Perito Moreno gleccser, Patagónia

Argentína déli része Patagónia ad otthont a világ egyik legkülönlegesebb gleccserének. Az argentínai Los Glaciares Nemzeti Park Perito Moreno névre keresztelt gleccsere, Santa Cruz tartomány délnyugati részén egyike Patagónia legismertebb turistalátványosságainak.

- hirdetés -

A 2-3000 méteres hegyvidéket összefüggő jégtakaró borítja, a kb. 15000 négyzetkilométer területű dél-patagóniai jégmező Campo de Hielo Sur, mely az Antarktisz és Grönland után a Föld harmadik legnagyobb belföldi jégtakarója. A jégmezőről gleccserek ereszkednek alá. Ezek közül talán a legnagyobb, de mindenképpen a legismertebb a Perito Moreno-gleccser. A gleccser a Patagóniai Jégmező egyik ága, területe 249 négyzetkilométer.

perito_moreno_gleccser_argentina_09
A jégtömeg Argentína második legnagyobb tava az Argentino-tó partjának ütközik, aminek következtében két részre osztja a tó vizét. A Perito Moreno csodás látványán kívül azért is különleges, mert ellentétben a legtöbb gleccserrel, ennek a tömege folyamatosan nő.

perito_moreno_gleccser_argentina_04

- hirdetés -

A gleccser egy keskeny szorosba nyúlik be, amely összeköti az Lago Argentino víztömegét a Brazo Rico vizével. Amikor a Moreno gleccser eléri a szemközti partot elzárja az összekötő csatornát vagyis egy természetes gátat létrehozva megakadályozza a két víztest közötti vízcserét. A nyomás növekedésével a gleccser töredezni kezd, a víz benyomul a jég belsejébe, ami idővel a jégtömeg összeomlásához vezet. Ennek eredményeképp a tó egyik oldalán az eltávozni nem tudó víz több méterrel megemeli a tó vízszintjét, és a hatalmas súly mind a jégfalra nehezedik, aminek következtében a 60 méter magas jégfal időnként – három-öt évente – óriási robajjal beszakad, és a tó szintje kiegyenlítődik.

perito_moreno_gleccser_argentina_03

A Perito Moreno-gleccser jégfala 5 kilométer hosszan 60 méter magasan emelkedik a víz fölé, teljes magassága 170 méter. Naponta 2 méteres sebességgel nyomul előre. A 30 km hosszú jégmező a világ harmadik legnagyobb ivóvíz-tartaléka.

perito_moreno_gleccser_argentina_05

Francisco Pascasio Moreno 1877. február 15-én a barátságtalan és rideg Patagóniában egyszer csak szembetalálta magát egy hatalmas gleccsertóval a déli Andok lábánál. Ezt a tavat Moreno nevezte el Lago Argentinonak, vagyis Ezüst-tónak. Később az egyik gleccser, amely a terület egyik legcsodálatosabbja, az ő tiszteletére a Perito Moreno-gleccser nevet kapta. A perito szó szakértőt jelent. A kormányzó adta Morenonak ezt a megtisztelő címet, amikor azt a megbízatást kapta, hogy Argentína és Chile között húzódó határvita kérdésével foglalkozzon.

perito_moreno_gleccser_argentina_07

Patagónia “fővárosából” El Calafate-ból két órás buszúttal érhetjük el a gleccsert. Hajóval érdemes közelebbről (de biztonságos távolságból) szemügyre venni a gleccsert. Az Lago Argentino partjáról, Punta Banderasból indulnak járatok. De mesés kilátás nyílik a gleccser nyelvének végével szemben álló fakilátóról és az odavezető ösvényről. A Perito Moreno gleccser nem fehér, hanem inkább kékes színben tündököl a fény és a víz játékának köszönhetően.

perito_moreno_gleccser_argentina_01

- hirdetés -

perito_moreno_gleccser_argentina_02

perito_moreno_gleccser_argentina_10

perito_moreno_gleccser_argentina_11

perito_moreno_gleccser_argentina_06Fotók: Douglas Scortegagna

- hirdetés -