Az Indiai arany háromszög vonattal

Nepálból megérkezve, februárban meglepően meleg időjárás fogadott Új Delhiben, nagyjából 23-25 fok. Egy hetet szántam Indiára, így meglehetősen tartalmas 7 nap várt rám.  Az útitervem az Indiai arany háromszög bejárása volt: Új Delhi – Agra – Jaipur – Új Delhi. Úgy terveztem, hogy Delhiben a szállásra megérkezve segítséget kérek egy helyitől, és megveszem a vonatjegyeket a teljes útra. Szerencsére a Hostel tulajdonosa aki a recepción fogadott rendkívül készséges volt, és egy kis jutalékért cserébe azonnal sikerült is megvenni a jegyeket. Indiában rendkívül nagy a vasúti hálózat és egyes szerelvények/fülkék között is nagy a különbség. Külföldieknek  többnyire elég nehézkes kiigazodást eredményez a fülkék kiválasztása és a jegy megvásárlása is (ha még nem csináltuk ezt Indiában). A három vonatút mindegyike 6-8 óra közötti utazást jelent. Ebből két úton másod- és harmadosztályon utaztam (kb. 4000-7000 Ft-ba kerültek a jegyek), és egy úton pedig az első osztályon, mert már csak oda kaptam jegyet. Ez azt jelentette, hogy egy fülke két fekhellyel, árammal, nagy áttetsző ablakkal (mert a többi osztályon hiába is volt ablak, mert kilátni nem lehetett rajta) csak az enyém volt. Ez a jegy nagyjából 10000 Ft-ba került. Más egyedül utazóknak javasolnám hogy a reptérről a városba a taxin ne akarjanak spórolni és a lehető legbiztonságosabb taxist keressük meg.

- hirdetés -

Delhiben a szállásom a turista negyedben helyezkedett el közel a sétáló utcához, és az Új Delhi vasúti pályaudvarhoz. Delhiben a papagájok szabadon élnek így nagyon sokkal találkozhatunk. Parkokban, kertekben vagy épp repülés közben is sokat láthatunk.

india_delhi_06

A zsúfoltság és a hangzavar jellemző leginkább erre a részre. Mindenhol árusok, kisebb nagyobb bárok és „éttermek” az utca bal és jobb oldalán.

Új-Delhi nevezetességei

india_delhi_09

Az India Gate-t a párizsi Diadalív mintájára Edwin Lutyens tervezte, annak a közel 90 ezer indiai katonának az emlékére, akik az első világháborúban, az 1919-es afgán háborúban, és a Pakisztán elleni harcokban haltak meg. A 42 méter magas építmény alapkövét 1921. február 10-én fektették le, és az építése 1931-ben fejeződött be. A falaiba az elhunyt katonák neveit vésték, az ismeretlen katona emlékműve pedig a névtelen áldozatok emlékére készült. A kapu nagyon sok embert vonz mint turistákat mint helyieket, és ez rengeteg mozgó árus kedvelt helye is. Az ivóvíztől a harapnivalóig és a kisebb nagyobb játékokig mindent megvásárolhatunk az árusoktól.

india_delhi_10

- hirdetés -

A 72 m magas Qutub Minar minaret kettős célt szolgált: amellett, hogy ragyogó minaret volt az új muzulmán uralkodók uralmát is hirdette. A torony napjainkban ötszintes és a brit restaurálások miatt nem teljesen függőleges. Leleményes kőhasználatával, Korán idézeteivel, és az egyes szintek fantáziadús díszítésével, ez a világ egyik legmagasabb és legszebb minaretje, az indiai iszlám építészet egyik kiemelkedő példája.

india_delhi_08

A Vörös Erőd a 17. században épült, hogy távol tartsa a portyázó betolakodókat, ám ma is uralja a város látképét. Belül bámulatos épületek sorakoznak, melyek egykor Jahan sahnak, családjának és háromezer alattvalójának adtak otthont. Eredetileg a mogul királyi család rezidenciája volt, majd a britek katonai táborként használták, ma turista látványosság.

 

india_delhi_07

- hirdetés -

A Lótusz templom, az indiai bahá’í templom az egyik leglátogatottabb pontja a földnek. Több mint 4,6 millió látogatója megegyezik a római Szent Péter bazilikával, és nem marad el messze az Eiffel-toronytól sem. A templomban ennek ellenére csend van, lehetőséget adva az elmélkedésre. A templomban nincsenek szertartások, így India változatos vallási életének megfelelően mindenki maga döntheti el, hogyan hozza be saját vallását, ül, imádkozik vagy meditál a templomban. Maga a templom egy hatalmas lótuszvirág alakú építmény, 9 fő szirommal, melyeket 9 kis azúrkék színű medence díszít. Indiai szokások szerint a szent helyekre és templomokba csakis mezítláb szabad belépni, ez itt is érvényes. A belépés után pedig szigorúan csendben kell maradni.

Csendes kis oázisként húzódik meg India fővárosának britek tervezte fiatalabb negyedében a Lódi kert, Delhi lakosságának kedvelt pihenőhelye. A nagy kiterjedésű parkban a Delhi Szultanátus korának (1206-1526) épületei adnak árnyékot a szerelmes pároknak, nyugodt, spirituális hangulata pedig vonzza a város sűrűje elől menekülő látogatókat.

india_delhi_05

india_delhi_03

- hirdetés -

A viszonylag új Laxminarayan templomot a gazdag Birla család építtette és a jólét istennőjének szentelték. Delhi egyik legnagyobb vallási építménye zarándokhellyé vált. A termekben Vishnu és Lakshmi indiai istenek feldíszített szobrait láthatjuk, de van külön Buddha szentély is.

india_delhi_11

Agra – Taj Mahal

Agrába érkezéskor már alig vártam, hogy láthassam a híres Taj Mahal-t. Szerencsére a szállásom tetőteraszáról rá lehetett látni az épületre. Elképesztő élőben látni és egyben megdöbbentő a kontraszt, ami a Taj Mahal szépséges épülete, kertje illetve a között, ami a falain kívül fogad. A Taj Mahalról kár bármit is írni, látni kell. Mesés építészeti remekmű, amely a naptól függően változtatja a színét, kora reggel a felkelő napnál vörös és narancssárga, majd kicsivel később már fehér színekben tündököl.

india_agra_taj-mahal_05

india_agra_taj-mahal_04

TIPP: a kerítés mellett haladva kívül eljuthatunk egy kis folyóig, ahonnan mesés látvány tárul elénk a Taj Mahalra. Pár rúpiáért egy kis csónakkal be is vitethetjük magunkat a folyó közepére. Különösen szép naplementében, ebből a nem megszokott nézőpontból csodálni ezt a fenséges épületet.

- hirdetés -

india_agra_taj-mahal_02

india_agra_taj-mahal_01

Taj Mahal bejárata mellett a hajnali órákban melegedő helyiek.

india_agra_taj-mahal_03

Jaipur, a rózsaszín város

Jaipur – India egyik viszonylag fiatal települése melyet 1727-ben alapítottak. Sawai Jai Singh maharadzsa már szűkösnek találta az Amber erődöt, így létrehozta Jaipurt. A város épületei ekkor még nagyrészt sárgák voltak, ám 1876-ban az akkori maharadzsa a walesi hercegnő látogatásának tiszteletére az egész várost rózsaszínre festette, ami a vendégszeretet jelképes színe.  Mára a számos átfestés után és a homokkőből készült festéknek köszönhetően inkább a terrakottára hasonlít jobban az épületek színe, de még mindig egységes és impozáns a látványa.

india_jaipur_04

Itt többek között meglátogattam a Hawa Mahal-t – a Szelek palotáját. A különös zárt-nyitott terekben és a valóban lenyűgöző kilátást nyújtó teraszokon mindig van valamilyen frissítő légmozgás, ezért kapta az épület a Szelek Palotája nevet. A vörös és rózsaszín homokkőből készült építmény a hárem lakhelyéül szolgált, nevét 953 pici ablakáról kapta, amelyekből kilesve a nők, ha részeseivé nem is, de szemlélőivé válhattak az utcai életnek úgy, hogy közben ők rejtve maradtak a tekintetek elől. A házat átjáró szellő remek klímát biztosított lakóinak, amelyet a termek közepére emelt szökőkutak is felerősítettek. Az ötemeletes épület alakja Krisna koronáját formázza.

india_jaipur_03

Jal Mahal vízi palota a Man Sagar-tó vizébe süllyedt palota. A palota valójában öt emelet magas, de csak a legfelső szintje van a víz felett. A 17. században a Dharbawati folyón emelt gátnak köszönhetően létrejött mesterséges tó önti el a palota alsó négy szintjét a vízállás függvényében.

india_jaipur_01

Amber erőd az egyik legszebb állapotban megmaradt palota egész Indiában. A 16. század végén kezdték el az építését egy 11. századi citadella romjain. Ez az erőd a bevehetetlenségéről volt híres. Macskaköves utak, hatalmas kapuk sorozata és robusztus bástyák közt sétálva gyönyörködhetünk a különböző apró, ám annál díszesebb palotákban, melyek szétszórva találhatóak az komplexumban. Az erődből a környékre nagyszerű kilátás nyílik, míg a Maota-tó egészen elképesztő látványt nyújt a magasból. Az Amber-erőddel szemben található hegyoldalon végig futó védőfalra szép idő esetén érdemes felkapaszkodni, ugyanis felejthetetlen panoráma díjazza az erőfeszítéseinket.

india_amber_01

india_amber_02

india_amber_03

india_amber_04

india_amber_05

Összességében India egy teljesen más világ, mint amit eddig bárhol láthattunk és felfedezhettünk. Semmilyen más országhoz nem hasonlítható. Egyedi hangulatával és rendkívül sokszínű arcával maradandó élményt tartogat minden oda utazónak.

india_delhi_04

india_jaipur_02

india_delhi_01

Copyright © 2017 Andrew Földesi Photography. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll,  írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
- hirdetés -
276,362RajongókTetszik
6,377KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
20FeliratkozókFeliratkozás
- hirdetés -