More
  - hirdetés -

  Nürnbergi karácsonyi vásár – Találkozz a Jézuskával!

  Németország egyik legrégebbi és legszebb karácsonyi vására a Nürnbergi. A Frauenkirche előtti tér minden év adventi időszakára karácsonyi díszbe öltözik, hogy a mézeskalács csábító illatával csalogasson időset és fiatalt egyaránt. Odautaztunk és megnéztük, hogy mi teszi különlegessé a Nürnberger Christkindlesmarktot.

  - hirdetés -

  1 óra és 10 perc. Pontosan ennyi idő alatt teszi meg az utat a Ryanair napi járata Budapest és Nürnberg között. Az esti járat nem sokkal fél 12-kor száll le a városközponttól 20 percnyi metróútra fekvő repülőtéren. Tömegközlekedéssel még késés esetén is kényelmesen beérhetünk a belvárosba, mivel az U2-es vonalon 0:38-kor induló utolsó szerelvényig 10 percenként közlekedik a metró. Így, egy hosszú munkanap után már Nürnbergben hajthatjuk álomra a fejünket, hogy másnap felfedezzük az ünnepi hangulatba burkolózott főteret.

  nurnbergi_karacsonyi_vasar_34

  Karácsonyi vásár a 16. század óta!?

  A Nürnbergi Karácsonyi Vásár kezdetével kapcsolatban nincs egyetértés a kutatók és történészek körében. Már a 16. század közepéről találhatók utalások, hogy a Frauenkirche előtti téren volt karácsonyi ajándék árusítás az adventi időszakban. Az első említést a vásárról, egy 1628-ból származó  19 cm hosszú virágokkal díszített fa dobozkán találták, melyen ez állt:

  - hirdetés -

  “Regina Susanna Harßdörfferinnek, Susanna Eleonora Erbsin-től az 1628-as karácsonyi vásár alkalmából”

  Majd 400 éve rendezik meg tehát Németország egyik legismertebb és legnagyobb karácsonyi vásárát, ami minden évben az első adventi hétvége előtti pénteken nyitja meg a kapuit.

  Szállásajánló

  Jó szívvel ajánljuk a reptértől és a belvárostól egyaránt pár metrómegállóra lévő Acomhotel Nürnberg-et pároknak és baráti társaságoknak, de a családosok is számos nagyszerű ajánlat közül válogathatnak.

  Keressetek egy jó helyet, hogy lássátok a Jézuskát

  Szólt az ajánlás Edit Pritsching-től az idegenvezetőnktől, akivel nem sokkal 5 óra előtt érkeztünk meg az akkor már igen zsúfolt, ám lenyűgöző és vakítóan fényes Hauptmarkt-ra. Igazi karácsonyi forgatag fogadott. Úgy terveztem, hogy még a fél 6-kor kezdődő megnyitóünnepség előtt körbejárok, készítek néhány fotót, esetleg egy élő bejelentkezést, de a technika akkor és ott nem állt az én pártomra. A hangulat annyira magával ragadó volt, hogy nem is idegesítettem különösebben magam; vettem egy forralt bort (€3) és felfedező útra indultam a sorok között. 

  A vásár nem korlátozódik kizárólag a Hauptmarkt területére, hanem a környező utcákban is számos karácsonyi standot találunk, bár kétségtelen, hogy a téren lévő több mint 150 stand nyújtja a legimpozánsabb látványt és hangulatot. A sorok szélén természetesen a forralt boroké, valamint a frissen sülő kolbászoké a főszerep, azonban beljebb haladva igen változatos a kínálat. Karácsonyi díszek, betlehemek, playmobilok óriási választékban, de rengeteg más minőségi kézműves dolgot is találunk, mint például: biokozmetikumok, téli ruhadarabok, kerámiák, zenedobozok vagy éppen a sokakat megosztó ám kétségtelenül mutatós Nürnberger Zwetschgenmännla. A drótra húzott szárított gyümölcsökből (legfőképp szilvából) készülő babákat felöltöztetik, sőt különböző foglalkozású figurákat, vagy komplett életképeket is vásárolhatunk. Persze nem maradhatnak ki a nürnbergi mézeskalácsok sem, amiket vakítóan fényes, 15 méter hosszú standokon árulnak a létező összes bevonatvariációval és méretben.

  nurnbergi_karacsonyi_vasar_03

  nurnbergi_karacsonyi_vasar_15

  - hirdetés -

  És lőn sötétség

  Már épp kinéztem egy elég kompakt kis mézeskalácsos dobozt ami nagyszerűen befér a kézipoggyászomba, amikor egyszer csak kialudtak a fények az egész téren. Pár másodperc múlva a fanfárokat meghallva vált világossá, hogy ez bizony már a fél 6-os megnyitó kezdete. Természetesen a mézeskalácsostól egy hangot nem lehetett látni a Frauenkirche teraszán teljes ünnepi díszbe öltözött kis Jézusról és angyalkáiról. Az egész tér megfagyott a már jó előre kiszemelt helyeken, és mintha csak a mostanában igen népszerű mannequin challenge nürnbergi verziójában lennék, próbáltam többed magammal átvágni a tömegen, hogy láthassak valamit.

  nurnbergi_karacsonyi_vasar_40

  A tér végéből aztán sikerült is meghallgatni a Nürnbergi Jézuska ünnepi köszöntését amivel hivatalosan is megnyitotta a 2016-os Nürnbergi Karácsonyi Vásárt. Ezt követően az angyali gyerekkórus és a tér egy része is közösen énekelt egy karácsonyi dalt, majd mintha mi sem történt volna újra kigyúltak a fények és folytatódott tovább a karácsonyi forgatag.

  Christkind

  - hirdetés -

  A nürnbergi Karácsonyi Vásár egyben a Nürnbergi Jézuska (Nürnberger Christkind) otthona is. 1969 óta minden évben egy talpig aranyszínű ruhába öltözött szőke loknis fiatal lány nyitja meg és népszerűsíti a Nürnbergi Karácsonyi Vásárt. A 2 évente szigorú zsűri által újraválasztott Christkind a gyerekek kedvence; ő hozza ugyanis a karácsonyi ajándékokat. Nem csoda hát, hogy minden nürnbergi kislány álma, hogy egyszer ő is Christkind lehessen. A Jézuska élete persze nem könnyű a karácsonyi vásár megnyitásán kívül az adventi időszak alatt 170 meghívásnak, és megszámlálhatatlan tévé- és rádióinterjúnak kell eleget tennie. A minimum 160 centi magas és 16-19 év közötti szerencsés lányt, aki Christkindként képviselheti Nürnberget és a vásárt a karácsonyi időszakban 2 évre választják. Az idei évben a 1997-es születésű Barbara Otto nyitotta meg a majd 400 éves karácsonyi vásárt.

  nurnbergi_karacsonyi_vasar_45

  Ahol a gyerekeknek saját karácsonyi vására van

  A szomszédos Rathausplatzon Nürnberg testvérvárosainak és baráti városainak a karácsonyi kínálatából szemezgethetünk. Nizza, Glasgow, Krakkó, Prága, Córdoba vagy éppen Atlanta karácsonyi portékái az adventi időszak alatt Nürnbergben is megtekinthetők. Persze számítottam rá, hogy ezzel még nincs vége a karácsonyi vásárnak, de arra nem gondoltam, hogy a gyerekeknek egy külön téren saját vásáruk is lehet.

  nurnbergi_karacsonyi_vasar_44

  Pedig van. 1999 óta a gyerekek saját mini vidámparkkal bővített karácsonyi vásáruk van a Hans-Sachs-Platz-on. A fő attrakció egyértelműen a kétszintes nosztalgia-körhinta ami jól láthatóan minden gyerkőc álma volt. De a kis gőzmozdony – bár csak alig 5 méter sugarú körben ment körbe-körbe – és a mini óriáskerék is nagy siker, hiszen sokan álltak sorban és a kicsik fülig érő szájjal szálltak le róluk. Mindezek mellett itt is több tucat standot találunk, melyek tetején mozgó karácsonyi jelenetek teszik igazán hangulatossá a vásárt.

  - hirdetés -

  5 dolog amit ne hagyj ki, ha a nürnbergi karácsonyi vásárban jársz

  Drei im Weggla: A híres nürnbergi kolbászok zsemlében. 3 kolbász, egy zsemle: felejthetetlen íz és nagyszerű kísérője akár a forralt bornak is.

  Lebkuchen: Több mint 600 éve sütik Nürnbergben a világszerte ismert mézeskalácsokat. Inkább a puszedlire hasonlít. Mindenféle méretben és bevonattal kicsiknek és nagyoknak, akik szeretik az édességet. Kitűnő ajándék az otthoniaknak is.

  Forralt bor: A nagy hidegben egy pohár forralt bor (Glühwein) mindig jólesik és igazi karácsonyi hangulatba hoz. A karácsonyi vásárban lépten-nyomon találni forralt boros standot, ahol minden évben egyedi tervezésű bögréből fogyaszthatjuk el forró nedűt, amit – nem mellesleg – szuvenírnek is megtarthatunk.

  - hirdetés -

  Gyerekek karácsonyi vására: Csak egy pár lépés a Hans-Sachs-Platz, ahol a gyerekeket két szintes körhinta, mini óriáskerék, karácsonyi pékség és a télapó háza is várja. Itt minden a gyermekek kényelmét szolgálja. A standok pultjait alacsonyabbra tervezték, hogy a gyerekek könnyen felérjék és nézelődhessenek.

  Találkozás a Jézuskával: Minden héten keddtől péntekig délután 3-kor találkozhatunk a Nürnbergi Jézuskával. Ilyenkor a gyerekek átadhatják a rajzaikat, kívánságlistájukat a Christkindnek és akár közös kép is készülhet.

  Bár a karácsony egyre közeledik, még mindig nem késő átruccani Nürnbergbe, akár hétköznap is. Ha nincs szabadságunk, de mégis ellátogatnánk a Nürnbergi Karácsonyi Vásárba, akkor  egy pénteki indulással csodás két napot tölthetünk Nürnbergbe és a karácsonyi forgatag mellett egy kicsit gyönyörködhetünk a város egyéb látnivalóiban is. A Ryanair kínálatában már 20 euróért találunk retúr repjegyeket Nürnbergbe.

  nurnbergi_karacsonyi_vasar_14

  A sajtóúton a Ryanair meghívására vettünk részt.

  - hirdetés -

  Copyright © 2016 Világutazó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos. 

  - hirdetés -