More
  - hirdetés -

  Európa 15 legszebb karácsonyi vására

  Tudtad, hogy a karácsonyi vásárok gyökerei Ausztriából és Németországból eredeztethetők? Az első karácsonyi vásárt 1296-ban Bécsben rendezték. Napjainkban szerte a világban decemberre a városok terei ünnepi díszbe öltözve várják azokat, akik szeretnének már idejekorán a karácsonyra hangolódni a vásárok elmaradhatatlan” kellékeivel”: óvárosi tér, karácsonyfa, gyönyörű kivilágítás, íncsiklandozó illatok és persze a hó.

  - hirdetés -

  Gyömbéres kenyér, forralt bor, fahéj és narancs illatok lengik be a levegőt, helyi kézművesek árulják portékáikat, kórusok énekelnek és betlehemi jelenetek elevenednek meg a karácsonyi pompába öltöztetett városok terein. Az elmúlt években a karácsonyi vásárok klasszikus úti céllá váltak  a turisták körében.

  Íme, a 15 leglátványosabb karácsonyi vásár Európában.

  Bécs

  - hirdetés -

  Bécs a karácsonyi vásárok Mekkája, ahol mindenki megtalálja a kedvére valót.  Városszerte húsz helyszínen várják a látogatókat az adventi vásárok. A legismertebb  a bécsi Városháza előtti téren kialakított Wiener Christkindlmarkt, mely évente mintegy hárommillió látogatót vonz.

   

  Tallinn

  Tallinn óvárosának szívében áll Észtország leghíresebb karácsonyfája körülötte kunyhók a helyiek karácsonyi portékáival.

   

  Stockholm

  Stockholm négy karácsonyi vására: Skansen, Gamla Stan (Óváros),  Djurgàrden és Kungstradgàrden várja hagyományos karácsonyi finomságaival az arra járókat.

   

  - hirdetés -

  Bolzano

  A dél-tiroli Bolzano karácsonyi vásárát tartják Olaszország egyik legfontosabb eseményének. Minden évben egy adott téma köré épül (2012-ben a “Kultúrák találkozása”) és ehhez kapcsolódnak az események is. A vásárt a Piazza Walther festői környezetében tartják.

   

  Nagyszeben

  - hirdetés -

  Nagyszeben-i karácsonyi vásár Európa egyik legrangosabb vására. A  Nagypiactéren, mintegy 65 faházikóból álló ünnepi városka keretében tartják. A gyerekeket kis vonat, körhinta, Mikulás-műhely hívogatja a vásárra. A 900 négyzetméter felületű szabadtéri jégpálya igazi attrakciónak számít minden évben.

   

  Braunschweig

  Több százezer látogatóval büszkélkedhet Braunschweig karácsonyi vására, háttérben a Dankwarderode várral, a Dómmal vagy a város főterén álló Braunschweigi oroszlánnal nem csak vizuális élményt nyújt, hanem kulináris élvezeteket.

   

  - hirdetés -

  Riga

  A lett vásárok története a XVI. századra nyúlik vissza, így nem hiányozhatnak a hagyományos fából készített játékok sem.

   

  Brugge

  - hirdetés -

  A flamand Brugge főtere a gyönyörű középkori ékszerdoboz télen karácsonyi vásárrá és egy óriás jégpályává alakul. A csokoládé szerelmeseinek paradicsoma, amit valljuk be nem nehéz élvezni, főleg nem télen.

   

  Prága

  Prága Óvárosa az év bármely szakában gyönyörű hely, de a karácsonyi fények, színek, illatok meseszerűvé varázsolják a város legszebb terét.

   

  - hirdetés -

  Colmar

  Már a XVI. század óta hagyománya van Colmarban a karácsonyi vásárnak.  Ilyenkor ünnepi díszbe öltöznek a gyönyörű középkori házak és finom fahéj, méz és vanília illattal csalogatják a vásárlókat.

   

  Luzern

  Luzern óvárosában tartott „Lozärner Wiehnachtsmärt“ karácsonyi vásár 70 díszes házikója különleges karácsonyi hangulatához  hozzátartozik a puncs, a forralt bor, a sült gesztenye és az egyéb karácsonyi finomságok illata.

  - hirdetés -

   

  Erfurt

  Németországban, Erfurtban tartanak legrégebb óta karácsonyi vásárt. A “tornyok városá”-nak is becézett vásárhelyszínnek a  25 méter magas karácsonyfa  csak az egyik csúcspontja,  a 12 méter magas karácsonyi piramis, a varázslatos mesebeli erdő és  a betlehem kézzel faragott életnagyságú figurái mellett.

   

  Leuven

  Bár a leuven-i vásár csak tíz napig tart a város egész decemberben ünnepi kivilágítással várja a turistákat.

   

  Innsbruck

  Elő-karácsonyi hangulat és meghitt adventi vásárok várnak Innsbruckban is. A színes kínálat az óvárosban tartott hagyományőrző karácsonyi vásártól a Maria-Theresia Straße-n található modern adventi standokig terjed.

   

  Köln

  Kölnben összesen négy karácsonyi vásárt tartanak decemberben, melyek behálózzák a várost és évente 3 millió vendéget vonzanak. Köln főtere a csodálatos gótikus dómmal és a megannyi piros tetejű kivilágított bódéval igazán mesébe illő látványt nyújt.

  Mi pedig idén Nürnbergben jártunk, melyről bővebben is írtunk!

  nurnberg

  - hirdetés -