More
  - hirdetés -

  Róma legszebb lépcsősora, a Spanyol-lépcső  Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsője a 138 lépcsőfokból álló Spanyol lépcső. A Via dei Condotti végén emelkedő pazar építmény a barokk Róma egyik jellegzetessége. A monumentális díszlépcső a Piazza di Spagna nevű hangulatos teret köti össze a lépcső tetején álló Trinitá dei Monti nevű templommal. A templom előtt obeliszk áll, mely egykor a Catilina összeesküvését megörökítő ókori történetíró, C. Sallustius kertjében állott.

  - hirdetés -

  Piazza_di_Spagna, _Roma

  Akár a Francia lépcső nevet is viselhetné, mivel a Trinitá dei Monti templomot XII. Lajos francia király parancsára építették és a templomhoz vezető lépcsősort francia diplomaták különböző közt Étienne Gueffier pénzéből finanszírozták. A Spanyol lépcső nevet végül a spanyol követség tőszomszédsága miatt kapta. A lépcsőt Francesco de Sanctis és Alessandro Specchi tervezte. Szépsége mellett hangulata is lenyűgöző, mindig tele van helyiekkel, turistákkal, fiatalokkal, és szerelmespárokkal, sokszor szól gitárzene.

  Piazza_Di_Spagna

  - hirdetés -

  A Piazza di Spagna tér közepén egy korai barokk szökőkút uralja, a Fontana della Baraccia, amelyet 1627-29 között épített idősebb Bernini, aki VIII. Urban pápa építésze volt és az ő nevéhez fűződik az Acqua Vergine (vízvezeték, mely Rómának szolgált tiszta vizet) is, mely mai napig táplálja a szökőkutat. A legenda szerint mikor a Tiberis kiöntött, az ár egy csónakot sodort a térre, ezt az elsüllyedt bárkát ábrázolja a szökőkút.
  A lépcső két oldalát már a 18. századtól fogadják és szállítják szegélyesen, amelyek főként angol arisztokratákat és művészeket látnak vendégül, azóta gyakran emlegetik angol gettóként ezt a környéket. A tér jobb oldalon található az angol költő, John Keats háza, mely jelenleg múzeumként működik.

  Spanyol-lépcső (11)

  Mikor utoljára Rómában jártam egy igazi nyári zivatar yellow el a Spanyol-lépcsőnél, árkádok és megfelelő esernyők híján a több ezer turista préselődött a házak falához és az elegáns üzletek kirakatai elé. Az utcai árusok pedig percek alatt alkalmazkodva a helyzethez megjelentek kezükben a szuvenírek helyett immár esernyőkkel és esőkabátokkal.

  - hirdetés -