More
  - hirdetés -

  Top 10 látnivaló Párizsban

  Párizs egyedülálló atmoszférájával azonnal magával ragad mindenkit. Rengeteg nevet aggattak rá az évszázadok során, a „romantika városa”, a „divat fővárosa”, vagy a „fények városa”. Közhelyek ide vagy oda, Párizst történelme, művészete és kultúrája a világ legcsodálatosabb fővárosává emeli, mely telis-tele szebbnél szebb látnivalókkal és nevezetességekkel.

  - hirdetés -

  Találd meg a számodra megfelelő párizsi szállást! Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

  Champs-Élysées

  Champs-ElyseesFotó: heipei

  Párizs legnagyobb és legszélesebb sugárútja a Champs-Élysées. A világ leghíresebb utcájában és leggyönyörűbb sugárútján minden valamirevaló világmárka boltja megtalálható. Ma a  Champs Élysées a világ második legdrágább utcája a New York-i Fifth Avenue után. A sugárút számos világhíres eseménynek is helyt ad:  a Bastille napi (július 14.) katonai parádénak, a Tour de France kerékpárverseny befutójának,  a francia labdarúgó-válogatott győzelmi felvonulásának, vagy épp az újévi ünnepségeknek.

  Place de la Concorde (Concorde tér)

  Place de la ConcordeFotó: FranekN

  A Champs -Elysées  keleti végén álló Place de la Concorde a legnagyobb tér Párizsban, akármerre is nézünk a kilátás fantasztikus. A tér 1754 és 1763 között épült neoklasszicista stílusban, Ange-Jacques Gabriel tervei alapján. Eredetileg felvonulási terület volt és a Louvre építését szolgálta. A Place de la Concorde tér közepén álló, 3200 éves egyiptomi obeliszket  a 19. században a luxori templomból hozták ide. A II. Ramszesz életét ábrázoló hieroglifákkal díszített, 23 m magas és 250 tonna súlyú, vörös gránit oszlopot 1836-ban Lajos Fülöp király állíttatta fel. Az obeliszket 2 szökőkút – a folyami és a tengeri hajózás jelképei – és Franciaország 8 vezető városának alakjai veszik körül. A nagy francia forradalom alatt sok vér folyt ezen a téren, közel 1200 embert végeztek ki itt guillotine-nal köztük XVI. Lajos francia királyt, Marie Antoinettet és Robespierre-t is.

  - hirdetés -

  Sainte-Chapelle

  Sainte-Chapelle_PárizsFotó: chris.chabot

  A Palais de Justice (Igazságügyi Palota) épületkomplexum udvarán álló Sainte-Chapelle a gótikus építészet kiemelkedő példája, melynek építése valamikor 1239 után kezdődött. Az építkezés IX. Lajos megbízásából indult két krisztusi ereklye – a Krisztusnak tulajdonított töviskoszorú és a Szent Kereszt egy darabja – számára. A francia forradalom alatt súlyos károk érték az épületet, a 19. században helyreállították. A kápolnát körben két méter széles, és nyolc méter magas ólomüveg ablakok  borítják, ezzel a világ egyik legszebb 13. századi ólomüveg gyűjteményét láthatjuk.

  Les Invalides

  Invalidusok (dómja)_PárizsFotó: Loïc Lagarde

  Az Invalidusokat (Les Invalides) 1670-ben XIV. Lajos a Napkirály építette a katonák számára, mely nemcsak hadikórházként funkcionált, de otthont adott a sérült, és hajléktalanná vált katonák számára. Az épületkomplexum a francia klasszicista építészet mesterművének számít. Ma eredeti funkcióján kívül a hadtörténeti múzeumnak, a Musée de l’Armie -nak  ad helyet – amely a világon az egyik legnagyobb ilyen jellegű gyűjtemény – és a francia hadsereg dicsőségét hivatott hirdetni. Az épületegyüttes aranykupolája a Dome des Invalides (Invalidusok Dómja). alatt nyugszik Napóleon, valamint fia, öccse, és bátyja.

  Musee d’Orsay

  Musee d'Orsay_PárizsFotó: Jim Nix / Nomadic Pursuits

  A művészetek kedvelői számára a pályaudvarból átalakult Musée d’Orsay kötelező látnivaló, amely mint a világ első számú és egyedülálló impresszionista gyűjteményeként ismert. A múzeum közel ezer művészeti alkotásnak ad otthont 1848-tól. A látogatók számos neves művész alkotásit csodálhatják meg, mint Monet, Van Gogh, Cezane, Degas, Pissarro, Renoir, Jean-Francois Millet.

  Sacré-Coeur bazílika

  Sacré Coeur_PárizsFotó: Loïc Lagarde

  A város legmagasabb pontján, a Montmartre dombon  fekvő  fehér kupolás bazilika, a Sacré-Coeur Párizs egyik leglátványosabb tereptárgya. A  Montmartre-on (Mártírok hegye) álló neoromán stílusú Sacré Coeur Bazilikát az 1870-ben kitört francia-német háborúban elesettek emlékére építették adományokból. Az adományozók nevét a felhasznált kövekbe vésték bele. A neoromán stílusú Bazilika építésze Paul Abadie volt. Az alapkövet 1875-ben helyezték el. Az alapozás több hónapot vett igénybe, mivel a 33 m mély oszlopok nélkül a templom az agyagos földbe süllyedne. A Sacré Coeur Bazilika elől gyönyörű kilátás nyílik Párizsra.

  Notre Dame de Paris

  Notre Dame de ParisFotó: imagina (www.giuseppemoscato.com)

  A Notre Dame-ot Párizs püspöke, Maurice de Sully kezdete építeni 1163-ban. A világ egyik legszebb gótikus remekműve több mint másfél évszázad alatt készült el. A francia forradalom alatt szinte teljesen elpusztult az addig koronázási ceremóniák, királyi menyegzők és győzelmi ünnepek színhelyéül szolgáló katedrális. A hatalmas belső tere több mint 6000 hívőt képes befogadni. Gyönyörű faragott kőcsipkék, lenyűgöző gótikus ablakok és szobrok díszítik. Ha a Notre Dame tetejéről szeretnénk élvezni a kilátást 400 lépcsőfokot kell megmászni, de minden fáradtságot megér a vízköpők mellől csodálni a pazar panorámát.

  Arc de Triomphe (Diadalív)

  Arc de Triomphe_Diadaliv_ParizsFotó: cuellar

  A Champs-Élysées végén a Charles de Gauelle tér közepén áll Párizs legismertebb diadalíve, melynek megépítését I. Bonaparte Napóleon rendelte el római mintára. A Diadalív a francia katonaság dicsőségét hirdeti, és emléket állít a napóleoni háborúk alatt elesett francia katonáknak. A Diadalív 51 méter magas és 45 méter széles.  Építése 1810-ben kezdődött, de Napóleon bukása miatt csak 1836-ra fejeződött be. Köveibe belevésték a Napóleon győztes csatáinak helyszíneit. Az ismeretlen katona sírja 1921-ben került a Diadalívhez. A franciák nemzeti ünnepén,  július 14-én innen indul a katonai parádé a Champs-Élysées sugárút felé.

  Louvre

  Louvre_PárizsFotó: Stuck in Customs

  A világ leglátogatottabb múzeuma a párizsi Louvre. A Louvre-t 1793-ban, nem sokkal a francia forradalom után nyitották meg, hogy bemutassák  a kifosztott királyi paloták látványos kincseit.  A ma több mint egy millió darabot számláló gyűjteményben, a világ leghíresebb művészeti alkotási, történelmi emlékei kaptak helyet tértől és időtől függetlenül, úgy mint Leonardo da Vinci alkotása a Mona Lisa, a leghíresebb görög szobor a milói Vénusz, Hamurabi törvénykönyve,  egyiptomi kincsek és még sok mester világhírű remekműve.

  - hirdetés -

  Eiffel-torony

  Eiffel-torony_Párizs Fotó: hjjanisch
   

  A Mars mezőn álló, több mint 300 méter magas, vas szerkezet az 1889-es világkiállításra épült. A Gustave Eiffel által tervezett torony Párizs egyik legfőbb nevezetessége,és a világ egyik legtöbbet fényképezett turisztikai látványossága. A torony építésének ötlete a világ elitje körében hatalmas felháborodást váltott ki, mindenáron igyekeztek megakadályozni a torony megépítését, de Eiffel kitartott tervei mellett. Az Eiffel-torony 324 méteres magasságával évtizedekig a világ legmagasabb építménye volt, és az elmúlt két évszázadban Párizs szimbólumává vált. Ma három szinten múzeumok, éttermek, üzletek és persze csodálatos körpanoráma várja a látogatókat.

  - hirdetés -