More
  - hirdetés -

  Top 10 látnivaló Rómában

  A Római Birodalom a világ valaha létezett leghatalmasabb civilizációja és központja Róma, óriási befolyást gyakorolt a világra fennállása során, de az elkövetező korok is mély nyomott hagytak a városon. Csodálatos templomaival és bazilikáival,  hatalmas római emlékműveivel, díszes szobraival, barokk szökőkútjaival és reneszánsz művészeivel Róma mérhetetlenül gazdag történelmi és kulturális örökséggel kápráztatja el az embert. Összeválogattuk az “Örök Város” néhány fontos látnivalóját. Szállást keresel Rómában?

  - hirdetés -


  Piazza del Campo de ‘Fiori

  Campo de’ Fiori

  Róma egyik legrégibb piactere a Campo dei Fiori, olyan mint egy kisváros főtere, ahol megállt az idő. A nevének jelentése Virágok mezeje, valaha tényleg az borította a területet, mára Róma leghangulatosabb piaca fogadja az ide érkezőket. A Campo dei Fiorira 1869-ben költöztették át a virágpiacot a közeli Piazza Navonáról. A virágokhoz manapság már nem sok köze van, csak két-három stand emlékeztet a piac eredetére. Azonban van itt minden, mi szem-szájnak ingere, színes tészták, szarvasgombás salsák, különleges olajak, kimért fűszerek és persze sok-sok sajt.

  - hirdetés -

  Piazza Navona

  Piazza Navona (24)

  A templomokkal és palotákkal körbevett téglalap alakú tér, a Piazza Navona, Róma egyik leghíresebb tere, melynek helyén egykoron Titus Flavius Domitianus római császár stadionja állt. Az aréna nagyobb volt, mint a Colosseum: 270 méter hosszú és 55 méter széles; nagyjából 33 ezer ember fért el benne. Elsősorban ünnepségekre és sporteseményekre használták. A középkorban római kocsiversenyeket, és a tér elárasztásával hajós vízi játékokat is rendeztek, a szökőkutak lefolyóinak elzárásával. A teret három barokk szökőkút díszíti. A Piazza Navona pezsgő, hangulatos, tökéletesen olaszos helyszín, amely éjjel-nappal egyedi hangulatot áraszt. Bővebben a Piazza Navonáról itt olvashatsz.

  Angyalvár (Castel Sant ‘Angelo )

  Angyalvár

  Az Angyalvár eredetileg Hadrianus császár mauzóleuma volt, később a középkor folyamán alakították át erőddé. Az „Angyalvár” nevet egy középkori monda után kapta: a történet szerint 590-ben a pestisjárvány idején a pápa könyörgő körmenetet tartott, ekkor jelent meg a vár csúcsán Szent Mihály arkangyal, aki a járvány megszűntének jeléül hüvelyébe dugta kardját. 1280-tól egy fedett járat köti össze az Angyalvárat a Vatikánnal, amely így a pápák menedékhelyéül szolgált többször is a történelem során. A várat használták nyári lakként, börtönként, jelenleg múzeum. Az Angyalvárhoz vezető híd, a Bernini szobraival díszített Ponte Sant’Angelo, Róma legszebb hídja.

  - hirdetés -

  Forum Romanum (Foro Romano)

  Forum Romanum

  A Palatinus és a Capitolium domb között fekszik, az évszázadokon át nyüzsgő ókori Róma szívében, mely a Birodalom politikai és kereskedelmi központja volt. A 220 méter hosszú, 35-50 méter széles területen több, mint ötven nevezetesebb épület található. A mai kőtörmelékek és -halmok, századok koptatta kövek egykoron a világ közepét jelentették.

  Spanyol lépcső (Scalinata della Trinità dei Monti) 

  Spanyol-lépcső

  Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsője a 138 lépcsőfokból álló Spanyol lépcső. A Via dei Condotti végén emelkedő pazar építmény a barokk Róma egyik jellegzetessége. A monumentális díszlépcső a Piazza di Spagna nevű hangulatos teret köti össze a lépcső tetején álló Trinitá dei Monti nevű templommal. A lépcsőt Francesco de Sanctis és Alessandro Specchi tervezte. Szépsége mellett hangulata is lenyűgöző, mindig tele van helyiekkel, turistákkal, fiatalokkal, és szerelmespárokkal. Bővebben a Spanyol-lépcsőről itt olvashatsz.

  - hirdetés -

  Trevi kút (Fontana di Trevi) 

  Trevi-kút

  Róma legnagyobb szökőkútját 1762-ben Nocola Salvi tervei alapján készítették el. A világhírű barokk szökőkút három út találkozásánál épült, innen származik elnevezése is: Trivium. A 20 méter széles és 26 méter magas központi szoborcsoportja Neptunuszt és a tritonokat ábrázolja. Eredetileg az „Aqua Virgo” vízvezeték kivezető pontja. Itt játszódik Federico Fellini Az édes élet című filmjének ikonikus jelenete Anita Ekberg és Marcello Mastroianni főszereplésével. A babona szerint, aki a jobb kezével a bal válla felett áthajít egy pénzérmét, az biztosan visszatér Rómába! Az érméket minden éjszaka a Caritas nevű segélyszervezet összegyűjti a medence mélyéről és ebből az összegből Róma szegényeit támogatják.

  Vatikáni Múzeum (Musei Vaticani)

  Vatikáni Múzeum

  A miniállam, a Vatikán fő látványossága a Szent Péter-tér, a Szent Péter-bazilika, a Sixtus-kápolna, és a 14 csodálatos vatikáni múzeum. A múzeumokat a 16. században alapították, és  a Vatikán büszkélkedhet a világ egyik legfontosabb és legnagyobb művészeti gyűjteményével. Külön említésre méltó a Vatikáni Múzeum csigalépcsője , a Raffaello szobák és a finoman díszített Sixtus-kápolna. II. Gyula pápa védnöksége alatt 1508 és 1512 között Michelangelonak köszönhetően született meg az 540 m2 területével a világ legnagyobb egybefüggő freskója és egyik legszebb művészeti alkotása.

  - hirdetés -

  Pantheon

  Pantheon

  Az egyik legjobb állapotban fennmaradt római kori épület, görög eredetű, római elnevezése szerint az összes isten temploma. Az épület kupolája a mennyboltot jelképezi, ahol a rómaiak hite szerint az istenek lakoznak. A templomot egyedül egy, a kupolába vágott kerek nyíláson, az oculuson keresztül érkező napfény világítja meg. Ma ismert formáját Hadrianus császár idején nyerte el, aki az alapjaitól építtette újjá 126 -ban. A Pantheont 609-ben IV. Bonifác pápa szentelte keresztény templommá.

  Szent Péter-bazilika (Basilica di San Pietro)

  Szent Péter Bazilika

  A világ legkisebb nemzetközileg elismert független államában, a katolikus világ központjában, a Vatikánban áll a Szent Péter Bazilika. A hatalmas templom Róma négy nagy bazilikájának egyike, a templom a Vatikán legkiemelkedőbb épülete, kupolája uralja Róma egész látképét. A bazilikát a legenda szerint Péter apostol, az első pápa keresztre feszítésének helyén emelték. A bazilika méretei elképesztőek, 1989-ig ez volt a világ legnagyobb katolikus temploma, mikor is Elefántcsontpart fővárosában, Yamoussoukroban található bazilika megelőzte. Területe 2,3 hektár, hossza 211 méter, legnagyobb szélessége 186 méter, legnagyobb magassága 132 méter, befogadóképessége kb. 60 000fő. A jelenlegi épület építése 1506 -ban kezdődött és  1615-ben  fejeződött be . Sok híres művész dolgozott az épületen : Michelangelo tervezte csodálatos kupolájába lifttel, majd pedig 320 lépcsőfok megmászásával fel lehet jutni, ahonnan csodás kilátás nyílik Rómára és a Bernini tervezte Szent Péter térre. A templomban található számos jelentős művészeti alkotás között talán a leggyönyörűbb Michelangelo Piétája, amely a művész egyetlen szignált alkotása.

  Colosseum

  Colosseum

  - hirdetés -

  A világ legnagyobb és leghíresebb amfiteátruma a Colosseum. Az építkezés Vespasianus császár idején 72-ben kezdődött és fia, Titus avatta fel 80-ban. Építése kevesebb, mint 10 évig tartott, ez fantasztikus teljesítmény volt a maga idejében. A Colosseum kegyetlen látványosságok színhelye volt, gladiátorviadalokkal, állatküzdelmekkel és hajócsatákkal szórakoztatták a népet. Az 50 000-75 000 néző befogadására alkalmas amfiteátrum 80 bejárattal rendelkezett. Évszázadokon keresztül pusztították tüzek és földrengések, számtalanszor ostromolták, volt idő, mikor Róma egy egész negyede lakott benne. Mégis, romjaiban is a Római Birodalom nagyságának és hatalmának legfenségesebb szimbóluma maradt.

  TIPP: A “kötelező” látnivalók után pedig íme 10 tipp, mint ne hagyj ki ha Rómában jársz.

  Szállások Rómában

  A Hotel Centro Cavour Róma belvárosának szívében a Colosseumtól és a Forum Romanumtól mindössze 400 méterre helyezkedik el. Szintén a városközpontban áll a Hotel Italia,  egyszerű szobáival és klasszikus berendezésével remek választás. A The B Place pedig egy igazi különlegesség egy kis butik hotel nem messze az Angyalvártól, minden szobája egyedileg berendezett. További szállások Rómában!
  Ha hotelek helyett inkább magánszállást keresel nézz körül az Airbnb-n is. Ha meghívónkkal regisztrálsz most első foglalásodból 9000 Ft kedvezményt kapsz. Ismerkedj meg lépésről-lépésre az Airbnb-vel!

  - hirdetés -