Sivatagi show – amikor virágba borul a sivatag

A világ java részén már beköszöntött a tavasz, s bár a sivatagok nem feltétlenül tartoznak a leglátványosabb és legizgalmasabb úti célok közé, de az év ezen szakaszán mindenképpen figyelmet érdemelnek. Mi autóba ülünk, hogy felfedezzük Kalifornia sivatagjait, mert az bizony akad itt bőven. Ezeken a területeken extrém időjárási viszonyok uralkodnak április végétől, amikor is az égiek begyújtják a kályhákat, de a tavasz nemcsak enyhülést hoz, hanem vizuális élményben is részesíti a természet kedvelőket. 
 

Az Anza Borrego sivatag Kalifornia déli részén, San Diego tartományában foglal helyet. Itt nemigen találhatók végtelen hullámzó homokdűnék, amit egy igazi sivatagtól elvárhat az ember. Az Anza Borrego amolyan köves-bozótos fajta, ami látvány tekintetében talán nem sok szót érdemel, de egy kis esőzés itt szó szerint csodákat művel. A téli hónapok meghozzák a várt hatást, és a talajnövényzetnek hívott száraz gazt, szemet gyönyörködtető virágszőnyeggé varázsolja.

- hirdetés -

 

anza-borego
Szintén szót érdemel az Antilop Völgy, ami Mojave sivatag nyugati részén Los Angelestől kb. másfél órányi autó útra fekszik. Bár a természet itt is spórol a csapadékkal, mégis pont elégnek bizonyul ahhoz hogy számos állat és növényfajnak adhasson otthont. Szárazság és forróság ide vagy oda, az itt lakók által minden évben április-május környékén megrendezésre kerül a pipacsfesztivál, ahol a természet gondoskodik a díszletről, és az időjárás szabja meg a pontos idejét. A szél és az eső mennyiségétől függően, az egész völgy narancssárgába öltözik, és kaliforniai pipacs tenger tölti be a látóhatárt. 
antelope_valley_kalifornia
Ha már a sivatagokat említjük, nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a Halál völgyét sem (Death Valley), ami nemcsak Kaliforniában de az egész földrészen tartja a meleg rekordot 57 fokkal. Ez persze csak a levegő hőmérséklete, de a talaj közelében ennél jóval többet mutat a hőmérő. Nyáron tartósan 50 fok felett marad a hőmérséklet,és még az éjszaka sem hoz enyhülést, viszont tavasszal még a Halál völgyében is az élet győzedelmeskedik. A Mosquito flat homokdűnéin sárgán virágzó bokrok jelzik, hogy részükről kezdődhet a sivatagi show.
death-valley
A sivatagi túra záró akkordjaként pedig következzen a Joshua Tree Nemzeti Park. Számomra ez a kedvenc az összes kaliforniai sivatag közül. Már ha egy sivatagot lehet “kedvenc” jelzővel illetni…Szokványosnak semmiképp sem lehet nevezni a képet ami itt fogadja az embert. Elképesztő forma és színvilágával zavarba ejt és a színes kaktusz arzenálja pedig felteszi a koronát erre a különös vidékre. Mivel korábban kaktuszt maximum egy icipici cserépben egy virágállványon láthattam, így érthető módon engem teljesen elvarázsolt a hatalmasra nőtt virágzó kaktuszok látványa. Semmiképp nem egy hétköznapi jelenség ezeket a tüskés színes csodákat közelről, teljes életnagyságban megcsodálni.
joshua-tree
sivatag_viragzas
sivatag_viragzas_1
sivatag_viragzas_2
sivatag_viragzas_3

Copyright © 2017 Top USA Trip – Kiss Juditka. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.