Neuschwanstein kastély – hasznos tudnivalók utazás előtt

A Neuschwanstein kastély Európa, sőt talán a világ leghíresebb kastélya. Az osztrák-német határ közelében Bajorország hegyei között fekvő kastély, Walt Disney-t inspirálva tényleg a mesevilág részévé vált. Összeszedtük a legfontosabb információkat, amiket feltétlenül tudnod kell a kastély látogatásához.

A világhírű Neuschwanstein kastély mellett megnézheted a Hohenschwangau kastélyt is, ahol II. Lajos gyermekkora nagy részét töltötte, és az Alpsee mellett fekvő, 2011-ben megnyílt Bajor Királyok Múzeumát (Museum der Bayerischen Könige), mely alapos betekintést nyújt a bajor történelem ezen korszakába.

Hogyan juthatsz el a Neuschwanstein kastélyhoz?

Repülő+autó: A Neuschwanstein-kastélyhoz legközelebb eső nagyváros München, ahova közvetlen járattal juthatsz el (egyelőre még nincs fapados járat) Budapestről. Ha tehát repülővel érkezel és szeretnéd bejárni a környéket mindenképp érdemes autót bérelned néhány napra.

- hirdetés -

Autó: Magyarországról autóval Ausztrián keresztül érheted el leggyorsabban (~8 óra) a bajor régiót. A benzin költségen túl a magyar és osztrák autópálya matricákkal kell számolnod. A jó hír, hogy a német autópályákon nincs útdíj, és a legtöbb esetben a sebességhatár is csak ajánlott.

Vonattal: A Neuschwanstein-kastélyhoz legközelebb eső nagyváros tehát München, innen körülbelül másfél óra alatt juthatsz el Füssenbe. A Bavaria Ticket lehetővé teszi, hogy minden vonaton és számos buszon Bajorországban utazhass egész hétvégén, és ünnepnapokon éjféltől másnap hajnali 3-ig , vagy H-P 9-től másnap hajnali 3-ig. A jegy ára egy főre 25 € minden további utasnak +6 eurot kell fizetnie és összesen legfeljebb 5-en utazhatnak a jeggyel.
Egy festői egy órás vonatúton München Hbf-ból (München központi állomása) érkezel meg Füssenbe. A füsseni vonatállomáson szállj fel az RVA / OVG 73-at Steingaden / Garmisch-Partenkirchen felé, vagy az RVA / OVG 78 Schwangau irányába tartó buszokra. Mindkét buszról a Hohenschwangau / Alpseestraße megállónál kell leszállni. A buszút kb. 2-3 € és körülbelül tíz perc.

Egynapos vagy többnapos látogatás?

Sokan a közeli Münchenből érkeznek egy egynapos látogatás (autóval/vonattal), vagy akár szervezett buszos túra keretében (Münchenből rengeteg egynapos túrát kínálnak a kastélyhoz). Bár egy nap alatt végigjárható mindkét kastély Hohenswangau és Neuswainstein is (és a múzeum), DE azt javasoljuk, hogy legalább egy éjszakát tölts el Füssenben, ha van rá időd. A város közelsége, és az éjszakai tartózkodás lehetővé teszi, hogy kora reggel érkezz a kastélyokhoz még a tömeg előtt. Hidd el, hogy nem fogod megbánni!
A környék mindenképp megér akár egy többnapos látogatást, a két kastélyon kívül is rengeteg látnivalót tartogat, arról nem is beszélve, hogy egy hosszabb tartózkodás során mennyi különböző napszakban és szemszögből nézheted meg a kastélyokat.

- hirdetés -

Hol szállj meg?

Ha tehát egy többnapos utazás mellett döntöttél, akkor szállást kell keresned. A legjobb hely erre a mindössze néhány kilométerre fekvő Füssen, ami tökéletes választásnak bizonyult. Füssen és Schwangau között rendszeres buszjáratok vannak, és autóval is könnyen elérheted  a várakat.
Mi a nemrég megnyílt Hotel Füssenben szálltunk meg, amit Füssen sétálóutcájának kellős közepén találod, modern szobák, remek reggeli és a hotel mögött egy privát parkoló is akad. Szerencsére sok szálláslehetőség akad a városban és a környékén is, akár érdemes körbenézni az Airbnb-n is főleg ha nagyobb társasággal érkeztek (ha ezen a linken keresztül regisztrálsz első utazásod árából 9000 Ft kedvezményt kapsz). 

Mikorra időzítsd az utazást?

Nehéz kérdés! A kastély és a környéke egész évben gyönyörű, az őszi színpompának a téli hótakarónak is ugyanolyan, ha nem különlegesebb  hangulata van mint a buja zöld tájnak. Ha el akarod kerülni a főszezont, akkor novembertől májusig érdemes ellátogatni (kivéve a karácsonyi -újvéi időszakot). A nyári hónapok – június, július és augusztus – a legforgalmasabbak. Mindenképp érdemes egy hétköznapot választani és minél korábban érkezni.

- hirdetés -

Hol és hogyan vásárolj jegyet?

Ha nem csak kívülről szeretnéd megnézni a kastélyokat, akkor mindenképp jegyet kell váltani a vezetett túrák egyikre, a német és angol nyelvű túrák mellett közel 20 nyelven elérhető audio-guide túrák egyikére (magyarul is).

A jegyeket megvásárolhatod online és a helyszínen is a látogatás napján, de a számuk korlátozott. Így mindenképp javasoljuk, hogy amennyiben tudod, hogy melyik nap mennél vásárolj online jegyet (ennek 1,8 euro a plusz költsége, de megéri), mert így elkerülheted az akár több órás sorban állást. Az online rendelt/vásárolt jegyeket is csak a helyszínen a Hohenschwangau-i jegyközpontban veheted át legkésőbb egy órával a kastélytúra előtt. Azonban az online foglalt jegyek felvételénél sokkal rövidebb a sor, mint a helyszíni jegyvásárlás esetén.

Abban az esetben ha mindkét kastélyba szeretnél bemenni, akkor az online jegy foglalásánál, a Hohenschwangau kastély látogatási idejét kell kiválasztani, hiszen ez a kastély, amelyet először látogatsz meg  (ha csak Neuschwansteinbe látogatsz, akkor természetesen azt az időpontot ).

A foglalásokat legalább 2 nappal korábban meg kell tenni. A hitelkártya adatait a jegy foglalásához kell megadni, de csak akkor használják, ha nem jelensz meg. A jegypénztár reggel 8-kor nyit szóval érdemes minél korábban érkezni, hogy elkerüld a tömeget, de legkésőbb 1-1,5 órával a kastélytúra előtt át kell venned a jegyeket, ennek a pontos időpontját a foglalás visszaigazoláson megtalálod.

- hirdetés -

 

Jegyárak

Számos különböző belépő típust lehet vásárolni, kombinálva a kastélyokat és a múzeumot. A Neuschwanstein kastélyba a belépő felnőtteknek 13 euró. A “Kings-ticket” -tel ugyanazon a napon lehet megnézni Neuschwanstein és a Hohenschwangau kastélyt is, 25 euróért, a Swan-ticket-tel 31,50 euróért a két kastély mellett a Bavarian King múzeumot is megnézhetitek. A 18 év alatti gyermekek számára a belépés ingyenes mindhárom helyre.

Parkolás

- hirdetés -

Miután megérkeztél Hohenschwangauba, a lehető leggyorsabban összpontosíts a parkolásra. Csak fizetős parkoló van, ha korán érkezel akkor érdemes a legfelső parkolóban, a P4-ben lerakni az autót, ez van a legközelebb mindenhez.

Feljutás a kastélyokhoz

Hohenschwangau falujától több lehetőséged is van eljutni a Neuschwanstein (és Hohenschwangau) kastélyhoz.

Lovaskocsival (mindkét kastélyhoz):  Bár romantikus ötletnek tűnik lovaskocsival érkezni a mesebeli kastélyhoz, a lovakat látván egyértelműen nem ajánlom ezt a közlekedési módot. A Neuschwanstein kastély esetén a lovaskocsi végállomásától még egy 10 perces séta vár rád.

- hirdetés -

Séta a hegyre: Ez egy  35-40 perces séta szép, fenyőerdővel, patakokkal tarkított úton.

Buszjárat (csak a Neuschwanstein kastélyhoz): Ha nem  szeretsz vagy tudsz gyalogolni, inkább ezt válaszd. A busztranszfer közvetlenül a kastély felett álló Mariabrücke vagyis Mária-hídhoz visz, ahonnan még egy rövid, de már lejtős séta vár rád.

Mennyi ideig tartanak a vezetett kastélytúrák?

A kastélytúrák 5 percenként német vagy angol nyelven, illetve 20 nyelven (köztük magyarul) is elérhető audio guide túrákon indulnak. Ne számíts túl hosszú túrára, a kastélyoknak csak bizonyos részei látogathatók, így mindkét kastélytúra körülbelül 30-35 percet vesz igénybe, de a jegyek átvétele, a séták a kastélyokhoz és a fotózás miatt, nyugodtan számolhatsz legalább 4-5 órával.
A kastélyok bejáratánál öt perccel az indulás előtt az elektronikus tábla frissül, kiírva a soron következő túra számát (a túrád számát és a pontos belépési időt a jegyen megtalálod).

Az egész látogatásunk ütemterve:

8:30 Megérkezés Hohenschwangauba, séta az Alpsee partján
9:30 Jegyfelvétel  Hohenschwangau jegyirodában, majd séta és fotózás a kastély körül
10:45 Hohenschwangau kastély túra indulása
11:20 A túra vége és indulás a  Marienbrucke-hez (Mária híd) a Neuschwanstein-kastély fölé
13:15  Neuschwanstein kastély túra indulása

- hirdetés -

Érdemes-e megnézni a kastélyokat belülről?

Számomra ez a kérdés fel sem merült, egyértelmű hiszen azért megyek oda, mert érdekel. Tényleg eljössz ebbe a kis faluba, hogy csak a kastélyok külsejét nézd meg? Igen, a kastélyok kívülről is elég impozánsak, különösen Neuschwanstein bajor Alpok közepén, egy magas sziklaormon álló tündérmese kilátással az Alpsee kék szépségére. Kétségtelen, hogy a belső terek nem tudnak versenyezni ezzel a szépséggel. Mindkét vár egyedi,karakteres és története van, amelyet megismerve jobban megérthetjük II. Lajost.
FONTOS: belülről nem készíthetsz fényképeket egyik kastélyban sem!

Mindkét kastélyba, vagy csak Neuschwansteinbe ?

Ez teljesen egyéni, nem szeretnék senkit sem rábeszélni, de mindkettőt érdemes megnézni, mindkettő más, a két kastély közül Neuschwanstein a híresebb, és kétségkívül ez a látványosabb kívülről és érdekesebb belülről. Ha azonban van lehetőséged és időd mindkét kastélyt nézd meg, sőt még a Bavraian King múzeumot is ajánljuk, mert a történet így lesz teljes.

Copyright © 2018 Világutazó  Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -

- hirdetés -
277,186RajongókTetszik
6,949KövetőkKövetés
279KövetőkKövetés
31FeliratkozókFeliratkozás