More
  - hirdetés -

  Prága látnivalói – a Prágai Vár

  Prágát, a kilenc dombra épült szépséges cseh fővárost a Moldva szeli ketté, mely 31 km hosszan kanyarog a városon keresztül. A Moldva bal oldalát a dombon fekvő Várnegyed (Hradčany) uralja, mely a legismertebb és az egyik legszebb Prága nevezetességei közül. A Prágai vár (Prazsky hrad) – a maga 570 méteres hosszúságával, és 130 méteres szélességével – nem csak Európa legnagyobb várkomplexuma, de a világ legnagyobb ősi vára cím birtokosa is. A hatalmas várkomplexum 70 000 m2 területű, melyben paloták, templomok, királyi istállók, múzeumok és az egészet szegélyező, ápolt palotakertek látogathatók.

  - hirdetés -

  Pragai var_nappali latkep

  Megközelíthetőség
  A vár több úton is megközelíthető: a romantikus sétára vágyók a Malostranská metróállomástól (zöld vonal) a régi várlépcsőkön (Staré Zamecké schody) juthatnak fel – bár fáradságos – a lépcső megmászásért a jutalom az egyik legszebb kilátás Prágára.  Szintén gyalog, de kicsit meredekebb út vezet a Malostranské námestitől, a Nerudova és Ke Hradu utcákon át a várig.
  A várba jutás kényelmesebb módja 22-es vagy 23-as villamossal való megközelítése. Leszállhatunk a Prazsky hrad, vagy a Pohorelec megállóknál is. A Pohorelec megállónál szebb leszállni, de innen 10 perces séta a Hradzsin tér felfelé. A Prazsky hrad megállóban leszállva balra fordulva kb. 5 perces sétával egyenesen a vár második udvarába érkezünk.

  Pragai var_Regi varlepcső (Stare Zamecke Schody)‏Régi várlépcső

  - hirdetés -

  A prágai vár története a 9. századba, egészen Bořivoj fejedelemhez nyúlik vissza, aki a vár építéséhez kezdett. A Moldva fölötti erőd kiváló stratégiai fekvésének köszönhetően a legnagyobb cseh uralkodói család, a Přemyslek központjává vált. A többször átépített váron a legnagyobb változások IV. Károly és Jagelló Ulászló uralkodása idején mentek végbe. A Prágai vár kétszer volt az egész Német-Római Birodalom központja, először IV. Károly idejében, a 14. században, majd a 16. és 17. század fordulóján. A 400 éves Habsburg uralom első évszázadában, amikor II. Rudolf és II. Mátyás is idehelyezte székhelyét. Prága ekkor újra visszanyerve régi fényét, a művészeteket és tudományokat pártoló uralkodóknak köszönhetően virágzott: itt dolgozott Tycho Brahe, Kepler és a festő Arcimboldo is. A város a kor legdivatosabb építészeinek tervei alapján fejlődött, és a jezsuitáknak köszönhetően pezsgett a vallási élet is. Pont a vallási ellentétek (jezsuita-katolikus) miatt kitörő 30 éves háború végére a Habsburgok elsöprő győzelmet arattak, az udvar visszaköltözött Bécsbe és ettől fogva a prágai vár elveszítette jelentőségét.

  Pragai vae_oldtimerek2Oldtimer a Várnegyedben

  A Hradzsin többszöri átépítés után mai egységes, klasszicista arculatát Mária Terézia uralkodása idején (1740-1780) nyerte el. A várudvarokat is ekkor, 1753 és 1775 között alakították ki. 1918-ig a cseh uralkodók, 1918-óta napjainkig a cseh köztársasági elnök székhelye.

  Hradzsin ter_Pragai varHradzsin tér

  A várnegyed középpontját képező Hradzsin tér (Hradčanské náměstí) csodálatos, monumentális nyitott tere fogadja a látogatókat számos előkelő rezidenciájával, melyek az 1541-es tűzvész után épültek.

  Schwarzenberg-palota‏_Pragai varSchwarzenberg-palota

  A tér nyugati oldalán fekszik a Toszkánai palota, mely a mindenkori toszkánai nagyherceg birtoka volt, ma a Külügyminisztérium használja. A tér talán legegyedibb és legkülönlegesebb épülete a Schwarzenberg-palota, a cseh reneszánsz gyöngyszeme. Ma a svájci nagykövetség épülete, és egy része a Hadtörténeti Múzeum európai harcászat történetét bemutató gyűjteményének ad otthont. A tér legdíszesebb épülete pedig a vár bejáratánál elhelyezkedő, rokokó stílusú Érseki palota (Arcibiskupsky palác)‏, mely Jean-Baptiste Mathey francia építész tervei alapján készült csakúgy, mint a Toszkánai palota.

  Pragai var_Erseki palota(Arcibiskupsky palac)Érseki palota

  - hirdetés -

  Csak kívülről lehet megcsodálni, ugyanis évente csak egyszer, nagycsütörtökön nyitják meg a nagyközönség előtt. A tér közepét uraló 1736-ban felszentelt szobrot Szűz Máriának állították hálából, hogy a pestisjárványtól megmentette ezt a városrészt.

   

  Első udvar

  A Hradzsin térre nyílik a vár főbejárata. Innen az arannyal díszített kovácsoltvas kapun keresztül léphetünk a Díszudvarba, a vár legfiatalabb udvarára. A kapu két oldalán két hatalmas szoborcsoport látható a Titánokharca – Ignaz Platzer műve.

  - hirdetés -

  Pragai var bejarata ( Ignaz Platzer_Titánokharca )

  Minden nap hajnal 5-től egészen este 11-ig díszőrség posztol a kapu mellett. A vár bejáratánál óránként megnézhetjük- az őrségváltást különösen látványos a déli 12 órakor kezdődő zenés parádét. A látványos ceremónia elengedhetetlen kellékeit, a kék egyenruhát Theodor Pištěk, a parádé alatt hallható fanfárzenét pedig Michal Kocáb rockzenész komponálta.

  Pragai var_orsegvaltas

  Második udvar

  A Mátyás kapun (1614) a vár legrégebbi barokk építményén léphetünk át a második udvarba. Építése idején diadalívként fogta közre a várárkot átívelő hidakat. Az átalakítás idején domborműként került az új falrészletbe. A második udvarban áll a Szent-Kereszt templom, egy díszes szökőkút, valamint a vár átalakított istállója, amiben a vár képtára működik.

  - hirdetés -

  Matyas kapu_Pragai var‏Mátyás kapu

  A Szent Kereszt kápolna (Kaple svatého Kříže) Mária Terézia uralkodása idején, 1762-ben épült és a katedrális kincstáraként működött, ma galériaként funkcionál. Az udvar bal oldali épületében, az információs irodában vásárolhatjuk meg a belépőjegyeket.

  Pragai var_Szent Kereszt kapona_ Kaple svateho KrizeSzent Kereszt Kápolna

  Különböző típusú jegyek válthatók, attól függően mit szeretnénk megnézni, vagy mennyi időt töltenénk a várban. A Prágai várban 10 műemléket nézhetünk meg belépőjegyet váltva, és több képtárba és múzeumba is válthatunk belépőt.

  - hirdetés -

  Belépőjegyek (2014)
  Okruh A – “Hosszú túra”- 350 Czk, diákoknak és 65 év felett 175 Czk, 6 éven aluli gyermekeknek ingyenes. Ez érvényes a Régi királyi palotába, a Szt. Vítus székesegyházba,a Szt. György bazilikába, az Arany utcácskába,a Daliborka- toronyba, a Mihulka lőportoronyba, a prágai vár történeti kiállítására és a Rosenberg palotába.‏
  Okruh B – “Rövid túra”- 250 Czk, diákoknak és 65 év felett 125 Czk, 6 éven aluli gyermekeknek ingyenes. Ez érvényes Régi királyi palotába, a Szt. Vitus székesegyházba, a Szt. György bazilikába, az Arany utcácskába, és a Daliborka-toronyba.‏ A jegyek két egymást követő napra érvényesek.‏
  További információk >>

  Harmadik udvar

  A harmadik udvar a másodiknál is sokkal nagyobb és a várrendszer legrégebbi része. Az 1541-es hatalmas tűzvész során minden középkori épülete leégett, így fokozatosan nyerte el mai küllemét. Az udvar világhírű ékessége a város fölé tornyosuló, páratlan szépségű Szent Vítus székesegyház, mely Prága minden pontjáról látható és az egyik legismertebb nevezetessége is egyben.

  Szent Vitus szekesegyhaz_Praga

  A Szent Vitus székesegyház, Prága legnagyobb temploma, római katolikus érseki főtemplom, Közép-Európa egyik legnagyobb és legszebb katedrálisa. A harmadik várudvar másik értékes látnivalója a Kolozsvári testvérek gótikus remekműve, az 1373-ból származó Szent György-szobor másolata. A Régi királyi várba a harmadik udvarról az 1664-ben készült Sas kút melletti bejáraton keresztül léphetünk be.

  - hirdetés -

  Pragai var_Szent Gyorgy szobor_Kolozsvari fiverek szobraSzent György-szobor

  A prágai várban annyi műemlék található, hogy akár több napot is el lehetne itt tölteni. Itt csodálhatjuk meg a fentebb már említett lenyűgöző Szent Vitus székesegyházat,  a Régi királyi palotát, a vár legrégebbi, román kori épületét, a Szent György bazilikát, az egykoron börtönként működő Daliborka tornyot, a Mihulka Lőportornyot vagy Prága leghíresebb utcáját, a középkori hangulatú Arany utcácskát.

  Copyright © 2014 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek és szöveg írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos. 

  - hirdetés -