Top 10 látnivaló Malmöben

Malmö, Svédország harmadik legnagyobb városa, egy igazi multikulturális kapu Európa felé. Mindössze egy rövid autóút a városból, és eléred az ikonikus Oresund-hidat, ami összeköti Svédországot Dániával. A város közelsége a kontinenshez tükröződik az igen változatos, 170 különböző nemzetet magában foglaló populációban (a svédek vannak kisebbségben), és erre a legjobb bizonyíték az embereken túl, a számos etnikai étterem.  A 13. század óta létezett itt egy település, és Malmö annak ellenére, hogy modern külsőt kínál a világnak, egy történelemmel teli város. Jelenlegi formájában dán gyarmatként jött létre, majd Svédországhoz csapódott az 1658-as Roskilde-i egyezmény során.

- hirdetés -


Szállást keresel Malmöben? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

Oresund-híd

Fotó: News Oresund

A látványos Oresund-híd 15 perces autóútra fekszik Malmö városközpontjától. Évtizedeken át tervezték az 1999-es átadása óta világhírűvé vált hidat, mely népszerűségét a nagysikerű dán-svéd tévésorozatnak, „A híd (Broen)” -nak köszönheti. Akik ismerik a sorozatot, azonnal felismerik a pompás építményt, amely összeköti Svédországot Dániával, és így az egész Európai kontinenssel. A híd sokoldalú – autóút, vasútvonal és alagút is egyben. A közel 8 kilométer hosszúságú híd Peberholm-szigetig vezet, ahonnan egy 4 kilométeres alagúthoz kapcsolódik, amelyet azért építettek, hogy ne zavarja a közeli Koppenhágai repülőtérre beérkező gépeket. Ha esélyed nyílik rá, kirándulj egyet a hídon és az alagúton át a Svédországgal szomszédos Dániába, Koppenhágába!

- hirdetés -

Turning Torso

Fotó: Susanne Nilsson

Nagyjából 2,7 kilométerre a Malmö Központi Páyaudvarától, busszal vagy autóval is könnyen elérhető Dél-Svédország legismertebb épülete. A 190 méter magas, az aljától a tetejéig 90 fokot forduló HSB Turning Torso nemcsak Svédország és Skandinávia legmagasabb épületének számít, de egyben Európa második legmagasabb lakóépülete. Az apartmanok mellett, irodáknak és konferenciatermeknek is otthont ad. A felhőkarcolót a spanyol tervező, művész és építész, Santiago Calatrava Turning Torso nevű szobra alapján készítették, amely szerepelt az Oresund-híd tervezésére és kivitelezésére kiírt verseny brosúrájában. A formabontó épület 4 év alatt készült el, 2005-ben nyitották meg, és helyben előállított, megújuló energiaforrással működik. Ennek a mára ikonikus építménynek köszönhetően Malmö felkerült az építészeti világtérképre.

Slice of Swedish Hospitality

Fotó: www.asliceofswedishhospitality.com

Slice of Swedish Hospitality elnevezésű mozgalom segítségével belekóstolhatsz a svéd vendégszeretetbe. Egy szuper jó lehetőség, hogy megismerkedj a svédekkel a színfalak mögött. Helyiek osztják meg otthonaikat, és adnak tippeket a látogatóknak, hogy hogyan élvezzék a látványosságokat, hogyan hozzák ki a legtöbbet a vásárlásból, tapasztalják meg az autentikus svéd ételeket, és fedezzék fel Malmö, és a régió rejtett kincseit. Mindenkit szívesen látnak, beleértve az egyedül utazókat, a családokat, vagy baráti társaságokat, maximum 5 főig. A vacsora a helyi családdal két fogást tartalmaz, általában főétel, melyet desszert követ, és azután beszélgetés vagy talán séta, ahogyan az időjárás engedi. Egy jó tanács: ne késs, mert a svédek extrém módon pontosak, különösen, ami a vacsoraidőt illeti.

Lilla Torg

Fotó: Maria Eklind

Lilla Torg Malmö régi piactere, az egyik legforgalmasabb pontja a városnak évszaktól függetlenül. A hangulatos, fagerendás házakkal övezett terecske, kellemes teraszokkal, kávézókkal, éttermekkel várja látogatóit.  Élvezd a kávéd, pihenj, és figyeld az embereket! A Lilla Torget híres fagerendás házai közül is kiemelkedik a 16. század végén félig fából készült régi kereskedőház a Hedmanska gården, amiben ma dizájn stúdiók kapnak helyet, vagy  az 1760-as évekbeli, de teljesen felújított Faxeska huset polgári ház.

Malmöhus

Fotó: Susanne Nilsson

A minden látogató számára kötelező Malmöhus Skandinávia legrégebbi fennmaradt reneszánsz kastélya, mely ma a város számos múzeumának ad otthont (Malmöi Művészeti Múzeum, a Városi Múzeum, a Természettudományi Múzeum, és a Tropicarium.) Maga a kastély eredetileg egy kisebb citadella volt 1434-ből. A középkorban Dánia egyik legfontosabb erődítménye volt és itt verték az ország pénzét, majd  a 19. század alatt a kastély börtönként szolgált. Ma, a felújított Malmöhus Kastély visszaviszi a látogatókat a 16. századba.
A Malmöhus kastély szomszédságában fekszik Malmö legrégebbi parkja, a Kungsparken. Az 1872-ben megnyitott parkot az angol kertek ihlették, a tavak az egzotikus fák egy békés oázist varázsolnak a városba. Kungsparken kis hídja egy másik gyönyörű parkba, a Slottsträdgården-be vezet, ahol a virág- és veteményeskerteken túl egy igazi szélmalom is áll.

- hirdetés -

Sankt Petri Kyrka

Fotó: Beth

A központi pályaudvar közelében található a 14. századi Sankt Petri Kyrka (Szent Péter-templom), Malmö legrégebbi temploma. Balti téglagótikus stílusban épült, de több korstílus jegyeit viseli magán. A templom legszebb és legérdekesebb részei, a templom észak-nyugati sarkában lévő Krämare-kápolna, melynek falait díszes, kora középkori freskók gazdagon díszítik, és az 1611-ből származó lenyűgöző fából készült oltárkép.

Moderna Museet

Fotó: Niklas Hellerstedt

Nem messze a Szent Péter Katedrálistól (St. Petri Kyrka – 5-6 perc könnyed séta), mint egy kis darab Stockholm Malmöben, a Modernista Múzeum (Moderna Museet) modern és kortárs műalkotásokat állít ki. Olyan installációk, mint film, fotó, dizájn, és festmények, rendszeresen kerülnek bemutatásra. A múzeum 2009-ben a stockholmi, állami tulajdonú Moderna Museet részeként nyílt meg, ahol kurzusokat és szemináriumokat tartanak. Maga a múzeum az 1901-ben John Smedberg építész által tervezett, egykori gyönyörű villamosenergia-erőműben kapott helyet. 

- hirdetés -

Folkets Park

Fotó: Susanne Nilsson

A malmöi Népliget (Folkets Park) a világ legrégebbi publikus parkja, és egyike Svédország leglátogatottabb helyeinek. Majdnem 120 éve járnak ide turisták és helyiek szórakozni, pihenni és élvezni az élet jó dolgait. A Folkets Park egy vidámpark is, amely hasonló a koppenhágai Tivoli Gardenhez. A látogatók találnak itt egy buja zöld területet tavakkal és egy népszerű játszóteret, emellett egy sor snack bár, jégkrémes bódé és kávézó is van, télen pedig a hatalmas tó átalakul korcsolyapályává. 

Kallbadhuset

Fotó: Maria Eklind

1898-ban nyitotta meg kapuit a Rideborg Fürdő (Kallbadhuset), mely ma a legnagyobb, legjobban megőrzött, és legnépszerűbb szabadtéri fürdő. Az eredeti építményt egy szörnyű vihar alig 4 évvel az elkészülte után elpusztította, de a svédek gyorsan újjáépítették, így közel 120 éves már a fürdő. Pihenj a fa tüzelésű szaunában, élvezd a fantasztikus kilátást a partra, merülj meg az óceánban, majd utána ragadj magadhoz egy kávét az egyik népszerű kávézóban!

Katrinetorp

Fotó: Carolina Romare

- hirdetés -

Katrinetorp, Malmö külvárosában (nagyjából 15 perc autóra) az egyik legjobban megőrzött romantikus stílusú birtok Svédországban. Az eredetileg Dél-Svédország egyik leggazdagabb családjának épült 19. századi otthont gyönyörű kertek veszik körül. Találhatunk itt egy kerti kávézót, éttermet, és egy antik boltot is. Katrinetorpban az év során rendeznek antik vásárt, aratóünnepséget, karácsonyi vásárt, továbbá változatos kiállításokat és esti koncerteket is.