More
  - hirdetés -

  2014 legizgalmasabb országai  Az útikönyveiről méltán híres Lonely Planet online verziója minden év végén megválasztja a jövő év legizgalmasabb célpontjait (ország, régió, város stb.). Lássuk 2014-ben, melyek a legizgalmasabb országok a Lonely Planet szerint!

  - hirdetés -

  Brazília –  a 2014-es labdarúgó-világbajnokság helyszíne

  Lençois Maranhenses
  Lençois Maranhenses
  Fotó: Sylvain Bourdos

  Ha a végtelen hosszú, napsugárban úszó strandok, a hegyek lábainál fekvő zöld esőerdők és a föld legszebb gyarmati települései nem nyújtanának elég indokot az ország meglátogatására, Brazília a jövőben két világszintű sporteseménynek is otthont ad majd. 2014-ben a FIFA Word Cup, azaz a Labdarúgó Világbajnokság, két év múlva pedig a 2016-os Nyári Olimpiai Játékok helyszíne lesz.  Tegyél egy túrát a szélfútta dűnék közt megbúvó égszínkék lagúnákkal fűszerezett Lencóis Maranhenses Nemzeti Parkban, vagy keresd fel az aranyozott gyarmati templomokat az egykori  bányásztelepülésen, Ouro Pretoban. A város templomait gazdag aranyozás és a legnagyobb brazil barokk építész és szobrász, Aleijadinho művei díszítik. Semmikép se hagyd ki az utazás során Bonitót, az utóbbi évtizedekben a világ ökoturista térképein megjelenő, különleges geológiai és természeti adottságairól híres területet.

  - hirdetés -

   

  Antarktisz – egy életre szóló kaland

  Antarktisz
  Antarktisz
  Fotó: Heaven`s Gate (John)

  Egy átlagos természetfilm képein: az Antarktisz fenséges jéghegyei, a feldarabolódó jégtáblák és végtelen hegyvonulatok. Vagy a hatalmas pingvin és oroszlánfóka kolóniák  miközben több millió sirály száll a vad déli óceán fölött. 2014-ben éppen 100 éve indított expedíciót Ernest Shackleton a Déli-sarkvidékre, azzal a tervvel, hogy embereivel kutyaszánokon szeli keresztül a déli kontinenst. Azonban hajójuk zátonyra futott, Shackleton 27 emberével a jég fogságába került közel két évre. Bár az expedíció kudarccal végződött, a maga módján mégis az egyik legnagyobb vezetői siker, hiszen két éven keresztül sikerült Shackletonnak embereit a zord és néha kibírhatatlannak tűnő körülmények ellenére is életben tartania és épségben hazahoznia. 2014-ben előtted a lehetőség, hogy az elszánt felfedezők nyomába lépj.

  - hirdetés -

   

  Skócia – egy eseménydús év

  Glasgow
  Glasgow
  Fotó: Billy Currie

  Jövő nyáron Glasgow ad otthon a XX. Nemzetközösségi Játékok-nak, a város, mely több millió fontos ráncfelvarráson esett át: új sport létesítmények épültek és a közlekedési infrastruktúra fejlesztése mellett a glasgowi kikötőt is felújították. 2014-ben számos kulturális esemény várja az érdeklődőket: Perthshireben tartják Európa legnagyobb rézfúvós-zenekari fesztiválját, tájfutóversenyt a skót kastélyok körül és májusban a Spirit of Speyside Whisky Festivált. Mindezek ellenére a központi kérdés Skóciában: függetlennek lenni vagy sem?

  - hirdetés -

   

  Svédország – étel, kultúra és ijesztő történetek

  Umea
  Umeå
  Fotó: eikei

  Stieg Larsson svéd íróak köszönhetően a legtöbb embernek van némi fogalma Svédországról – hideg , szép és egy kicsit ijesztő. Svédországban egy új popkultúra van kialakulóban. Talán nem véletlenül Észak- Svédország legnagyobb városa, Umeå lesz Európa Kulturális Fővárosa 2014-ben. Aztán ott vannak az ételek. A főváros már régóta divatos hely, remek célpont az ínyencek és bátor kísérleti szakácsok körében, de az utóbbi időkben a svéd konyha hírneve és befolyása az országhatárokat is túllépte. Tekintettel arra, hogy a svéd konyha olyan erősen kötődik a helyi hozzávalókhoz (legyen szó akár tengeri ételekről, bogyós gyümölcsökről, gyógynövényekről, vagy a regionális sajtokról), érdemes ellátogatni és helyben kipróbálni a svéd konyhát.

  - hirdetés -

   

  Malawi – együtt a “Big Five”

  Malawi
  Majete Wildlife Reserve, Malawi
  Fotó: lindsey.who

  Malawi második legnagyobb városától, Blantyretől, nem messze fekszik a Majete Wildlife Reserve, melyben még 10 évvel ezelőtt orvvadászok tizedelték a vadállományt, de szerencsére az elmúlt években visszanyerte a  “Big Five státuszt” azaz egyszerre van jelen a leopárd, az oroszlán, az afrikai elefánt, a kafferbivaly és az orrszarvú is. A szafarin kívüli is számos programot kínál az ország: a Malawi-tó búvárkodásra csábít, a hegyek szerelmeseit a Mt Mulanje várja, mely Malawi legmagasabb, és Afrika 3. legmagasabb pontja, a maga 3100 méterével.

   

  - hirdetés -

  Mexikó – az alvó óriás ébredezik

  Cancun
  Cancún
  Fotó: Riccardo Maria Mantero

  Napfürdő a karbibi strandon, majd egy éjszakai bulizás Cancúnban, színes kézműves termékek vásárlása Oaxaca piacán, időutazás egy maja templomban. Mexikóban nem csak a turisták, de a helyiek is boldogabbak mint valaha. A maja kultúra iránt érdeklődök Cancúnban és Méridaban számos múzeumot találhatnak, az adrenalinfüggők pedig Latin-Amerika leghosszabb zipline pályáján csúszhatnak le a Copper Canyon felett. Itt az idő, hogy útnak indulj Mexikóba és kiélvezd mielőtt az árak az egekbe szöknek és tömegek lepik el az országot!

   

  - hirdetés -

  Seychelle-szigetek – a földi paradicsom

  Seychelle-szigetek
  Seychelle-szigetek
  Fotó: Béné & 2ni

  115 kicsiny sziget szétszórva az azúrkék Indiai-óceánban, ahol mindent megtalálsz, ami egy éltre szóló nyaralás elengedhetetlen kelléke. Eddig azt hitted, hogy csak a milliomosok játszótere a sziget? Jó hír az, hogy az exkluzív és elegáns öko resortok mellett pénztárcabarátibb helyek B&B panziók és önellátó apartmanok is a turisták rendelkezésére állnak. A túrázás, búvárkodás, hajókirándulások és más kalandok is könnyen elérhetők a grandiózus díszletek között. A vadvilág szerelmesei sem csalódnak – a Seychelle-szigetek ugyanis az Indiai-óceán Galapagosa.

   

  Belgium – Európa drágaköve

  - hirdetés -

  Brugge
  Brugge
  Fotó: rbupasiri

  Belgium festői városkái – Brugge , Antwerpen, Gent – mellett Brüsszel, a főváros is remek célpont. Az étel és az ital kínálat egy igazi ízrobbanás (gondoljunk csak a világ legjobb sörére vagy csokoládéjára), a táj nyugodt, a tengerpart meglepően elegáns, a kulturális kincsek pedig a középkori mesterektől a Tintinig várnak. Mégis ” Belgium ” és a ” nyaralás” , általában nem összetartozó szavak. 2014-ben az első világháború kitörésének 100. évfordulója kapcsán fesztiválokkal emlékeznek erre az időszakra. Belga szüzeknek ajánlottak a középkori városok , ahol a kultúra és a gasztronómia találkozik a gótikus épületekkel, Breugel, Van Eyck és Magritte festményeivel, és a csatornákkal.

   Macedónia – vissza a jövőbe balkáni stílusban

  Ohridi-tó
  Ohridi-tó
  Fotó: P_Taki

  Macedónia fővárosa, Szkopje egyre turista barátabb, egy sereg vadi új hotel, elegáns borozók, bisztrók, és Délkelet-Európa egyik legjobb klubja várja látogatóit. Szkopje mellett az Ohridi-tó, Mavrovo síterülete és Stobi római kori romjai is említésreméltó turisztikai célpontok. Kratovo – a török kori kőhidak és macskaköves utak, elhagyott török ​​kúriák őrzik a régi bányaváros elmúlt gazdagságát. Tikves Macedónia talán legnagyobb szőlő-, és bortermelő vidéke, új minőségi borokkal és borászatokkal várja a szomjas látogatókat.

  - hirdetés -

   

  Malajzia – újratöltve

  Kuala Lumpur
  Kuala Lumpur
  Fotó: Sprengben

  A 28 milliós lakosú Malajzia sok új turistalátványossággal rukkolt elő, Melakaban Délkelet-Ázsia legnagyobb madárparkja (6000 madár közel 400 fajból) várja a látogatókat, Nusajayatól mindössze néhány kilométerre fekvő Legoland Malajzia és Hello Kitty Land pedig nem csak a gyerekek körében népszerű. Kuala Lumpur Nemzetközi repülőterének új, második terminálja fontos tényező a fapados légitársaságok megjelenésében. Versenyképes árakat kínálnak a térség légitársaságai ,mint a Malaysia Airlines, az AirAsia, a Firefly és társaik, lehetővé téve az olcsóbb megközelítést. Csodálatos élmények várnak a Malajziához tartozóBorneo  és Gaya-szigetén. Az aktív kikapcsolódást előnyben részesítők hamarosan két keréken is felfedezhetik az országot, egyre inkább fellendülőben van ugyanis a kerékpáros turizmus, melynek keretében Penang partjai mentén és Kuala Lumpur körül is biciklis utak épülnek.

  Kíváncsi vagy melyek 2014 legizgalmasabb régiói?

  - hirdetés -