- hirdetés -

Burma fővárosa, Rangun

Burma, vagy ahogy az államot évtizedek óta irányító katonai rezsim nevezteti az országot, Mianmar* az indokínai régió legkevésbé ismert országa. Mára a belpolitikai helyzet is konszolidálódott, így Burma látnivalói, történelmi emlékei és kultúrája érdemessé és a megfelelő elővigyázatosság mellett veszélytelenné is teszik az itt tartózkodást. Ennek köszönhetően az elmúlt öt évben évről évre jelentősen gyarapodik az ideérkező külföldiek száma, és Burma a fogadott turisták tekintetében napjainkra felzárkózott Indokína másik „mostohán elfeledett” országa, Laosz mellé. Külföldi állampolgárok egyelőre csupán néhány helyszínre látogathatnak el külön engedély beszerzése nélkül, így például nyitva áll az utazók előtt Rangun (új nevén Jangun), a régi főváros, vagy Mandalaj és Pagan vidékének ezredéves templomegyüttesei.

- hirdetés -

Az alábbi képsorok Rangunba (angolosan Rangoonba) kalauzolnak el bennünket, amely százhúsz éven keresztül, 2005-ig volt az ország fővárosa. Neve ismerősen csenghet sokak fülében: Rejtő Jenő A tizennégy karátos autó című regényének főhőse, Gorcsev Iván a Rangoon teherhajó elcsapott matróza volt. Okkal tette meg Rejtő a hajó névadójául a várost, amelyet a brit gyarmatosítok a 19. század derekán tettek forgalmas és nyüzsgő kikötővárossá. Ezt megelőzően a környéket a valamikor a 6. és a 10. századok között épített, monumentális Sve Dagon-pagoda tette nevezetes buddhista zarándoklati helyszínné. Az árnyékában szerényen meghúzódó, Dagon néven ismert halásztelepülés helyén Alaungpaja burmai király 1752-ben kezdte felépíttetni új székvárosát. Munkáját egy évszázaddal később a már említett brit gyarmatosítók mérnökei fejezték be, amelynek eredményeként megszületett az új Rangun, és 1885-ben Brit Burma fővárosa lett.

Rangun ma ötmilliós metropolisz, de ezt a kifejezést ebben az esetben óvatosan kell kezelnünk, ne képzeljük magunk elé New York felhőkarcolóit vagy akár a közeli Bangkok égbetörő sziluettjét. Bár az elmúlt évtizedben megindultak az infrastrukturális fejlesztések, Rangun alapvetően ma is 19. századi arculatát őrzi: a sakktábla-elrendezésű utcahálózatot gyarmati épületek sorai szegélyezik, a városban számos, a brit gyarmati városépítészeti törekvésekről tanúskodó zárt park és kert, mesterséges tó található. A sikátorszerű, nyílegyenes belvárosi utcácskákban napközben mozdulni is alig lehet, minden talpalatnyi helyet benépesítenek a portékáikat kínáló gyümölcs- és zöldségkertészek, halászok, mészárosok, kifőzdések, dohány- és jutaárusok, drágakőcsiszolók és mindenféle egyéb kereskedők és kézművesek. Európai ember számára sokkoló, elementáris Ázsia-élmény, amellyel a ma globalizált világában már csak ritkán lehet találkozni. Mindezt a velőig hatoló Ázsia-élményt tetézi a turisztikai infrastruktúra kiépítetlensége: nincsenek idegenforgalmi kioszkok és információs táblák, hiányoznak a magukat idegenvezetőül a turistára tukmáló, tolakodó helyiek. Körös-körül mindenütt csak burmaiak (saját nyelvükön bamarok) és az ő életük. Meg persze az ő mosolyuk, mert a burmaiak nagyon kedves emberek. Ha a nyugati ember időnként eltéved a forgatagban, és odalép egy-egy helyihez, hogy kérdezzen valamit, a jó burmaiak többnyire nem értenek abból egy szót sem, de kedvesen mosolyogva himbálják a fejüket, érdeklődve nézik a szokatlan arcot, néha a kezükbe veszik a messziről jött ember kezét, és kedvesen bólogatnak tovább.

Kalandozni vágyók, Burmára fel!

- hirdetés -

* Hogy a Mianmar/Jangun vagy a Burma/Rangun nevek használatát választjuk, az egyben állásfoglalás is. Előbbiek a katonai junta által az országnak és régi fővárosának adott hivatalos új elnevezések, utóbbiak pedig a hagyományosak, amelyek használatához az ország demokratikus ellenzéke is ragaszkodik.

rangun_burma_04

rangun_burma_05

- hirdetés -

rangun_burma_09

rangun_burma_10

- hirdetés -

rangun_burma_11
Séta a Kandadzsi-tó partján futó, lótuszrengeteg övezte gyaloghídon

rangun_burma_12

 

Ékszerdoboz Rangun fölött: Sve Dagon-templomegyüttes

rangun_burma_13

rangun_burma_14

- hirdetés -

rangun_burma_15

rangun_burma_16

rangun_burma_17

rangun_burma_20
Copyright © 2017 Terbócs Attila
. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
- hirdetés -
275,975FansLike
6,959FollowersFollow
284FollowersFollow
39SubscribersSubscribe
- hirdetés -