More
  - hirdetés -

  Cortina d’Ampezzo – A Dolomitok királynője

  Nem véletlenül hívják így a Valle d’Ampezzo völgyében található, páratlanul szép fekvésű olasz kisvárost Cortina d’Ampezzo-t. Ha két dologgal kellene jellemezni, akkor elmondható, hogy Olaszország egyik legdrágább városa és leghíresebb síparadicsoma, de egy fél napos kirándulás erejéig annak is érdemes felkeresnie, aki nem itt képzeli el az olaszországi bevásárlást, és akit a téli sportok sem vonzanak különösképpen. A városkát körülvevő hegyek számos mozifilm forgatási helyszínei voltak, mint a Rózsaszín párduc, a Cliffhanger, a Krull filmek, de James Bond is járt erre.

  - hirdetés -

  A település Ampezzo néven a középkorban hol a Német-római Birodalom, hol a Velencei Köztársaság fennhatósága alá tartozott. 1511-ben az elöljárók hűséget fogadtak I. Miksa császárnak, amit számos kiváltság biztosításával jutalmazott az uralkodó. A vidék egészen 1919-ig osztrák fennhatóság alatt állt és az első világháború idején heves harcok helyszíne volt, majd a világháborút lezáró békeszerződéssel az Olasz Királysághoz került. Az 1950-es évekre Cortina világhírű síparadicsommá vált, 1956-ban itt rendezték meg a téli olimpiai játékokat.

  A város környékén lévő öt sípálya teljes hossza kb. 120 kilométer, de több helyen kapcsolódik más sírégiók pályáihoz, és snowboard-, szánkó- valamint sífutó pályát is találnak a téli sport szerelmesei. Nyáron a kerékpározás és lovaglás mellett extrém sportokat (rafting, vadvízi kajak-kenu, nyári bob, via ferrata) is kipróbálhatnak az ide látogatók, vagy felkereshetik a 2100 és 2800 méter közötti magasságon található, hatalmas területet magába foglaló első világháborús szabadtéri múzeumot. De aki csak egy sétát tesz a városban, az is élvezni fogja …

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_01

  - hirdetés -

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_02

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_03

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_04

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_05

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_06
  A város szülötte, Angelo Dibona olasz hegymászó emlékműve

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_07

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_08
  Igor Mitoraj Németországban született, Olaszországban alkotó lengyel szobrász (1944-2014) Porta Italica c. alkotása a Corso Italian

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_09

  - hirdetés -

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_10

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_11

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_12

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_13

  - hirdetés -

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_14

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_15

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_16

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_17

  cortina_d_ampezzo_olaszorszag_18

  - hirdetés -

  Copyright © 2017 Novák Miklós. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -