Prága látnivalói – Szent Vitus székesegyház

Büszkén tör magasba a Prágai Vár harmadik udvarában álló, fenséges katedrális. Úgy érezzük az udvarba lépve, hogy beszorították ide ezt a hatalmas templomot, körbejárva azonban kiteljesedik a kép előttünk és feltárul teljes valójában ez a monumentális szépség, Prága egyik jelképe, amelyben a város szinte minden pontjáról gyönyörködhetünk.

- hirdetés -

A páratlan szépségű Szent Vitus székesegyház Közép-Európa egyik legnagyobb és legszebb katedrálisa, a város legnagyobb temploma, római katolikus érseki főtemplom.

latkepa-petrinhegyrol

A vár második udvara felől a katedrális nyugati bejáratán belépve bárki megtekintheti a főhajó csaknem 35 méter magasságú mesteri, gótikus hálóboltozatos mennyezetét. Az óriási, színes ólomüvegablakokon át beözönlő fények különleges hangulatot kölcsönöznek a belső térnek. Lenyűgöz és ott marasztal, készüljünk fel tehát egy hosszabb sétára, mert annyi szépséget tartogat a számunkra ez a hely, amelyre érdemes több órát áldozni.

- hirdetés -

halozatosboltozat-a-fohajo

A Szent Vitus székesegyházba a belépés ingyenes, ha azonban szeretnénk körbejárni és minden részletét megcsodálni jegyet kell váltanunk. A jegyek a második udvari információs irodában válthatók. A Szent Vitus székesegyház megtekintése a Prágai Vár rövid vagy hosszú sétájának egyik állomása. Zárás előtt 20 perccel léphetünk be a székesegyházba- a nyári hónapokban áprilistól- októberig a nyitva tartás naponta 9-17 óra, vasárnap 12-17 óra.

stvitusnyugatibelso

Építésének története mintegy hat évszázadot ölel föl. Prága 1344-re érseki központtá válik és a korábbi templomok helyén megkezdik a Szent Vitus székesegyház építését. I. Károly német-római császár az új székesegyházat koronázó templomnak, családi kriptának és Szent Vencel tiszteletére emelt zarándokhelynek szánta. 1344-ben Arrasi Mátyás francia építésszel a katedrális első építőjével kezdődtek meg a munkálatok a dél-franciaországi katedrálisok (Narbonne dóm) mintájára a nyújtott, sokszög-záródású, körüljárós és kápolnakoszorús szentély építésével. 1352-ben Peter Parler a császár német építésze, a késő gótika legjelesebb építőmestere vette át a katedrális építését. Az ő munkája a mesteri boltozat, a déli torony, a csodás trifórium, a kórus, a Vencel-kápolna és az Aranykapu. Parler halála után fiai folytatták a munkát, később azonban a huszita háborúk és az 1541-es nagy tűzvész miatt leállt az építkezés.

Tavaszi városnézés Prágában, repülőjeggyel+szállással a belvárosban

 

szentvitus-fotorony

A 96,6 m magas főtorony később, csak 1564-ben készült el, először gótikus stílusban épült, majd reneszánsz stílusban folytatódott a reneszánsz sisakkal és az erkéllyel, a befejezés pedig barokk stílusjegyeket őrzi. A barokk hagymakupola kétszáz év múlva került fel a régi helyébe. A toronyban a közel 20 tonnás Zsigmond harang 1549-ben került a helyére. A toronyóra II. Rudolf (1552-1612) idejében került föl, a felső számlapja az órákat, alsó számlapja a negyedórákat mutatja. A toronyból gyönyörű kilátás nyílik a városra, ha még maradt erőnk a 287 lépcsőfok megmászására. Az építkezés sokáig húzódott és csak a 19. század közepén, 1844-ben dolgoztak ki egy programot a székesegyház befejezésére és renoválására, mely 1929-ben fejeződött be.

A székesegyház nyugati szárnya és a két neogótikus torony 1860 és 1929 között épült.

- hirdetés -

stvitusnyugati-oldal

Az háromhajós katedrális hossza 124 m, a kereszthajó szélessége 60 m, magassága 34 m. A főtorony magassága 96,6 m, a boltívet 28 pillér tartja. A katedrális szentélykörüljáróval, kápolnakoszorúval, a mellékhajók fölött átívelő támívekkel, karcsú fiatornyokkal épült.

stvituseszakioldal

A Prágai Vár második udvar felőli nyugati főbejáratán léphetünk be a katedrálisba. A harmadik udvaron levő déli kapu, a híres Aranykapu a 19. századig a katedrális főbejárata volt, azonban mára már csak ünnepélyes alkalmakkor nyitják meg.

- hirdetés -

Az északi és a nyugati torony közötti gyönyörű rozettát František Kysela tervezte 1925 és 1927 között.

stvitusrozetta

A neogótikus főoltár 1868 és 1875 között készült. Előtte fehér márványból faragott reneszánsz síremlék fekszik középen I. Ferdinánd, jobbján fia, I. Miksa, balján felesége, Jagelló Anna.stvitusfooltar

Az északi torony bal oldalán a 3. kápolna szecessziós ólomüveg ablaka Alfons Muncha (1860-1939) cseh-morva festő- és grafikusművész, a szecesszió világhírű nagymesterének a munkája 1931-ben készült és Szent Cirill és Szent Metód alakját örökítette meg a gyönyörű színes ablakon.

stvitusalphonsmucha

- hirdetés -

A keleti, legrégebbi oldalán az óriási 100 m2-es, „A világ teremtése” című 3 színes ólomüveg  ablak közel 27 ezer üvegdarabból készült.

stvitusa-vilagteremtese

Nepomuki Szent János Csehország védőszentje. A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. A gyónási titok mártírjaként tartják számon. Vencel 1393-ban elfogatta Nepomuki Jánost, kegyetlenül megkínoztatta és végül a Károly hídról a Moldva folyóba dobatta. Nepomuki Szent János színezüst síremlékének Mária Terézia által adományozott baldachin damasztfüggönyeit négy ezüstangyal tartja. A síron a szentté avatott prágai pap térdeplő alakja látható.

nepomukiezust

- hirdetés -

A katedrális királyi oratóriumerkélyét II. Ulászló emeltette, látható rajta a ‘W’ monogram (Wladislaus) és a magyar címer is. A Szt. Vitus templom királyi oratóriumát árkádokon nyugvó folyosó, fedett híd köti össze a régi királyi palotával.

A IV. Károly-korabeli freskókkal borított Szent Vencel-kápolna a katedrális legdíszesebb része, melynek fala 100 jáspis és 100 ametisztkővel ékesített, a freskók Szent Vencel életét mutatják be. Itt áll Szent Vencel síremléke és itt őrzik a cseh koronázási ékszereket. A Szent Vencel-koronát IV. Károly készíttette cseh királlyá való koronázására, amelyre 1347 szeptember 3-án került sor.

A székesegyház nemcsak királyi kincstár, hanem az uralkodók temetkezési helye is. A Király Sírboltban nyugszik a cseh és az európai történelem számos jelentős személyisége, többek közt IV. Károly, IV. Vencel, Pogyebrád György, II. Rudolf, Nepomuki Szent János.

stvitusnepomuki-siremlek

A Szent Vitus magyar vonatkozásai közül az egyik a Szent Zsigmond-kápolna: Báthori Zsigmond erdélyi fejedelmet-aki életének utolsó tíz évét Csehországban töltötte- 1613-ban bekövetkezett halála után ide helyezték örök nyugalomra. A kereszthajó északi oldalán áll a reneszánsz orgonakarzat, ahol 1856. szeptember 28-án Liszt Ferenc az Esztergomi miséjét vezényelte. A Szent Vitus székesegyház kincstárában őrzik (1368. leltárában már olvasható) Gladius S. Stephani Regis Ungariae cum manubrio eburneo, azaz “Szent István magyar király kardja elefántcsont markolattal”

- hirdetés -

Az Arany Kapun (az eredeti bejárat) a déli oldalon, egy 1370-ből származó, eredeti pompájában helyreállított (1992–2008) mozaik az Utolsó ítéletet ábrázolja.

utolsoitelet mozaik

A templom egyik legszebb külső díszítő eleme az aranyozott ablakrács, felette a császári címer látható.

SONY DSC

A tetőről az esővizet vízköpő szobrok vezetik le.

- hirdetés -

szentvitusvizkopok

2015-ben 3,3 milliárd forint értékű felújítási munkálatokat végeznek a prágai várban. Felújítják a Szent Vitus- székesegyház ablakait, a tető egy részét, néhány oltárt, és a királysírokat. A felújítás márciustól november végéig tart majd, de ez idő alatt is várja a látogatókat a katedrális. 2016-ban újra kiállítják Szent Vencel koronáját-  a cseh koronázási ékszerek legértékesebb darabja-, melyre IV. Károly német-római császár és cseh király születésének 700. évfordulója alkalmából kerül sor.

Copyright © 2015 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek és szöveg írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.