Antilop-kanyon

Az Antilop-kanyon a világ legnépszerűbb és legtöbbet fényképezett kanyonja. Az Arizonában fekvő kanyon a homokkő eróziójának következtében alakult ki.

Az Arizona állambeli Page városának közelében a navahó indiánok földjén található az Antilop-kanyon. A navahóföld az Egyesült Államok három államának (Utah, Arizona, Új-Mexikó) területére terjed ki. A kanyon, nevét az egykoron itt élő antilopok után kapta. A kanyon a navahó-homokkő eróziójaként jött létre, elsősorban futóárvizek és más felszínalakító tényezők hatására (pl. szél). Esős időszak idején a kanyon feletti medencében gyűlik össze a víz, mely a homokot magával sodorva zúdul a völgy felé a hasadékba, smirgliként formálva a járatokat. Az erózió a puha homokkövet évmilliókig alakította és alakítja a mai napig, elképesztő formákat létrehozva.

A fotósokat két rész vonzza leginkább: Felső Antilop-kanyon (vagy Hasadék) és az Alsó Antilop-kanyon (vagy Dugóhúzó).

- hirdetés -

A Felső Antilop-kanyon navahó neve Tse bighanilini, „a hely ahol a víz sziklákon keresztül fut” , melynek különlegessége a fényoszlop-képződés főleg a nyári hónapokban, a magasan álló nap miatt fantasztikus látványt nyújt. A nap különböző szakaszaiban újabb és újabb színárnyalatok bukkannak fel.

Az Alsó Antilop-kanyon a navahó néven Hasdeztwazi („spirális sziklaívek”) néhány kilométerre fekszik a Felső-kanyontól. Korábban csak kötéllel és létrákon lehetett lejutni, ma vaslépcsők vezetnek ide. Az itteni séta jóval nehezebb és hosszabb, emiatt kevesebben látogatják.

A kanyont 1997-ben nyitották meg a turisták előtt, amikor is a navahó indiánok létrehozták a Navahó Törzsi Parkot. Csak vezető kíséretében látogatható a természeti látványosság, mert esős évszak idején a gyorsárdások veszélyessé teszik a kanyont. 1997. augusztus 12-én egy ilyen gyorsáradás során tizenegy turista halt meg az Alsó Antilop-kanyonban.

- hirdetés -

 

- hirdetés -

- hirdetés -
277,107RajongókTetszik
6,918KövetőkKövetés
274KövetőkKövetés
29FeliratkozókFeliratkozás