Vintgar-szurdok

Bled csodaszép tavától mindössze néhány kilométerre fekszik a Vintgar-szurdok, melyet a Vintgar táblák nyomán nem is lehet eltéveszteni. A szurdokvölgy déli végén a parkolót követően a kis faházban kell megvásárolnunk a belépőjegyet, hogy megcsodáljuk Szlovénia egyik legszebb természeti látnivalóját. 

- hirdetés -

Vintgar-szurdok (37)

Természetes formájában járhatatlan szurdokot 1891-ben Jakob Žumer, Gorje polgármestere és Benedikt Lergetporer térképész és fotós fedezte fel. A Hom és Boršt függőleges sziklafalai közé beékelődött Vintgar-szurdokon 1,6 km hosszan folyik keresztül a Radovna folyó, melyet vízesései, medencéi és zúgói teszik felejthetetlenné.

Vintgar-szurdok (47)
A szurdokon keresztül, a folyó felett fahidakon és a sziklák oldalához rögzített fapallókon vezet az olykor elég szűkös út, amely a 16 m magas Šum-vízeséssel fejeződik be. A Vintgar-szurdokban két, emberi kéz által épített, látványosság található. A 33,5 m magasban a szurdok fölött átívelő bohinji vasútvonal egyíves kőhídja, amely 1906-ban épült, valamint a gát, ahonnan a víz a ‘Vintgar pod Šumom’ vízerőműhöz folyik.

- hirdetés -