More
  - hirdetés -

  Top 10 látnivaló Koppenhágában

  Koppenhága nem csak a legmenőbb skandináv főváros, de folyamatosan a legboldogabb városok listájának élén találod. Dánia fővárosa európai hangulatú, barátságos utcai élettel, és egyedülálló kávékultúrával, amik miatt újra és újra vissza akarsz majd térni ide. A város kompakt mérete tökéletes ahhoz, hogy sétálgass vagy éppen úgy mint a helyiek felugorj a biciklire, ami sokak számára a legkedveltebb közlekedési eszköz. Koppenhágát átjárja a tengeri hangulat, amit Nyahavn színes parti házai és a kikötőben ringatózó hajók még jobban erősítenek. És azt se felejtsük el, hogy Koppenhága a mostanában egekbe magasztalt északi konyha és a kulináris forradalom kiindulópontja olyan világhírű éteremmel, mint a Noma, ahol asztalt foglalni hónapokkal, ha nem évekkel előbb szükséges.

  - hirdetés -

  Szállást keresel Koppenhágában? Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

  Tivoli

  tivoli_koppenhagaFotó: stëve

  Az 1843 óta működő Tivoli vidámpark mára Dánia leglátogatottabb látványosságává vált. A parkot, amely a világ második legrégibb vidámparkjának ad otthont, nemcsak a játékok miatt érdemes felkeresned, hanem azért is, mert ez a legjobb hely a pihenésre vagy akár egy jó kis piknikre. Több mint 20 attrakciót találsz, köztük egy hullámvasutat, ami a legrégebbi ma is működő hullámvasút a világon, de van itt körhinta, tükörterem, kínai pagoda, nézhetsz pantomim előadásokat, bábelőadásokat. A park világszerte híres, és számos filmben jelenik meg. Karácsonykor Tivoli átalakul egy extravagánsan díszített csodavilággá.

  - hirdetés -

  Christiansborg

  christiansborg_koppenhagaFotó: Miguel Mendez

  Slotsholmen apró szigetén található a dán kormány székhelye. Christiansborg több mint 800 évnyi történelemmel büszkélkedhet, és ma ez a palota ad otthont a Parlamentnek, a miniszterelnök irodájának, és a Legfelsőbb Bíróságnak. Számos részét még mindig a királyi család használja, de a legtöbb rész nyitva áll a közönség számára. Azt a területet foglalja el, ahol Absalon püspök megépítette a város legelső erődítményét 1167-ben, a püspök kastélyának romjait és a középkori erődöt akkor fedezték fel, amikor a jelenlegi palota építés alatt állt. Most ezt is meglátogathatjuk.

  Rundetaarn

  rundetaarn_koppenhagaFotó:  Infomastern

  A 36 méter magas Rundetaarnt  (Kerek Torony) 1642-ben  csillagvizsgálónak építették. A legrégibb, ma is működő obszervatórium Európában, amit manapság amatőr csillagászok használnak. Jelenleg egy kis múzeumot találsz benne a híres dán csillagász, Tycho Brahe munkásságáról. Különlegessége, hogy lépcsők helyett egy spirális folyosó vezet fel a tetejére, ahonnan csodás panoráma nyílik a városra. Új attrakció az üvegpadló, amit 25 méter magasan a torony középpontja felett építettek be, ahonnan lepillanthatsz a torony magjába.

  - hirdetés -

  Rosenborg

  rosenborg_koppenhagaFotó: michaeljohnbutton

  A Rundetaarntól kevesebb, mint 10 perc sétára álló kastély eredetileg IV. Keresztély építtetett. 1720-ig lakta a királyi család, majd ezután nyári pihenőhelyként használták; a kastély 1838 óta múzeumként funkcionál. A kastély alagsorában levő kincstárakban őrzik a dán koronázási ékszereket és jelképeket. A trónteremben található a dán uralkodók narvál agyarakból készült trónja, melyet három életnagyságú, 130 kilós ezüstoroszlán őriz. De érdemes megnézni a márvány teremet, a barokk recepció és a híres Rosenburg faliszőnyeget, ami 1693 óta díszíti a falakat.  A dán Királyi Testőrség őrségváltása minden nap 11:30 és 12:00 között masírozik át a Rosenborg kastélytól az Amalienborg palotához. A királyi testőrség katonái medvebőr és kék (ünnepi alkalmakkor piros, fehér és kék) egyenruháikkal egyedi szimbólumai a városnak.

  Amalienborg

  amalienborg_koppenhagaFotó: Nelson Lourenço

  Rosenborgtól alig másfél kilométerre, a Frederiksstaden negyedben találod a Rosenborg testvérpalotáját, Amalienborgot, békés vízparti kertjeivel.  Az épületegyüttes négy egyforma palotából áll, amelyek egy nyolcszögű teret (Amalienborg Slotsplads) vesznek körül. A tér közepén áll Amalienborg alapítójának, V. Frigyes dán királynak a lovas szobra. A térre néző négy palotát eredetileg a nemesség otthonainak építették, ám egy 1794-es christiansborgi tűzeset után átkerült a királyi család kezébe. A palota a nevét Sophie Amalie királynő után kapta, akinek egy fényűző nyári menedékhelye volt ezen a területen, amely szintén leégett 1689-ben. A palotaegyütessel az volt a céljuk, hogy mintatársadalomként működjön, a királlyal a középpontban, és az őt körülvevő arisztokráciával (a négy palota). Ma a IX. Keresztély palota felső szintje a dán királyi család téli rezidenciája.

  - hirdetés -

  Nyhavn

  nyhavn_1_koppenhagaFotó: Pedro Otones

  Amalienborg mögött fekvő Nyhavn (Új Kikötő) színes, több évszázados házai már messziről világítanak. A kikötő végében egy horgony szolgál emlékműként azoknak a dán hajósoknak, akik életüket vesztették a II. világháború során. Nyhavn egykor kereskedelmi kikötő volt, a város rossz hírű negyede, kocsmákkal, részeg matrózokkal. Az évszázadok alatt jelentősen átalakult, de történelmi hangulatából mit sem vesztett. Ma már rikító színűre festett nyeregtetejű házaival, számos éttermével és kávézójával, különösen vonzó része Koppenhágának, és számtalan, a városról készült képen szerepel.  Az utca legrégebbi háza a 9. számú, amely 1681-ben épült, és homlokzata máig sem változott. A híres dán meseíró, Hans Christian Andersen a 20-as szám alatt lakott és itt írta több meséjét is. Nyhavn-ból szárnyashajók és katamaránok indulnak Svédország felé, csakúgy, mint városnéző túrák a kikötő környékén, és végig a csatornán.

  Den Lille Havfrue – Kis Hableány

  den-lille-havfrue_the-little-mermaid_koppenhagaFotó: News Oresund

  Lássuk be, nem látogathatod meg a dán fővárost anélkül, hogy látnád a Kis Hableányt. Sétálj végig a parton Nyhavn-tól Kastelletig (kevesebb, mint 2 kilométer), és nézd meg az ikonikus szobrot és környezetét. A Kis Hableány (Den lille Havfrue), amit a partról láthatsz, Koppenhága hivatalos jelképe. Az 1913-ban Edvard Eriksen által alkotott bronz szobrot Hans Christian Andersen egyik meséje ihlette, amiben megismerhettük egy hableány történetét, aki egyszer előjött a tenger mélységéből, mert beleszeretett egy hercegbe. Sajnos, a herceg nem viszonozta az érzéseit, és a hableányt arra kényszerítették, hogy hagyja el az emberi világot, és térjen vissza a tengerbe.
  A dán főváros jelképévé vált szobor a vandálok közkedvelt céltáblája, ezért a Kis hableány az elmúlt 100 évben számtalan felújításon esett át. Az 1960-as évek óta ismeretlen tettesek a Kis hableány fejét már kétszer fűrészelték le, és egy alkalommal a kezét is levágták.

  - hirdetés -

  Christiania

  christiania_koppenhagaFotó: News Oresund

  A több mint 40 évvel ezelőtt hippi létesítményként alapított egyedi, és eléggé vitatott területet először egy szociális kísérlethez jelölték ki, most pedig az állampolgárok tulajdona. Christiania egyike Dánia legkedveltebb turista látványosságainak, minden évben közel egymillió látogatót vonz. A “szabad város” – ahogyan a helyiek emlegetik – egy elhagyatott katonai bázisból nőtte ki magát. Be kell látni, nem felel meg mindenki ízlésének, de ez egy működő alternatív társadalom, egy hely, ahol számos elfogadott norma egyszerűen nem érvényesül, és az emberek a saját szabályaik szerint élnek. Az autók be vannak tiltva, a bicikli a legfőbb közlekedési eszköz, és a lovak szabadon barangolnak. A legszebbek a saját készítésű házak és épületek, és a hatalmas tó, ahol minden gyermek együtt lubickol a meleg nyári napokon. A kisboltok és kávézók speciális christianai pénznemet használnak.

  Stroget bevásárlónegyed

  storget_koppenhagaFotó: y entonces

  Koppenhága bevásárlónegyede a Strøget, mely a világ leghosszabb bevásárlóutcája. Stroget, ami egy 1800-as évekből származó becenév, számos egymást keresztező útból áll, és a Radhauspladsen-ről indul és Kongens Nytorv-nál végződik. Nemzetközi nagy márkák, mint a Max Mara, Prada, Louis Vuitton és Hermés sorakoznak Kongens Nytorv irányába nézve. A vásárlás mellett séta közben a város számos nevezetessége is útba esik a városháza tornyától a dán királyi színházig.

  Nationalmuseet – Nemzeti Galéria

  danish_national_galleryFotó: Mark B. Schlemmer

  - hirdetés -

  A dán művészeti kincsek legnagyobb gyűjteménye mellett (az 1700-as évektől napjainkig), további lenyűgöző képzőművészeti alkotásokat láthatunk a világ minden tájáról. Kiemelt látnivaló a dán és sarkvidéki művészeti kiállítás, ami 150 évet ölel föl, illetve a dán festői remekek mellett, Edvard Munch és Picasso műveivel is találkozhatunk.  Ragadj térképet, fedezd fel a gyűjteményeket, utána pedig a galéria kávézójában lazíts!

  - hirdetés -