Főoldal / Úticélok / Külföldön / 5 különleges program Szlovéniában egy lépésre a határtól

5 különleges program Szlovéniában egy lépésre a határtól

Bledet, Bohinjt, a Vintgar-szurdokot és megannyi csodaszép és különleges helyet megjártunk már nyugati szomszédunkban, Szlovéniában, azonban mindig tud újat mutatni. Most 5 különleges programot ajánlunk egészen a határ mellől. Elég csak elhagyni a magyar-szlovén határt, máris különleges élmények várnak ránk, akár útban Bled felé, akár csak egy rövid kiruccanásra.

Orchidea farm a szomszédban

Ki hinné, hogy Szlovéniában, pár percre a magyar határtól évente mintegy 2 millió orchideát nevelnek geotermikus energia felhasználásával? Pedig pontosan ezt teszik a szlovéniai Dobronakon. Az Ocean Orchids vállalat 2005 óta foglalkozik a Phalaenopsos fajtájú orchideák termesztésével és értékesítésével. Az óriási zárt, mintegy 4 hektáros területen ottjártunkkor is több százezer orchideát láttunk az üzem területén, ahol sajnos nincs lehetőség bejárásra, de a korábbi élő közvetítésünk videóján bárki megtekintheti a csodálatos orchidea mezőket. Ellenben egy 1500 négyzetméteres trópusi kertet hozott létre az Ocean Orchids, ami egyben a vállalat kiállító és értékesítési tere is. Itt több mint 350 különböző ismert, és kevésbé ismert növény, úgy mint banánfélék, mangó, ananász, papaya, kávé és borscserje, valamint fás páfrányfélék és flamingóvirágok között sétálhatunk és akár magyar idegenvezetést kérve tudhatunk meg róluk gyakorlatilag mindent. A trópusi kert az év 365 napján nyitva áll a látogatók előtt és mindössze 5 euroért váltható belépőjegy.

oceanorchids_10

[irp posts=”20973″ name=”Mallorca a strandokon túl – roadtrip a hegyekben”]

Szarvas etetés Olimjében

Nem csak a gyerekek, de még a szüleik is ámuldozva etették a több tucat köréjük gyűlt szarvast a horvát határtól alig néhány kilométerre fekvő Olimje kisvárosában. A szarvasok otthona a dombtetőn fekvő Jelenov Greben vendégház 6 hektáros birtoka, ahol teljesen szabadon mozoghatnak, így jó időben akár a nagyszerű étterem teraszáról is egész közelről figyelhetjük a békésen pihenő állatokat. A vendégház egyébként egy teljes farmot is működtet, ahol biozöldségeket, isteni húsokat és lekvárokat is készítenek. Persze látnivaló is akad Olimjén; ott van például a kolostor, vagy a patika múzeum, ami nem összekeverendő a patika múzeumnak kinéző de ma is működő patikával, amit én inkább gyógynövényboltnak hívnék. Klasszikus gyógyszert ugyanis itt hiába is keresünk, hiszen minden üvegcsébe a kolostor gyógynövénykertjének esszenciáját keverték. A gyerekeknek és az édesszájú felnőtteknek külön öröm, hogy alig száz méterre a kolostortól található az Olimjei csokoládémanufaktúra. A földszinten a teljes csokoládéválasztékot kipróbálhatjuk és ha szerencsénk van még a csokoládékészítés folyamatába is bepillantást nyerhetünk. Ha Olimjében esteledne ránk akkor válasszuk a Jelenov Greben vendégházat, vagy pár kilométerrel arrébb a szomszéd kisvárosban, Podčetrtek-ben az Ortenia Bioapartmanházat, ami egy minden igényt kielégítő nyugalomsziget, ahova elbújhatunk a város zaja elől és a nagybetűs Pihenésé lehet a főszerep.

olimje_3

 

Posztapokaliptikus burgerező Muraszombaton

A magyar határtól 35 kilométerre találjuk a Muravidék legnagyobb települését, Muraszombatot, ami még így is csak alig 12 ezer főt számlál, de vendégszeretetből és a kisebbségeket minden szinten támogató helyi politikából (pl.: kétnyelvű istentisztelet és oktatás) jelesre vizsgázott…és igen, burgerből is. Hamburger és sörözés várt ránk ugyanis egy nem várt helyen. Muraszombat szívében található a BunkerBar, ami a világon egyedülállóan ötvözi a posztapokaliptikus és steampunk vonal fúzióját egy már-már látnivalóként is értékelhető étterem formájában. A dekoráció lenyűgözőre sikerült, így aki szereti a Mad Max című filmet az biztos, hogy percekig csak bolyongani fog a földszint és az emelt között keresve az apróbb részletekig kidolgozott berendezést. Persze utána leültünk és megkóstoltuk a burgereket és a helyi söröket, amik egészen egyszerűen tökéletesek voltak. Nem véletlen tehát, hogy dugig van a hely esténként és átjárnak a környező falvakból a fiatalok és idősek is egyaránt. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy ha erre jár, vagy a közelben van dolga, akkor térjen be egy burgerre, garantáltan nem fog csalódni. 🙂 Kitűnő lehetőség erre például a régió legnagyobb zenei fesztiválja – Sobota Days Festival –, amit idén (2017-ben) június 23 és július 1– között rendeznek meg.

bunkerbar_2

[irp]

Kirándulás egy vulkán belsejébe – Vulkanija

Muraszombattól északra félórányi autóútra fekszik egy különleges interaktív múzeum, amit elsősorban a gyerkőcök zárnak majd a szívükbe, de azért a felnőttek is remekül szórakozhatnak. A Vulkanija nevű interaktív múzeum egy 3 millió évvel ezelőtt még aktív vulkán egy kilométer átmérőjű kráterének közepén található. A múzeum látogatói megismerhetik a vulkánok keletkezését, fajtáit, működésüket, mindezt játékosan és komoly audiovizuális csúcstechnológia segítségével. Mindehhez Oli a vakond asszisztál, aki végigkísér minket a látogatásunk alatt, és a legváratlanabb helyeken és helyzetekben számíthatunk a megjelenésére :).  A végig vezetett túra körülbelül másfél óra hosszúságú amire  7-10 euro közötti összegért válthatunk jegyet (5 éven aluliaknak ingyenes).

dozivljajski-park-vulkanija-1

Vízi csúszdázás télen is

Alsómarácon egyszer már jártunk, de most szerencsénk volt, mert időben érkeztünk és az este 9-es zárás előtt még kipróbálhattuk a Therme 3000 fürdőkomplexumot és azon belül is az éppen működő csúszdákat. Szuper érzés, hogy a benti fürdőrészlegből lehet felmászni a toronyba, majd onnan nekiindulva végigcsúszni a szinte koromsötét és így az adrenalinszintet komolyan megemelő csúszdán, majd a kellemes 30-32º C-os vízbe érkezni a kültéri medencébe. Persze a második menet már nem volt olyan letaglózó, mint elsőre, de ezt jól láthatóan csak mi gondoltuk így, mert a gyerekek a 10. csúszásnak is ugyanolyan lelkesedéssel vágtak neki. A Therme 3000 komplexumnak egyébként több hotel is a része. A 3 csillagostól az 5 csillagos luxusszállásig gyakorlatilag a teljes komplexum átjárható és minden szállodának külön kialakítású wellness részlege és persze – a mára Alsómarác védjegyévé vált – feketevizes medencéi vannak. Ajánljuk a nemrég felújított Hotel Ajda-t aminek nemcsak a szobái és wellness részlege, de a konyhája is kitűnő…jah, és ne lepődjünk meg, ha a pincér magyarul szolgál ki :).

therme3000

A Világutazó a MGM Media Optima meghívására vett részt a szervezett sajtóúton.

Copyright © 2017 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.