8 tipp, amiért érdemes ellátogatni Füssenbe és környékére

Füssen az elbűvölő bajor kisváros Dél-Németországban, néhány kilométerre fekszik az osztrák határtól, a Bajor-Alpok ölelésében. A türkiz színben pompázó Lech folyó partján fekvő Füssent leginkább Neuschwanstein-kastély kapujaként ismerhetitek. Az impozáns magas hegycsúcsokkal, és az idilli tóvidékkel körbevett Füssen macskaköves óvárosával, kékes-zöldes színekben pompázó folyópartjával, pasztell színű homlokzataival önmagában is remek célpont, és tökéletes kiindulópont a környék felfedezéséhez, mely megannyi látnivalót és programot tartogat.

Látogass el a mesés Neuschwanstein kastélyba

A Bajor-Alpok egyik sziklaormán álló Neuschwanstein kastély, Németország és a világ egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága. A Walt Disney-t is megihlető 19. századi, soha be nem fejezett kastély II. Lajos bajor király valóra vált álma, amit azonban sohasem élvezhetett. Mindössze néhány kilométerre tőle,  II. Lajos gyermekkori otthona, a Hohenswangau vár áll. Ha Füssenben jársz a két kastély meglátogatása kihagyhatatlan program.

Fedezd fel Füssen óvárosát

- hirdetés -

Füssen 700 éves óvárosa megannyi kincset tartogat. Sétálj végig a város sétálóutcáján, ahol pasztellszínű házak vesznek körbe! Nézz be a kívülről is feltűnő festett falú templomba, sétálj fel a várba és nézd meg, hogy a 18. században, hogyan utánozták a háromdimenziós szerkezetet a trompe l’oeil technikát alkalmazva! Ne hagyd ki Füssen városi múzeumát sem, mely nem csak, hogy megismertet a város történetével, de a csodás Szent Mang kolostorban helyett kapó múzeum mesés barokk termei – különösen a könyvtár – imádni valók.

Felvonóval a Tegelbergre

A Neuschwanstein és Hohenswangau kastélyokra az egyik legkülönlegesebb kilátás a Tegelberg felvonójából nyílik. Ez a mindössze néhány másodperces élmény tényleg lenyűgöző, azonban nem csak ezért érdemes felmenni Tegelbergre. Ha eléred a csúcsot, akkor csodálatos panorámás kilátás nyílik a lenyűgöző bajor vidékre előtérben a Forggensee-vel. Télen/nyáron nagyon népszerű hely a síelés, siklóernyőzés, a túrázás és a hegymászás kedvelőinek. Tehát ne felejtsd otthon a túracipőd!

- hirdetés -

Hajóval a Forggensee-n

Németország kétségtelenül legszebb természeti tájai Bajoroszágban várnak. A világhírű Neuschwanstein-kastély lábánál fekvő táj különösen változatos: a gyönyörű Allgäu-dombok, az Ammergau-hegység, a Lech-völgy és a tóvidék változatos kikapcsolódást kínál. Füssen mellett fekszik Bajorország egyik legnagyobb tava a Forggensee, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Neuschwanstein és a Hohenschwangau kastélyra és a környező alpesi csúcsokra. A hajózási szezon júniusban kezdődik, így a vízről is élvezheted a páratlan panorámát.

A Romantikus út végállomása

Füssen Németország egyik legnépszerűbb útjának, a Romantikus ösvényének a legdélibb pontja, így nagyszerű végállomás (vagy akár kiindulópont) a városokon és falvakon átívelő festői útszakasz felfedezéséhez. A romantikus “téma út” elnevezést az 1950-es években az utazási irodák találták ki. Nem volt azonban nehéz a dolguk. A középkorban az egyik legfontosabb kereskedelmi útvonal volt ez, és kötötte össze Németország központjával a déli vidékeket. Ma ezt a régiót Németország kvintesszenciájának is hívhatjuk a táj, a történelem és a kultúra csodás egyvelegének. A 350 km-es Romantische Straße Würzburg és Füssen között található, amely számos festői várost és látnivalót köt össze.

- hirdetés -

A rokokó csodatemplom Wieskirche

Wieskirche Németország egyik legfontosabb a zarándokhelye, 1983 óta az UNESCO Világörökség része, amely évente mintegy egymillió embert vonz. A eredetileg barokk templom a 18. század elején épült a megkorbácsolt Megváltónak szentelve; a wies-i zarándoklat során egy parasztcsalád könnyeket látott a szobor szemében, ekkor került sor a templom kibővítésére, a mai rokokó stílusú templom építésére. Az oltárképek, a freskók és az egész templom elképesztő a maga nemében.

Látogass el Kis-Trianon másába, a Linderhof kastélyba

Neuschwanstein és Hohenschwangau (ahol Ludwig gyermekkorát töltötte) Schwangau közelében található, mindössze néhány kilométerre Füssen-től. De van még egy kastély a közelben, mely fontos szerepet játszott II. Lajos életében, ez a Linderhof kastély. A csodás park közepén álló Linderhof kastély, mely a versailles-i Kis-Trianon palota mintájára, XIV. Lajos a Napkirály tiszteltére épült ugyanis II. Lajos  rajongott a Napkirályért. Nem csak a kastély külsejét, de belső kialakítását és berendezését is a versailles-i minta inspirálta. A 30 perces vezettet túrán betekintést nyerhetünk II. Lajos utolsó 8 évének otthonába.

- hirdetés -

Mesélő házak Oberammergauban

Mindössze egy rövid autóútra (45 km) fekszik Oberammergau faluja, amely híres fafaragóiról, passiójátékáról és színes festményekkel díszített épületeiről. Az épületek festményei “Lüftlmalerei” néven ismertek. Ez a festészeti stílus a XVIII. századból származik, leginkább Felső-Bajorországban és Tirolban terjedt el, alkotóik frissen meszelt házfalra freskótechnikával és vízfestékkel készítették. A vallási témák mellett a 19. századtól megjelentek a különféle foglalkozásokat megjelenítő, majd a meséket is feldolgozó festmények. Mind közül talán a legizgalmasabb a Piroska és a farkas történetét bemutató ház.

Copyright © 2018 Világutazó – Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll írásbeli engedély nélküli felhasználásik, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
277,186RajongókTetszik
6,949KövetőkKövetés
279KövetőkKövetés
31FeliratkozókFeliratkozás