Érezd magad otthon – Balaton

Madách Imre szomszédjának lenni nem tragédia, sőt! – a többi szomszédnak sem. Itt nem egynyári hanem egy nyári, szezonális nagycsalád él, ahol Madách, Kazinczy és Csokonai annyira egyidős utcanevek, mint a közéjük parcellázott telkek és nem ritkán azok egyforma katalógusházai. Mondjuk, hogy ez egy nyaralótelep a Balaton északi partján, olyan balatonfüggőségben szenvedő családokkal, akik már negyven éve és bizarr módon, halló- és látótávolságon belül szeretnek pihenni a karnyújtásnyira lakó szomszédjuktól. Hát normálisak ezek?
Szerintem igen, sőt vigyázat – az egykor itt csak vendégeskedőkből könnyen válik visszatérő nyaraló- majd tulajdonos szomszédtárs!
A Balatonon nyaralni. Ez nem csak a meglátni hanem a ráérezni és megszeretni esete és ha jól csinálod könnyen válik e környék második otthonoddá. Nálunk például nem igazán változik az utcakép, nem nyílnak új boltok, nem épülnek új házak, legfeljebb a fák vetnek egyre nagyobb árnyékot a kertekre. Nekem ez a fontos, hogy itt nincs folyamatos változás, amelyben homályos emlékképekkel kellene kínoznom magam. Mert itt szinte megállt az idő. Bár már nem jár a mozgó-ABC (csak a family frost) és a zöldség-gyümölcsös szekeret sem a Pejkó nevű ló húzza, a házak legtöbbje mégis, még mindig gazdagon hordozza a ’70-es évekre oly jellemző stílusjegyeket. Aztán belépsz egybe és ámulsz a készleten: a retro kincsként felbukkanó bögrék, szemüvegtokok, és egyéb használati tárgyak éppúgy ragaszkodnak a nyaralójukhoz, mint te vagy a legkedvesebb szomszéd, akit előbb ismersz fel fürdőruhában, mint télikabátban a nagykörúton.
A Balatonon nyaralni. Itt ha beszédes vagy nyomhatod egész a nap a sódert, de elbújhatsz egy könyvvel a tujákkal takart teraszodra. Tekereghetsz a faluban, kirándulhatsz a Balaton-felvidéken, írhatsz képeslapot a postán, benézhetsz a közértbe, kigurulhatsz a mólóra, főzhetsz a szomszédoknak. Ide csak úgy elmenekülhetsz, kocsmázhatsz, fürödhetsz a tóban, kifoghatod a legnagyobb halat, szagolhatod a nádast, csapkodhatod a szúnyogokat, borozhatsz a haverokkal. Járhatsz kertmoziba, befőzheted a gyümölcsöt, csinálhatsz veteményest, ültethetsz virágokat, és élhetsz egy olyan nagy családban, ahol gyerekkori becenevükön szólíthatsz már rég felnőtt embereket. Vagy elvitorlázhatsz, ha mégsem tetszik. 🙂

Ha tetszik a fotósorozat Dorkát az Instagramon is követhetitek!

- hirdetés -
Copyright © 2017 Dorka Makatsch. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.