More
  - hirdetés -

  2014 legizgalmasabb városai  A világ legizgalmasabb országai és régiói után ismerkedjünk meg 2014 Top 10 városával, amit a Lonely Planet szerint érdemes felkeresnünk.

  - hirdetés -

   

  Párizs, Franciaország

  Párizs
  Párizs
  Fotó: molineli

  - hirdetés -

  Párizs újjászületőben, Európa egyik legzsúfoltabb városa különösen a Szajna bal partja, melynek alsó rakpartján az Alma híd és a Musée d’Orsay között húzódó 2,3 kilométeres szakaszt lezárták az autóforgalom és a tömegközlekedés elől. A 4,5 hektáros területen parkokat, éttermeket, művészeti és sportlétesítményeket alakítottak ki és az Alma híd elé egy öt kisebb szigetből álló mesterséges szigetcsoport került kiépítésre. További fontos újítások is zajlottak Párizsban: a Louvre udvarán egy hatalmas „repülő szőnyeg” kapott helyet az új Iszlám Művészeti Gyűjtemény megnyitása alkalmából, befejezték a Marais negyedben álló barokk épületben található Picasso múzeum felújítását és a Notre Dame pedig kilenc új harangot kapott, melyek felidézik a klasszikus középkori harangjátékot. A világ legszebb városa most még szebb lett.

   

  Trinidad, Kuba

  Trinidad
  Trinidad
  Fotó: Mr. Mark

  Escambray dombság lába és a szikrázó Karib-tenger között fekszik Trinidad. 1988-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította a várost, melynek gyönyörű újjávarázsolt házaiból, méltóságteljes templomaiból és fedett belső udvaraiból a gyarmati kor hangulata árad. A különleges építészet és a természeti környezet felülmúlhatatlan hangulatot kölcsönöz  Trinidadnak. 2014-ben kulturális események sorozatával ünneplik meg a spanyol hódítók városalapításának 500. éves évfordulóját. Trinidad, mint oly sok más kubai város, a 19. század elején, a cukor-robbanás idején gazdagodott meg. A cukorbárók gazdagságukat az Afrikából behurcolt rabszolgák verejtékes munkájának köszönhetik. Ez a különleges egyveleg máig meghatározza Trinidad hangulatát: afro-kubai táncelőadások, rituálék, és a salsa vibráló hangzása, mely a kubai és afrikai gyökerekből indult.

  Cape Town (Fokváros), Dél-Afrika

  Cape Town
  Cape Town
  Fotó: howfull

  Az elmúlt években a város sorra kapta az elismeréseket tagadhatatlan természeti szépségei miatt, a cél, hogy még szebbé váljon. Nemrég megkapta a Világ Design Fővárosa (WDC) címet, melyet kétévente ítélnek oda annak a városnak, amely példamutatóan,  a társadalmi, kulturális és gazdasági fejlődés hatékony eszközeként alkalmazza a designt. Fokváros az első afrikai város, amelynek odaítélték a megtisztelő címet. Szobrokkal díszített zöld területek, fenntartható projektek és az egykori ipari körzetek, mint Woodstock és Fringe rehabilitációja zajlik. A fő cél, hogy áthidalják a szakadékot Cape Town sokszínű lakossága között.

   

  - hirdetés -

  Riga, Lettország

  Riga
  Riga
  Fotó: hellimli

  Lettország méltán híres fővárosa, a szovjet időkben stratégiai fontossággal bíró egykori hanzaváros. Riga ma egy gyorsan fejlődő, modernizálódó kis ország, történelmi emlékekben gazdag székhelye, mely birodalmak keresztútján fekszik. Két évtizeddel a függetlenség kikiáltása után a város visszaköveteli jogos címét: a Balti-tenger kozmopolita központja. Az elmúlt években futótűzszerűen terjedtek el a belvárosban az elegáns kávézók és skandináv ihletésű éttermek. Több száz omladozó épület kapta vissza eredeti pompáját, ezzel megkapta régóta megérdemelt rangját, Európa kulturális fővárosa címet.

   

  - hirdetés -

  Zürich, Svájc

  Zürich
  Zürich
  Fotó: Ed Graham Photo

  Itt a lehetőség, hogy 2014-ben a világ atlétikai krémjével találkozz. Augusztusban ugyanis Zürich ad otthont az Atlétikai  Európa-bajnokságnak. Bár Zürich a világ harmadik bankmetropolisza, a “zürichi gnómok” (bankárok gúnyneve) többsége ma is kerékpáron jár munkahelyére. A divatos Zürich-West negyedben az ipari hanyatlás átadta helyét az éjszakai hedonizmusnak, sokszínű hangulatát az egyedi galériáknak, kluboknak és bároknak köszönheti, melyek egy régi tejüzem garázsában, vagy az  egykori hajógyárban kaptak otthont. Zürich az ínyencek eldorádója, a zürichi konyha ugyanolyan világhírű, mint a svájci óra vagy a csokoládé.

   

  Shanghaj, Kína

  - hirdetés -

  Sanghaj
  Sanghaj
  Fotó: MikeBehnken

  Ha Kína a világ ipari motorja, Sanghaj Kína nagy teljesítményű V8-asa. 2000-ig mindössze 3 metróvonalból állt a város metróhálózata, 2014-re ez a szám eléri a 16-ot. 59km hosszúságával pedig ez már a harmadik leghosszabb metróhálózat a világon. A befejezést követően a 121 emeletes Shanghai Tower lesz Kína legmagasabb és a világ második legmagasabb épülete és a Lujiazui pénzügyi és kereskedelmi zóna ékköve. Ez az épület ad majd otthont a világ legmagasabb szállodájának, mely trófeát már kétszer is elnyerte Shanghaj az elmúlt 15 évben. 2013 január 1-től Sanghaj 45 ország, köztük Magyarország állampolgárai számára is 72 órás vízummentes tartózkodást léptetett életbe, így ha csak átutazóban vagyunk is a városban, körbenézhetünk.

   

  Vancouver, Kanada

  - hirdetés -

  Vancouver
  Vancouver
  Fotó: TOTORORO.RORO

  Vancouver szemkápráztató – gyönyörű hegyi tájak, zegzugos örökzöld parkok és homokos strandok. Egy nagyváros kisvárosi hangulattal. Az félszigeten üveg iroda- és lakótornyok sokasága versenyzik a világ legdrágább kilátása címért kiérdemelve a City of Glass elnevezést.  Nem véletlenül Vancouver nyújtja a legjobb városi életkörülményeket a világon, itt egyszerűen lehetetlen unatkozni: futhatsz, úszhatsz, kerékpározhatsz és ha eleged van a városból irány a hegyek – Cypress, Seymour és Grouse-hegység – vagy a világhírű Whistler Blackcomb téli paradicsom.

   

  Chicago, USA

  Chicago
  Chicago
  Fotó: Rasidel Slika

  - hirdetés -

  Chicago a “Szeles város”, világhírű újító szellemű építészetéről és világszínvonalú múzeumairól, de az igazi móka csak a kötelező látnivalók megnézése után kezdődik. Chicago Cubs baseballcsapat otthona, a legendás Wrigley field borostyánfallal körülvett stadionja 2014-ben ünnepli 100. születésnapját. Ha a városban jársz mindenképp menj el egy stand-up comedy estre a The Second City-be, a klubba, ahol olyan sztárok kezdték karrierjüket, mint Bill Murray vagy Stephen Colbert. Zenei téren sincs hiány, júliusban a Wavefront Zenei Fesztivál, szeptemberben a Riot Fest várja a zenekedvelőket.

   

  Adelaide, Ausztrália

  Adelaide

  Adelaide
  Fotó: r.skokan

  Míg Melbourne és Sydney a egymással versenyeznek, Adelaide elhappolja a turistákat. Ide összpontosul Ausztrália legnépszerűbb sport és művészeti eseményeinek egy része, Adelaide Fesztivál, Adelaide Fringe Fesztivál és WOMADelaide. 2014-en befejeződik a “város szívének” az Adelaide Ovalnak a felújítása, mely a város központját köti össze Észak-Adelaide történelmi városrészével. Adelaide az ausztrál borvidékek központja pedig, nívósabbnál nívósabb borospincékkel várja a szomjas turistákat.

  - hirdetés -

   

  Auckland, Új- Zealand

  Auckland
  Auckland
  Fotó: Lukas Gallo

  Auckland gyakran kiesik az utazók látóteréből, de a gasztronómia, a művészet és a tengerpart is mind jó ok, hogy meghosszabbítva új-zélandi tartózkodásod eltölts néhány napot ebben a kozmopolita városban. Ha egy kis kultúrára vágysz érdemes felkeresni az Auckland Art Galleryt, melynek frissen felújított, fával ötvözött üveg átriuma igazán lenyűgöző. A különleges Wero híd Auckland belvárosát és az óceánparton elterülő, szabadidőközponttá átalakított ipari rehabilitációs negyedet, a Wynyard Quartert köti össze, kikötőjében rengeteg vitorlással és yachttal találkozhatsz.

   

  Kíváncsi vagy melyek 2014 legizgalmasabb országai és régiói?

  - hirdetés -