More
  - hirdetés -

  Párizs titkos látnivalói

  Párizs tökéletes úti cél hisz nem csak könnyen és kényelmesen elérhető az év bármely szakában közvetlen járatokkal a Budapest Airportról, de rengeteg látnivalót tartogat, amire magad sem gondoltál. Sokan állítják, hogy Párizs szépsége és egyedisége leginkább rendkívüli sokféleségében rejlik. Miután végigjártad a kötelező látnivalókat, tettél egy romantikus sétát a Szajna parton, és koptattad a Montmartre „festői” macskaköves utcácskáit akkor itt az idő, hogy megismerd Párizs meglepő és titkos helyeit.

  - hirdetés -

  Butte Bergeyre

  butte-bergeyre_parizsFotó: www.culturesecrets.com

  A Butte Bergeyre egy kis dombnyi mikrokerület Párizs 19. kerületében, a Buttes Chaumont parktól keletre. Ha egy igazán békés helyet keresel, akkor ez az. Mindössze egy kanyargós út és néhány tucat színpompás vadszőlővel befuttatott ház sorakozik a szűk macskaköves utcákon. Egy 19. századi francia rögbi játékos, Robert Bergeyre után kapta nevét a domb, mely nem csak csodálatos kilátást nyújt a városra, de itt található az utolsó megmaradt szőlőültetvény is Párizsban. Ez tökéletes hely, hogy egy kicsit elfelejtsd, hogy a világ egyik legforgalmasabb fővárosban jársz. Butte Bergeyre létezéséről még sok párizsi sem tud.

  De hogy kerül szőlőföld Párizsba? A mai Montmartre és környéke egykoron híres volt szőlőjéről, vagy talán mondhatjuk azt, hogy a Montmartre a szőlőnek köszönheti, hogy mulató negyeddé vált. A 15. században a montmartre-i lakosok pénzhiány miatt kénytelenek voltak eladni földjeiket, melyeket többségében szőlőtermesztő földművesek vásároltak meg. A városka a szőlő vagy inkább a bor megjelenésével párhuzamosan fejlődésnek indult a szórakoztatás területén. A pincék mellett számos zenés, táncos hely (mai kabarék) jött létre. A párizsi kereskedőknek azonban ez nem tetszett és azon iparkodtak, hogy a Montmartre-on minél kevesebb szőlőültetvény és pince maradjon, mivel a kis városka konkurenciát jelentett számukra. Mára mindössze ez a kis szőlőültetvény maradt mementóként.

  - hirdetés -

   

  La Chapelle Expiatoire

  chapelle_expiatoire_parizs

  Van egy kicsi, de gyönyörűen megtervezett gótikus kápolna, amiről a Párizsba látogató turisták szinte semmit sem tudnak. Egy békés hely a város szívében, mely Franciaország egy igen meghatározó korszakára emlékeztet bennünket. A Párizs központjában található, La Chapelle Expiatoire – a vezeklés vagy bűnbánat – kápolnát Pierre Fontaine építész tervezte 1816-ban. Az 1793-ban kivégzett XVI. Lajos és felesége, Marie Antoinette – a francia forradalom mintegy háromezer más áldozatával együtt – 1816-ig az itt álló St. Madeleine temetőben egy tömegsírban nyugodtak. A királyi pár csontjait exhumálták, és átszállították az észak-párizsi St. Denis királyi mauzóleumába, de ezen a helyen emelték az emlékművet. A kápolna kupolája alatt a király és a királyné márványszobra áll. Sétálj a kápolna udvarában egyet tavasszal, mikor a rózsák úgy virítanak, mint Marie Antoinette egykori kertjében, a versailles-i Petit Trianonban!

   

  La Petite Ceinture

  petite-ceinture_parizsFotó: Thomas Claveirole/címfotó: www.messynessychic.com

  Párizs központján kívül sétálgatva igen különös helyekre bukkanhatunk. Egy elhagyatott vasútvonal hidakkal és alagutakkal, mely átszeli, vagyis inkább körbeveszi a várost. A Párizs életében egykor főszerepet játszó vasútvonal nagy részét mára visszahódította a természet, ami különleges atmoszférát teremt a folyamatosan pusztuló ipari létesítményeknek. Ma már egyre több részét hasznosítják különböző urbanizációs projektekben, amik látogathatók is, az egykori vasútállomásokból vendéglátóhelységeket, sőt tanösvényeket is kialakítottak.
  Itt megtalálod, hogy mely szakaszok látogathatók.
  Az „Chemin de fer de Petite Ceinture” 1869-ben megnyílt, 32 kilométeres vasútvonalat eredetileg áruszállításra használták, Párizs terjeszkedésével hamarosan elővárosi vonallá alakult, hatalmas ingázó embertömegeket szállítva. A 20. század első évtizedeiben a meginduló metróépítkezések a háttérbe szorították, így a rendszeres személyszállítás 1934-ben megszűnt. A pálya egyes szakaszait még 1990-ig használták áruszállításra, mikor is végképp leállt a vasúti forgalom.

   

  Hôtel-Dieu de Paris

  hoteldieu-de-parisFotó: crossine0

  - hirdetés -

  Az Ile de la Citén a Notre Dame székesegyház tőszomszédságában fekvő Hôtel-Dieu volt Párizs legelső kórháza és a legrégebbi a világon, mely máig működik. A St. Landry, Párizs püspöke által létrehozott Hôtel-Dieu-t többször átépítették alapítása óta (651), és egészen a reneszánszig ez volt Párizs egyetlen kórháza. 1781-ig egy épületből állt, melynek 25 termében 2500 beteget tudtak ellátni. A század végére a túlzsúfoltság következtében egyre gyorsabban terjedő fertőző betegségek miatt a Hotel-Dieu-t különböző negyedekbe költöztették és előírták, hogy egy ágyra csak egy, maximum két beteget lehet fektetni – a korábbi gyakorlattal szemben, amikor akár hatan is szorongtak egy fekvőhelyen. Ma egy része hotelként is funkcionál.
  Ile de la Cité szívében fekvő építészeti remekmű, gyönyörű kertjeivel egyedülálló hely, az emberi szolidaritás és szeretet jelképe nem csak a párizsiak számára.

   

  Jardin des Plantes – Dodó körhinta

  dodo-menage_korhinta_parizsFotó: RuTemple

  A körhinták a boldog, gondtalan gyermekkor, a hangos kacajok megelevenítői. Párizsban több csodás körhintával is találkozhatunk, de a legkevésbé ismert a Dodo Manege. A Szajna bal partján a Füvészkertben (Jardin des Plantes) álló Dodo Manege, Párizs, sőt talán a világ legkülönlegesebb körhintája. A klasszikus körhintákból ismert lovak vagy lovashintók helyett itt veszélyeztetett vagy már kihalt állatokra pattanhatunk, mint a Mauritiuson az emberek által kipusztított Dodo, melyről a körhinta a nevét is kapta. De felpattanhatunk egy erszényes farkas, triceratops, glyptodon, panda vagy gorilla hátára is. Az 1992-ben elkészült körhinta kitalálója egy tudós volt, aki így akarta felhívni a figyelmet a Földön a fajok egyre gyorsuló kihalására és a biológiai sokféleség csökkenésére.

  - hirdetés -

   

  Jardin du Panthéon Bouddhique

  jardin-du-pantheon-bouddhique_parizsFotó: monparisjoli.com

  A párizsi Guimet múzeum az Ázsiai Művészetek Múzeuma, Európa legnagyobb ázsiai gyűjteményével rendelkezik. A múzeum mögött található a Jardin du Panthéon Bouddhique japánkert, mely kétségtelenül a legnagyobb “zen” terület Párizsban. A 450 m2, óriás bambuszok között kőhidak, kis tavak hozzák el a felkelő nap országának hangulatát. Az itt kiállított közel 250 mű remek lehetőség, hogy felfedezzük a japán kultúra, művészet és életmód évszázados történelmét. A kerti pavilon pedig rendszeres időközönként otthont ad a japán teaszertartásoknak. A park ingyenesen látogatható mindennap (kivéve kedden) 9:45-17:45

   

  Les passages couverts de Paris – Párizs passzázsai

  galerie_vivienne_parizsFotó: blieusong

  - hirdetés -

  Párizsban a XIX. században közel 150 fedett sétálóutca vagyis passage csábította a vásárlókat, mint a mai bevásárlóközpontok előfutárai. A fedett bevásárló utcák megóvták az előkelő, tehetős vásárlókat az időjárás viszontagságaitól, de a vásárláson túl a társadalmi élet színtereivé is váltak csodás kávéházaikkal. Mára mindössze kb. 25 párizsi passzázs maradt meg. Az egyik legkülönlegesebb a Palais-Royal fából készült árkádja például 1786-ban készült, egyike volt a legelsőknek. A Passage Moliere névadója a Théâtre Moliere, mely egykoron a híres francia drámaíró darabjait mutatta be. A színház azóta is létezik, de már La Maison de la Poésie néven üzemel. Mind közül a legfényűzőbb a “Galerie Vivienne”, mely padlómozaikjával, aranyozott üvegkupolás tetejével igazi klasszikus párizsi hangulatot áraszt. Érdemes tehát átsétálni néhányon, hogy megérezzünk valamit, Párizs legendás, századfordulós hangulatából. Lista!

   

  Institut Du Monde Arabe (IMA)

  institut-du-monde-arabe_parizsFotó: bea & txm & alan

  A Latin negyed szívében a Saint Germain Boulvardon a Saint-Louis szigettel szemben fekvő Institut Du Monde Arabe nem egy titkos hely Párizsban, hanem egy többfunkciós kulturális központ, könyvtárral, múzeummal, előadóteremmel, étteremmel. Azt azonban kevesen tudják, hogy a Jean Nouvel által tervezett intézet tetőterasza ingyenesen látogatható, és mindenképp érdemes körbenézni innen, mert az egyik legjobb kilátás nyílik Párizsra és a Notre Dame-ra. Jó alternatívája lehet a szinte kötelező kilátóhelyeknek, mint a Montmartre, vagy a Montparnasse toronyház, ahogy a következő is.

  - hirdetés -

   

  Balloon de Paris

  ballon-de-parisFotó:  *_*

  Szeretnéd még magasabbról látni Párizst? Az Eiffel-torony harmadik emelete helyett/mellett (mely amúgy is be van rácsozva) látogass el a ParcAndré-Citroën-be, ahol egy igazi hőlégballonból,150 méter magasról gyönyörködhetsz Párizs 360 fokos panorámájában. A Balloon de Paris a világ legnagyobb lekötött hőlégballonja. A hőlégballon a szórakoztatás mellett tudományos célokat is szolgál, ezzel mérik a város levegőminőségét. A ballon felülete elektrolumineszcens fóliával van bevonva, amely az óránként érkező levegőminőségi adatok alapján változtatja a színét; a kiváló minőséget jelző zöldtől és a nagy szmogot jelző vörösig.
  A ballon csak jó időjárási körülmények között működik.

   

  Rue de Rivoli 59.

  rue-de-rivoli-59Fotó: *** Fanch The System !!! ***

  - hirdetés -

  A Rue de Rivoli az egyik legforgalmasabb bevásárló utca Párizsban. Ám azoknak is érdemes végigsétálni rajta, akik nem feltétlenül szeretnének shoppingolni. A McDonald’s-al és a H & M-mel szemben a Rue de Rivoli 59 ugyanis valami egészen más tartogat és kimondottan üdítő látvány a ruha és cipő boltok között. A “Chez Robert ElectronLibre” névre keresztelt épület a Louvre és a Hotel de Ville között fekszik.  1999-ben a három művész Kalex, Gaspard, és Bruno (viccesen a KGB nevet vették fel) egyszerűen elfoglalta az akkor már 15 éve lakatlan épületet. Kilakoltatás és egyéb jogi huza-vona után sikerült megegyezniük a polgármesterrel, a város megvásárolta az épületet és a művészek pedig modern, virágzó művészeti stúdiót varázsoltak belőle. Jelenleg 20 állandó művész dolgozik az épületben, és 10 ideiglenes helyet lehet 3-6 hónapos időtartamra megpályázni.

  Az épület nem csak belül van folyamatos változásban, de a homlokzat is meg-megújul, hol színes lufik és szalagok, hol éppen egy hatalmas faragott arc fogadja az arra sétálókat. A bohém dekorációk, a rengeteg kacat, az éppen készülőben lévő szobrok és festmények, a mindent átitató festékszag segít bepillantást engedni az alkotás folyamataiba. A Rue de Rivoli 59-t a hét minden napján (kivéve hétfőn) délután 13 és 18 óra között ingyenesen látogathatják az érdeklődők.

  - hirdetés -