Top 10 látnivaló Velencében

118 sziget és milliónyi fa cölöp segítségével emelkedik ki a tengerből Velence, a „Lagúnák királynője” Olaszország észak-keleti partjainál. Velence nem olyan, mint bármely más város a világon. Gyakorlatilag az elmúlt 600 évben szinte semmit sem változott, a város és a csatornák úgy néznek ki, mintha egy több száz éves képeskönyv elevenedne meg. A város tele van az elmúlt évszázadok leghíresebb művészeinek és építészeinek remekeivel, nem csoda, hogy évente több millió látogató érkezik, hogy átérezze a világon egyedülálló város atmoszféráját. Velence az a hely,  ahova nem a nevezetességek miatt megy az embert, hanem magáért a városért, ami önmagában a látnivaló. Mi most mégis megpróbáltuk összeszedni Velence legszebb és leghíresebb látnivalóit.

Szállást keresel Velencében? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

Sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri)

Sohajok-hidja_VelenceFotó: Richardjo53

Velence leghíresebb hídja a Rio di Palazzo csatorna felett ível át és köti össze a Dózse palotát (Palazzo Ducale) a börtön  (Prigione) épületével. Az 1600-as években, isztriai kőből épült híd Antonio Contino, a Rialto-híd tervező unokaöccsének munkája. A híd elnevezése az angolt költőtől, Lord Byrontól származik, aki Bridge of Sighs-nek nevezte az azóta (Sóhajok hídjaként) világhírűvé vált hidat. Ma már azzal a legendával magyarázzák a név eredetét, hogy a Dózse-palotában ítélkező bíróságról a börtönbe átkísért emberek sóhaja volt hallható a hídon. A Ponte della Paglia nevű kis hídról – remek kilátás nyílik a Sóhajok hídjára.

San Giorgio Maggiore

San Giorgio Maggiore_VelenceFotó: blieusong

A Dózse-palotával átellenben a Szent Márk öbölben, San Giorgio Maggiore kicsiny szigetén fekszik az azonos nevű 16. századi templom. A nagy reneszánsz építész Andrea Palladio által tervezett templom homlokzatát a világ legszebbjei között tartják számon. A gyönyörű templom két ékessége Tintoretto festményei, az “Utolsó vacsora” és a “Mannaeső.” Mindenképp menjünk fel a harangtoronyba (Campanile), ahonnan a legszebb kilátás nyílik Velencére.

Ca ‘d’Oro

Landscape with Medieval palaces in Venice

- hirdetés -

A 15. századi palotaépítész Giovanni Bon és fia Bartolomeo által tervezett Palazzo Santa Sofia vagy közismert nevén a Ca ‘d’Oro építését Marino Contarini, a gazdag velencei kereskedő 1420-ban rendelte meg. A gótikus palota 10 évig épült, korának legdrágább alapanyagainak felhasználásával, a díszítéshez cinóbervöröst, ultramarint és aranyfüstöt használtak. A Ca ‘d’Oro az egyik legkifinomultabb, gótikus stílusú palazzo a Grand Canal-on, falai közt ma a Galleria Franchetti működik. Franchetti báró a XIX. században vásárolta meg az épületet, helyreállíttatta, majd 1916-ban páratlan műkincseivel együtt az államnak adományozta.

Santa Maria della Salute

Santa Maria della Salute_VelenceFotó: Malcolm Carlaw

A Canal Grande torkolatát uraló Santa Maria della Salute, a barokk építőművészet egyik legelegánsabb alkotása. A fogadalmi templomot az 1630-as pestisjárványt követően, – melynek Velence lakosságának mintegy egyharmada áldozatul esett – építették Szűz Máriának. Belső díszítése is méltó szép külsejéhez Tiziano a Szentlélek eljövetelét ábrázoló festménye, valamint Tintoretto Kánai menyegző alkotása is szemkápráztató.

Ca ‘Rezzonico

Ca 'Rezzonico_VelenceFotó: Alice Barigelli

Nincs a Grand Canal impozáns palotái között egy sem mely, jobban jelképezné, milyen volt az élet a
17.-18. századi Velencében, mint a Ca ‘Rezzonico. A palota bálterme közel 200 évig adott otthont Velence legfényűzőbb partijainak, a felső tízezer néha hóbortos kicsapongásainak, mely életformának tökéletes képviselője volt a híres csábító Casanova.  Ca’Rezzonico ezeknek az érzéki élvezeteknek a korába kínál bepillantást. Itt található ugyanis a Museo del Settecento Veneziano, a velencei XVIII. század múzeuma.

- hirdetés -

Szent Márk tér (Piazza San Marco)

Piazza San Marco_VelenceFotó: blieusong

A világ legszebb terének tartott Szent Márk teret Napóleon Európa társalgójának nevezte. Mivel ez az egyetlen köztér Velencében a Szent Márk tér a város központja. A kávézókkal és Velence leghíresebb látnivalóival – San Marco bazilika, Dózse-palota stb. – körbevett tér a város természetes epicentruma.

Rialtó -híd (Ponte di Rialto)

Ponte di Rialto_VelenceFotó: Shaun Dunmall

A Grand Canal felett átívelő négy híd közül az isztriai kőből, Antonio da Ponte tervei alapján 1588–1592 között épült Rialtó-híd a legrégebbi. A Rialto Európa egyik legnagyobb kereskedelmi csomópontja volt, a középkorban innen ellenőrizték a keleti és nyugati világ közötti áruforgalmat. Az aranykornak 1499-ben lett vége, mikor Vasco da Gama megkerülte a Jóreménység- fokot,  az új útvonal felfedezése pedig véget vetett Velence kereskedelmi monopóliumának.

- hirdetés -

Dózse palota (Palazzo Ducale)

Dozse-palota_VelenceFotó: rudresh_calls

A virágzó századaiban a Velencei Köztársaság,  legmagasabb rangú, élethossziglan választott állami tisztségviselői a dózsék voltak. A Dózse-palota nem csak a dózse lakóhelyeként, de a városi hatalom és közigazgatás központjaként is szolgált. A Szent Márk téren álló Dózse-palota két ütemben készült, a keleti szárny, amely szembenéz a Rio di Palazzo 1301 és 1340 között épült, a nyugati szárny, szemben a Piazetta San Marco-val a következő 110 évben. Ma a látogatók, a “Titkos útvonalak” séta keretében megismerhetik a rejtett átjárókat, a privát szobákat, kínzókamrát, és a börtöncellát, ahonnan Giacomo Casanova 1756-ban megszökött.

Grand Canal (Canal Grande)

Grand Canal_VelenceFotó: enricod

Nincs jobb módja annak, hogy megismerd Velencét, mint végig gondolázni a Grand Canal-on. Egy olyan városban, ahonnan az autók ki vannak tiltva, gondolák, vízi taxik és a vaporettok (vízibuszok) a közlekedés alapjai. A város vízi főútvonala kígyózik keresztül a város központján, a Szent Márk-bazilikától a Santa Chiara-templomig. Mindkét partját román, gótikus és reneszánsz templomok és palazzok szegélyezik. A Grand Canalt négy híd szeli át, a leghíresebb közülük a 16. századi Rialto-híd. A legjobb időpont a hajókázásra a tömeg előtti kora reggeli órák, mikor a csatorna arany fényben csillog.

Szent Márk Bazilika (Basilica di San Marco)

Szent Mark bazilikaFotó: Bruce_of_Oz

- hirdetés -

A Szent Márk tér fenséges 30 emeletes harangtornya Campanile és a hatalmas bazilika a két legnépszerűbb turisztikai látványosság Velencében. Mindkettő a 9. században épült, bár már többször át és újjáépítették az évszázadok során, de eredeti egyedülálló bizánci és gótikus építészeti stílusjegyei ma is jól felismerhetőek. San Marco bazilika mutatja meg mindazt a vagyont és pompát, amit Velence, mint katonai és kereskedelmi hatalom felhalmozott.  A templom belsejét a mozaikokon kívül, antik csillárok, gyönyörű oszlopfők, márvány szószék díszítik, a főoltáron pedig a középkori ötvösművészet egyik legkiemelkedőbb alkotása a Pala d’Oro egy ikonosztáz látható.

A Campanile a Szent Márk-bazilika harangtornya  Velence egyik legismertebb látnivalója. A jelenlegi torony csupán a huszadik század elejei rekonstrukciója az eredeti toronynak, amely 1902-ben összeomlott. Egy lift viszi föl a látogatókat a harangtoronyba, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Velencére és a lagúnáira.

- hirdetés -
276,863RajongókTetszik
6,770KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
24FeliratkozókFeliratkozás