Velence szigetei – Murano, Burano, Torcello

Velence kétségtelenül a világ egyik legkülönlegesebb városa, amit egyszer az életben legalább látni kell. Azonban a 118 szigetet magában foglaló velencei lagúnában van még jó néhány sziget amire érdemes időt szakítani.

Murano

Az üveggyártásáról híres Murano a legnépszerűbb velencei sziget a turisták körében. A velencei utazás nem lenne teljes anélkül, hogy vaporettóra szállva át ne ugorjunk Muranoba.
Murano öt szigetre épült, és körülbelül a közepén vágja ketté a saját „Canal Grandéja”. A csatorna két partját híd köti össze, a Ponte Vivarini.

A 13. században, egészen pontosan 1291-ben tűzveszélyességük miatt kitiltották az üvegfúvó műhelyeket Velence központi részeiből, és kerültek Muranora. Így született meg a üveggyártás fellegvára. A muranoi üveggyártás fénykorában 37 üveggyár volt a szigeten, és 30.000 lakos élt a kicsiny szigeten.

Az üvegkészítőket rendkívül nagy becsben tartották, számos kiváltságaik között szerepelt, hogy nemesi származású hölgyekkel is házasodhattak vagy kardot hordhattak. Kiváltságaik mellett azonban kötelezettségeik is voltak. Az üveggyártás mesterségének fortélyait szigorúan őrizte Velence, ezért az üvegfúvó mestereknek tilos volt elhagyniuk a Velencei Köztársaság területét, és a tudásukat átadni, mely akár halálbüntetést is maga után vonhatott.

A mesteri alkotások, mint a tükrök és üveggyöngyök mindenhova eljutottak, de a csillárok voltak a legkeresettebbek. A világhírű muranoi üveg Velence legfontosabb exportcikke volt. Az Üvegmúzeum, a  Museo del Vetro , a 4000 darabos velencei üveggyűjteményével az egyik legnagyobb és legfontosabb gyűjtemény, mely a rómaiaktól a XX. századig mutatja be az üveggyártás történetét.

- hirdetés -

De még Muranoban sem minden az üvegről szól. Érdemes megnézni a velencei-bizánci építészet Muranoban fennmaradt egyik legszebb és legérdekesebb darabját  a Basilica Santa Maria e Donato-t (San Donato), a 35 m magas, fehér isztriai mészkőből készült világítótornyot vagy a Campo Santo Stefano téren álló 19. századi óratoronyot.

Murano megközelítése: A Fondamenta Nove megállótól, a 12-es, 13-as, 4.1-es vagy 4.2-es vaporettókkal juthatsz el Muranoba.

Burano

Velencétől mintegy 7 kilométerre fekszik a lagúnák egyik ékszerdoboza Burano, mely számos szigetből áll, amelyeket hidak kötnek össze. Burano a csipke szigeteként is ismert, évszázadokon át ugyanis a férfias foglalkozások – a halászat és csónakkészítés mellett – a csipkekészítés tartozott a sziget fő húzóágazatához. A minőségi csipkekészítésnek köszönhetően Burano világhírnévre tett szert már a 16. század folyamán.

- hirdetés -

Míg Murano az üvegfúvó mestereiről, Burano csipkeverő asszonyairól volt híres. A buranoi csipke a 16. században már messzi földön híressé vált és rövid időn belül egész Európa egyik keresett luxuscikke lett, amelynek készítését a helybéli nők kortól és társadalmi rangtól függetlenül műveltek. A csipkekészítés igen hosszadalmas művelet. Egy csipketerítő elkészítése például hónapokat is igénybe vehet, amelyre több ezer euró ellenében tehetünk szert.


A csipkevarrás a 18-19. század körül hanyatlani kezdett, azonban a század második felében miután megnyitották a buranoi csipkeiskolát ismét virágzásnak indult. Az iskola az egyik utolsó csipkekészítő hölgy, Francesca Memo tudására épült, ő volt ugyanis akkoriban az egyetlen buranoi hölgylakos, aki még ismerte a hagyományos csipkevarrás technikáját, így továbbadva tudását megalapozta a csipkekészítés újbóli virágzását, ezzel megmentve és továbbvíve egy több évszázados tradíciót.

Ha itt járunk tehát érdemes ellátogatni a Csipkekészítő Iskolába (Scuola del Merletto) a Galuppi térre, ahol betekintést nyerhetünk a csipkekészítés rejtelmeibe és megismerhetjük történeti hátterét is. A Csipkekészítő Iskolával szemben áll Burano egyik nevezetessége a Szent Márton templom  (Chiesa San Martino), különlegessége ferde tornyában rejlik, amely az apró, színes házak fölé magasodik.

- hirdetés -

A csipkekészítés mellett Burano színes házairól ismert,  gyakran szerepel a legszínesebb városok toplistáján. A házakat állítólag azért festették színesre, hogy ködös időben is  hazataláljanak a halászok. A város változatos színvilágát mai napig az önkormányzat szabályozza, ők adják ki az engedélyt, hogy melyik házat milyen színűre lehet festeni. Nagy gondot fordítanak arra, hogy megtartsák a város pompázó utcaképét, amely közrejátszott Burano világhírnevében.


A buranoi férfiak évszázadokon át foglalkoztak halászattal és csónakkészítéssel, a hal jelentette a legfontosabb bevételi forrást a helyiek számára. Napjainkra csökkent a halászat jelentősége, manapság csupán pár száz halász él a szigeten, akik fogásukat rendszeresen a Rialto piacon értékesítik.
Sétálj végig a sziget főutcáján, ahol cukrász- és ajándékboltok, üzletek, bárok és éttermek sorakoznak, garantáltan nyugalmasabb a légkör és kevesebb a turista mint Velencében.

Tipp: Burano legszebb látképéért érdemes leszállni Mazzorbo kis szigetén, és átsétálni a két szigetet összekötő gyaloghídon.

Megközelítés : A velencei Fondamenta Nove-tól a 12-es Vaporetto járattal 40 perc alatt elérhető Burano.

Torcello

Torcello egy csendes, zöld sziget, melynek nagy része természetvédelmi terület. Bár az egyik legnépszerűbb sziget a velencei lagúnában, mégis meglehetősen békés. Torcello idősebb mint maga Velence, az egész lagúna legrégebb óta folyamatosan lakott része. Fénykorában több ezer, akár tízezerre is tehető lakosával a Velencei Köztársaság legnépesebb települése volt, azonban a pestis, majd az elmocsarasodással megjelenő malária következtében pár százra csökkent a lakosok száma, napjainkban mindössze 20 főre apadt.

- hirdetés -

A sziget legfontosabb látnivalója a 7. századi Santa Maria Assunta Katedrális látványos bizánci mozaikjai. A katedrális felett álló Torcello Múzeum, ami egy ideig a városi tanács székhelye volt, ma középkori műtárgyakból, valamint a paleolitikus és római kori régészeti leletekből láthatunk egy kiállítást, az udvaron pedig Attila trónjaként ismert kőszéket találjuk.
Szintén népszerű látnivaló még a szigeten az ördög hídja, a Ponte del Diavolo.


Megközelítés : A Fondamenta Nove-tól 12-es Vaporetto járattal érhető el Torcello.

San Michele

A magas falakkal körbevett, ciprusokkal parkosított sziget a San Michele, a 19. század eleje óta a város temetője. Mivel Velence egy sziget közösség, nem igazán meglepő, hogy maga a temető is egy sziget. San Michele Velence központjától északkelre fekszik, eredetileg két kisebb sziget – San Michele és a San Cristoforo della Pace alkotta, amelyeket egy csatorna választott el, amit 1837-ben betemettek. Velence francia uralma alatt Napóleon rendelte el, hogy járványügyi okokból a városban található temetőket fel kell számolni, mivel addig a holtesteket gyakran az ivóvízgyűjtő ciszternák közelében temették el. A temetőszigetként kijelölt San Michele gyorsan, mindössze egy évszázad alatt megtelt – jelenleg már csak néhány nevezetes sírhely élvez védettséget (Ezra Pound vagy Igor Stravinsky).  Hely hiányában 10 év letelte után kihantolják a sírokat és a csontokat közös sírgödörbe rakják, hogy helyet teremtsenek az új temetésekhez. A temetőt munkaidőn kívül érdemes felkeresni, mivel a kihantolás során munkagépekkel is dolgoznak, ami felkavaró látvány lehet.


Megközelítés : A Fondamenta Nove-tól 41-es vagy 42-es Vaporettoval érhető el (amely szintén Muranoba megy) a Cimitero megállónál leszállva.

Sant’Erasmo

Sant’Erasmo a velencei lagúna legnagyobb szigete, gyakran csak mint “Velence kertje” emlegetik ezt a főként mezőgazdasággal foglalkozó szigetet, veteményeskertjeiben termesztik a város által fogyasztott gyümölcsöket és zöldségeket, különösen népszerű az articsóka. A szigeten nincsenek valódi idegenforgalmi nevezetességek, mindössze a felújított 19. századi erőd, a Torre Massimiliana, amely közel van a Capannone megállóhoz.

Megközelítés : Sant’Erasmo a Fondamenta Nove-tól a 13-as vaporettóval közelíthető meg 30-50 perc alatt, attól függően melyik megállóig megyünk: Capannone, Chiesa és Punta Vela

Lazzaretto Nuovo

A Lazzaretto Nuovo-t a pestis idején karanténként használtak, jelenleg nem látogatható a nyilvánosság számára, csak április-október folyamán különleges vezetéssel.

- hirdetés -
276,863RajongókTetszik
6,770KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
24FeliratkozókFeliratkozás