- hirdetés -

Magyarország legmélyebb tava – Rudabányai bányató

Az észak-magyarországi Rudabánya elsősorban a 12 millió éves emberszabású majom maradványairól – a világhírű Rudapithecus-leletekről – az emberré válás egy fontos mérföldkövéről lehet ismerős illetve, hogy itt volt Magyarország egyetlen vasércbányája. A híres leleteken túl az egykor virágzó bányászvárosnak egy különleges természeti látványossága is van. Itt található ugyanis hazánk legmélyebb állóvize a rudabányai Bánya-tó (Tengerszem). A türkizkék, kristálytiszta vizű tó különleges atmoszférájú, egyedülálló hely hazánkban.

- hirdetés -
A mai tó 1985 körül jött létre miután a bányászat elérte a karsztvízszintet, és a bányát szárazon tartó szivattyúzást is abbahagyták. A geológiai különlegességnek számító tó állandósult kiterjedése körülbelül 300 méter hosszú és átlagosan 80 méter széles. Legnagyobb mélysége megközelíti a 60 métert, ezzel hazánk legmélyebb állóvizeként tartják számon. A bányászat felhagyását követően fokozatosan hódította vissza az élővilág a tó környékét. A talajon az akác- , nyár-, nyír- és fenyőfák mellett különféle cserjék tudnak megkapaszkodni, ám a vastagabb földrétegeken tölgyesek is gyökeret eresztettek.
Különleges adottságai miatt a filmesek kedvelt helyszíne is, egy trópusi tengerpart, vagy akár egy lakatlan sziget látványvilágát is képes elénk varázsolni. Bár a tó magánkézben van, szabadon látogatható, csak jelezni kell a Rudabányai Múzeumnak (3733 Rudabánya, Petőfi u. 24., telefon: 48/353-151).
Ha tetszenek a fotók csatlakozz Attis Photo Facebook-oldalához!
Rudabanya_to_01
Rudabanya_to_02
Rudabanya_to_03
Rudabanya_to_04
Rudabanya_to_05
Rudabanya_to_06
Rudabanya_to_07
Rudabanya_to_09
Rudabanya_to_10
Rudabanya_to_11
Rudabanya_to_12
Rudabanya_to_14
Rudabanya_to_15
Rudabanya_to_16
Rudabanya_to_18
Rudabanya_to_19
Copyright © 2015 Béres Attila – Attis fotó. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.
- hirdetés -
275,878FansLike
6,957FollowersFollow
284FollowersFollow
39SubscribersSubscribe
- hirdetés -