy megfelelően hideg időjárás esetén május elejéig is tarthat. De akkor sincs gond, ha nem hullik megfelelő mennyiségű hó, mert a 2286 hóágyú a teljes pályarendszer majd’ felét képes behavazni és síelésre alkalmassá tenni.
Les Trois Vallées igazi gourmet régió, 10 étterem összesen 17 Michelin csillaggal büszkélkedhet, ami egészen elképesztő itt a hegyek világában. Az ínyenc családi éttermektől a luxuséttermekig itt mindent megtalálunk. Már csak a bankkártyádra lesz szükséged, hogy megjutalmazd magad a fárasztó nap végén egy kiváló vacsorával.

- hirdetés -

Ezt is ajánljuk: 7 dolog, amit síelés helyett kipróbálhatsz télen a hegyekben

Kitzbühel, Ausztria

Ausztria Tirol tartományában, az Ache folyó mellett terül el a középkori osztrák kisváros, Kitzbühel. A hangulatos alpesi városka közkedvelt síparadicsomként él a turisták szívében. A környező táj varázslatos szépségének, az aktív kikapcsolódási lehetőségeknek és a kulináris ínyencfalatok véget nem érő választékának, a számtalan nemzetközi szintű rendezvénynek köszönhetően évről évre a turisták tömegét csábítja ez a régió.

A leghíresebb nemzetközi síverseny, a Hahnenkamm Világkupa futam helyszíne. Az elképesztő természeti adottságokkal rendelkező csúcskategóriás Hahnenkamm-pálya, a Streif egyes szakaszai elérik a 85 százalékos meredekséget, többek közt ezért tartják a legveszélyesebb lesiklópályának. 1931 óta évente rendezik meg itt a híres „Hahnenkamm Rennen” versenyt, ahol a legjobbak között nem ritka a 140 km/h száguldás sem.

© Stephan Vereno/flickr

Tudtad?
A Hahnenkamm verseny támogatójaként és hivatalos fizetési szolgáltatójaként a Mastercard nem csak szórakoztatást nyújt, de olyan exkluzív előnyöket is biztosít a kártyabirtokosok számára, mint a célvonalnál helyet kapó Mastercard Lounge, vagy a Mastercard Fastlane, amivel elkerülhető a hosszas sorbanállás. A különböző helyszíneken egyre több helyen érhető el a készpénzmentes, egyérintéses fizetés, ami a téli sportok terén az egyik legfontosabb szolgáltatásnak számít.

- hirdetés -

© defrancesco_photography

A 800 – 2000 méteren fekvő sícentrumban 170 kilométernyi sípálya, modern síliftek várják a látogatókat. Kitzbühel leghosszabb lejtője 7,5 km hosszúságával és több mint 1000 méteres szintkülönbségével a Kaser Extended. A freeride kedvelőinek sem kell aggódniuk, 32 km hosszú, mélyhavas lejtők várják őket. A síbuszok és a parkolók többsége ingyenes, a pálya további nagy előnye a gyerekek és a kezdők örömére, hogy egy tucat tanulóliftet, és velük együtt természetesen a pályákat is ingyenesen lehet használni!

Akinek a változatos nap végén még kedve lenne egy kis szórakozáshoz, az a bárok és diszkók valamelyikében, vagy a kitzbüheli kaszinóban akár a hajnali órákig mulatozhat. Kitzbühelben tehát éjszaka sem áll meg az élet.

 

- hirdetés -

Alpe d’Huez, Franciaország

© L. Salino / Alpe d’Huez Tourisme

Alpe d’Huez talán a leghíresebb síparadicsom Franciaországban, 1850-3330 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. Az Alpe d’Huez sírégió az Auris-en-Oisans, Huez, Ozen-Oisans, Vaujany, Villard-Reculas, La Garde és Le Freney üdülőfalukhoz kapcsolódik.

Csodás fekvésének, remek, napsütéses klímájának, a végtelenül hosszú pályahálózatnak és remek hóviszonyainak köszönhetően biztosan nem okoz csalódást. A régió legmagasabb csúcsáról, a 3330 méteres Pic Blanc-ról nemcsak a mesés panorámát élvezhetjük: a profik kipróbálhatják a világ egyik leghosszabb fekete pályáját, a La Sarenne-t, ami innen indul. A 16 km-es pályán egy huzamban egészen 1860 méterig lehet leereszkedni. A síterep másik különlegessége a kihívásokat kedvelőknek a szintén a Pic Blanc csúcsról induló Le Tunnel pálya, mely egy 200 m hosszú alagúton át vezet egy buckás, fekete pályához.

Tipp
Bármennyire is vonzóak a fekete pályák legyünk tisztába a tudásunkkal és mindig legyen biztosításunk, ami fedezi a téli sportokkal kapcsolatos káreseményeket. A hegyi mentések (helikopteres, motoros szános) igen drágák, akár több millió forintba is kerülhetnek, nem beszélve az esetleges orvosi költségekről. Ha nem rendelkezünk utasbiztosítással (vagy csak a legminimálisabb csomagot választjuk), akkor ezek a költségek mind minket terhelhetnek. A biztosításokat ma már online (akár mobilalkalmazáson keresztül) is megköthetjük a bankkártyánkkal, sőt egyre több bankkártyához tartozik már utasbiztosítás is – de erről az utazás előtt mindenképp tájékozódj a kártyát kibocsátó bank ügyfélszolgálatán!

A 250 km-es pályarendszeren több mint 80 lift szállítja a síelőket. Az alapvetően hóbiztos síparadicsomban nem megfelelő hóvastagság esetén közel 1000 hóágyú gondoskodik a megfelelő minőségű hóról. A sípályái mellett több snowpark is várja a snowboardosokat és freestyle síelőket. Alpe d’Huez tehát számos lehetőséget kínál a havas sportok számára. A sízés után is rengeteg szórakozási lehetőség – uszoda, szauna, korcsolyapálya – vár, a siklóernyőzéstől a motorosszánig, de esti síelésre is van lehetőség.

- hirdetés -

Az Alpe d’Huez név nemcsak a síelőknek hangozhat ismerősen, de a kerékpársport rajongóinak is. 1952 óta szinte minden évben itt rendezik meg Tour de France legendás hegyi szakaszát, mely az egész verseny egyik legkeményebb napja.

Ezt is ajánljuk: 7 dolog, amit síelés helyett kipróbálhatsz télen a hegyekben

Zermatt, Svájc

A Zermatt sírégió 3900 méteres magasságával nemcsak Európa, de a világ egyik legmagasabban fekvő síterülete. Az 1608 méter magasságban fekvő Zermatt egy meredek, hegyek által határolt, mély völgyben fekszik, melyet Svájc ikonikus hegye, a hatalmas piramisként emelkedő Matterhorn ural. A Matterhorn Ski Paradise névre keresztelt síterepen 53 lift működik, 360 kilométernyi sípályarendszerének egy része átnyúlik Olaszországba. A síterep híres hosszú pályáiról, a leghosszabbon akár 25 kilométert is csúszhatunk egészen Zermattig.

- hirdetés -

Az idei szezonban adták át a legmagasabban működő, legmodernebb 3S rendszerű liftjét, a Matterhorn Glacier Ride-ot, ami 2929 méterről indul és a 3883 méter magas Klein Matterhornhoz vezet fel. Hála a szigorú szabályozásnak autóval nem lehet behajtani ebbe a mesebeli falucskába, így nyugodtan szippanthatunk a friss, mámorító alpesi levegőből. Zermatt pedig nemcsak remek sípályákat tartogat, hanem rengeteg hangulatos helyet a palacsintázóktól a kocsmákig.

A cikk megjelenését a MasterCard® támogatta.

- hirdetés -
276,837RajongókTetszik
6,832KövetőkKövetés
273KövetőkKövetés
26FeliratkozókFeliratkozás