More
  - hirdetés -

  A világ leglátványosabb vízesései

  Kevés természeti képződmény tárja elénk olyan drámaian és fenségesen a természet erejét mint a vízesések. A vízesések legtöbbször akkor keletkeznek, ha egy keménykőzetből álló réteg keresztezi a folyóvölgyet, a folyó a gát fölött és alatt lévő puhább kőzeteket fogja gyorsabban lekoptatni. A folyómeder ezáltal egyenetlenné válik, zúgók jönnek létre. Ha az alul lévő gyorsabban pusztuló kőzet nagyon hamar erodálódik vízesés alakul ki. Nézzük meg a világ leglátványosabb vízeséseit, melyek monumentális méretükkel, hatalmas erejükkel, vagy épp kecsességükkel, de mindenképp lenyűgözik a természet szerelmeseit.

  - hirdetés -

  Kaieteur-vízesés

  kaiteur_vizesesFotó: sorenriise

  Guyana első számú látnivalója az érintetlen esőerdőben fekszik. A szabadon eső vízesések legnagyobbika, egy Patamona törzsfőnökről kapta nevét, aki itt zuhant mélybe kenujával a Nagy Szellemnek áldozatot bemutatva, hogy biztonságot kérjen népe számára. Azóta a törzs lakói szent helyként tisztelik a vízesést. A víz 250 méter magasról egy homokkő lapról hullik alá és évszaktól függően akár 100 méter szélességű is lehet.

  - hirdetés -

  Detian-vízesés

  A Detian-vízesés Kína és Vietnám határán fekszik. Ez  a negyedik legnagyobb, határokon átnyúló vízesés a Niagara, a Victoria és az Iguazu után. A különböző határkonfliktusok miatt csak nemrég nyitották meg a turisták előtt. A 200 méter széles és 70 méter mély vízesés, amely az évszakoktól függően teljesen más arcát mutatja. Nyáron, különösen a heves esőzések miatt a Guichun folyó hirtelen megduzzad, és hatalmas robajjal zúdul a mélybe, míg télen az áramlás viszonylag kicsi, így a víz sokkal csendesebben folyik a mély medencébe.

   Langfossen-vízesés

   

  langfossenFotó: Henry Leirvoll

  A Langfossen vízesés Nyugat-Norvégiában fekszik. A világ tíz legmagasabb vízesése közül négy Norvégiában található, így 600 méteres magasságával nemcsak Norvégia, de a világ egyik legmagasabb vízesése is. Ellentétben néhány vízeséssel folyamatos vízutánpótlás következtében állandó. Bár Norvégiában már több vízesést állítottak a vízierőművek szolgálatában ezt a csodálatos képződményt egyelőre természetes állapotában figyelhetjük meg.

  Inga-vízesés

  A Kongói Demokratikus Köztársaság területén Matadi közelében található az Inga-vízesés. A Kongó folyó 15km alatt több szakaszon 96m-t zuhan, legnagyobb zuhataga a Boyoma. A lezúduló víz térfogata alapján a világ legnagyobb vízesése, melynek vízhozama másodpercenként átlagosan eléri a 42.000 köbmétert, ezt kihasználva két vízi erőművet is építettek rá.

  - hirdetés -

   

  Tugela-vízesés

  tugela_vizese

  A dél-afrikai Drakensberg hegységben, a Royal Natal Nemzeti Parkban lévő Tugela-vízesés a maga 948 méteres magasságával a világ második legmagasabb vízesése, de mindössze csak 15 méter széles és másodpercenként alig egy köbméternyi vízhozama van. A Tugela-vízesést két ösvényen lehet megközelíteni egyikkel a tetejéhez másikkal a lábához lehet eljutni láncos létrák megmászásával.

  - hirdetés -

   

  Yosemite-vízesés

  upper yosemite fallsFotó: Kiss Juditka

  A Yosemite-vízesés Észak-Amerika Sierra Nevada hegységében található. A Yosemite Nemzeti Park területén helyezkedik el. 739 méterével Észak-Amerika legmagasabb vízesése, a világon pedig a hatodik.

  Ribbon-vízesés

  - hirdetés -

  ribbon_vizesesFotó: docentjoyce

  Szintén a Yosemite Nemzeti Park területén található a Ribbon-vízesés, mely csak időszakosan áprilistól-júniusig folyik, majd a következő tavaszi hóolvadásig elapad. A 491 méter maga vízesés egyetlen keskeny zuhatag formájában folyik le a sziklás hegyoldalon. Az El Capitano szikla nyugati oldalán elhelyezkedő vízesés nevét, ribbon messziről keskeny szalagnak látszó alakjáról kapta. Csak lentről van lehetőség megcsodálni ugyanis nincs kiépített út a csúcsra.

  Krimml-vízesés

  kimml_vizesesFotó: RPFranklin

  - hirdetés -

  A tiroli Krimml-vízesés 380 méteres magasságával Európa leghosszabb szabadon alázuhanó vízesése. 1687 méter magasan található, így télen a vízpermet jégpáncélt alkot a környező sziklákon, a legzordabb időben pedig maga a vízesés is mozdulatlan jégpáncéllá dermed. A háromlépcsős vízesés a Hohe Tauern Nemzeti Park területén fekszik, a vízesés mellett négy kilométer hosszú jól kiépített turistaösvény vezet.

   

  Plitvicei -tavak

  plitvicei_tavak_horvatorszag_04Fotó: Rosta Dávid

  A Horvátországban fekvő, hegyekkel körbezárt Plitvicei Nemzeti Park vízesései környezeti szépségükkel ejtik rabul a turistákat. Talán joggal nevezhetjük Európa egyik legszebb természeti látványosságának. Az önmagában is lenyűgöző szépségű 16 zöldes-kékes színű tavat 92 kisebb-nagyobb zuhatag köti össze. A legnagyobb vízesés a 77 méter magas Veliki Slapot.

  - hirdetés -

  Jog-vízesés

   

  jog_vizesesFotó:  Enchant_me

  Dél -Indiában található Jog-vízesés a Sharavathi folyóból alakult ki és India legmagasabb vízesései közé tartozik 253 méter magasságával. A zuhatag tetején a folyó négy részre oszlik, melyek mindegyike jellegzetessége alapján kapta nevét: a Király méltóságteljesen, az Ordító hatalmas robajjal, a Rakéta félelmetes gyorsasággal és a Királynő kanyargósan, kecsesen ömlik alá.

  Rajna-vízesés

  - hirdetés -

  Rajna_vizese_Svajc_4Fotó: Demeter Ákos

  Európa legnagyobb vízesése a Rajna-vízesése 15.000 évvel ezelőtt keletkezett. A gyönyörű természeti képződmény a Svájci Schaffusen városnál található, ahol a Rajna folyó keresztül fut Észak-Svájcon. Mindössze 23 méter magas, de 150 méter szélességben hömpölyög alá.

  Dudhsagar-vízesés

   

  dudhsagar_vizesesFotó: Kumaresh.Rajarajan

  Az indiai Goában a Mandovi folyón található többszintű Dudhsaga vízesés elnevezése “tengeri tejet” jelent. Ha felmegyünk a lépcsőkön a 309 méter magasságból lezúduló zuhatag tövéhez az ott kialakult tóban fürödhetünk is.

  Cirque de Gavarine

  cirque_de_gavarnieFotó: AlphaTangoBravo / Adam Baker

  Pireneusok Nemzeti Park területén található Spanyolország és Franciaország határán a 3600 méter kerületű óriási amfiteátrum, melyet meredek sziklafalak vesznek körül. Az 1356 méter magasan fekvő Gavarnie városból gyalog vagy szamárháton közelíthető meg. Európa leglenyűgözőbb látványt nyújtó vízesése, ahol a hegyfalakról számos vízér esik alá, melyek közül a legmagasabb a Gave de Pau 422 méterével.

  Khone -vízesés

   

  khone_vizesesFotó: Gnilenkov Aleksey

  Kambodzsa határához közel, Laoszban található a Khone-vízesés. Monszun idején a vízesés akár 14 kilométer kiterjedésű is lehet, két nagyobb zuhatagra a Khong Phapheng-re és a Somphamit-ra tagolható. Bár magassága mindössze 22 méter vízhozama alapján az ötödik a legnagyobb a világon, ugyanis másodpercenként 11.600 köbméternyi víz zúdul le rajta.

  Niagara -vízesés

  niagara_kanada

  Kétségtelenül a világ legismertebb és legnépszerűbb vízesése a Kanada és az Egyesült Államok határán elhelyezkedő Niagara- vízesés.  Az őslakosok nyelvén „mennydörgő robaj” névre keresztelt vízesés, mintegy 12.000 évvel ezelőtt az utolsó jégkorszak idején keletkezett. A kanadai oldalon lévő Patkó-zuhatagot és az amerikai oldalon lezúduló Amerikai-zuhatagot a Kecske-sziget választja el. Az öt nagy tóból négy (Superior, Michigan, Huron, Erie) a Niagara folyóba torkollik, mielőtt az Ontario tóba ömlene. Hatalmas vízhozamával, ami akár percenként 168.000 köbméter is lehet, a világ vízellátásának egyötödét teszi ki. Lehetőségünk van több szemszögből is megcsodálni, sétahajó fedélzetén egészen a vízesés lábáig eljuthatunk, de választhatjuk sziklafalon kiépített kanyargós ösvényt, ahol a vízfüggöny mögül vehetjük szemügyre a természeti csodát.

  Angel-vízesés

  angel_vizesesFotó: timsnell

  A venezuelai Canaima Nemzeti Park területén lévő Angel- vízesés a maga 979 méterével csaknem 18-szor magasabb, mint a Niagara ezzel a világ legmagasabb egybefüggő zuhataga. A vízesés magas vízállás idején három zuhatagra tagolódik. A lezúduló vizet a 770 négyzetkilométer kiterjedésű fennsík repedéseibe és hasadékaiba bejutó nagy mennyiségű évi 7620mm csapadék táplálja. A bennszülöttek Kerepkupai vízesésnek hívják, de nevét felfedezőjéről Jimmy Angelről, az amerikai pilótáról kapta, akinek hamvait halála után itt szórták szét. Mai napig csak kisrepülővel közelíthető meg a vízesés.

  Victoria-vízesés

   

  viktoria_vizesesFotó: Pius Mahimbi

  Afrika legnépszerűbb turisztikai látnivalója a Victoria-vízesés Zambia és Zimbabwe határán található. A Victoria eredeti, makoloktól származó neve Mosi-oa-Tunya, jelentése “mennydörgő gőzölgés”, mely a 300 méteres párafüggönyt nézve tökéletesen illik rá. A Viktória-vízesés 1708 méter széles vízzuhatagával a legszélesebb a világon, amely öt nagyobb zuhatagra oszlik: Ördög vízesés, Fő-zuhatag, Lópatkó-zuhatag, Szivárvány-zuhatag és Keleti-zuhatag. A vízesés az esős évszak idején március és július között a leggyönyörűbb. Ha egy kis adrenalin löketre vágyunk nevezzünk be egy vadvízi evezésre vagy akár bungee jumpingoljunk a folyó fölött átívelő hídról.

  Iguazú-vízesés

  iguazu_vizesesFotó: Rodrigo Soldon

  Argentína és Brazília határán terül el az Iguazú-vízesés, mely 275 különálló, szigetecskékkel, és szikla-kiszögelésekkel elválasztott zuhatagba ömlik le a félhold alakú sziklaperemről, átlagban 60 méter magasról. Iguazú-vízesés legmagasabb zuhataga az Union, mely az Ördögtorok-szakadékba zuhan. Nevét a helybéli guarani indiánok adták, melynek jelentése „nagy víz”. Az argentin oldalon a látogatók vízpermet áztatta ösvényeken csodálhatják meg ezt a bámulatos természeti jelenséget.

  - hirdetés -