More
  - hirdetés -

  Irán – Ami a csador mögött rejtőzik

  Iránt hajlamosak vagyunk a sajtóban hallott és olvasott hírek alapján egy olyan országnak gondolni, ahol minden az atomprogramról szól; ahol a nők teljes elnyomásban élnek; ahol gyűlölik a külföldieket (különösen az amerikaiakat); s ahol a vallási radikalizmusnak köszönhetően csak a síita iszlám lenne elfogadható… Noha ezeknek az állításoknak van valóságalapjuk, a Közel-Kelet óriásában, a döbbenetes kulturális emléket őrző egykori Perzsiában járva azonban sok esetben mindezek szöges ellentétéről győződhetünk meg. S ezt az Iránba látogató turisták évről-évre erőteljesen növekvő száma ékesen bizonyítja…

  - hirdetés -

  Kashan ruhaüzlet

  A Teherántól délre fekvő, turisták által kevésbé látogatott Kashan egy meglehetősen tradicionális város. Első osztályú szőnyegei, valamint textil- és selyemárui világhíresek. A bazár ruhaüzleteiben a nők kedvükre válogathatnak a különböző kendőkben. Mindazonáltal az iráni nők nagyobb része az egész testet befedő, fekete színű csadorban jár.

  Kashan_ruhaüzlet

  Iráni Kurdisztán

  Északnyugat-Irán kopár, száraz, hegyes vidékein élnek az ország lakosságának közel 10%-át kitevő kurdok. Az alkotmány elismeri őket, mint Irán egyik legrégebben a területen élő népcsoportját, s előírja az etnikai kisebbségek tisztességes bánásmódban való részesítés elvét. A kurd nők különösen színes ruházatukról, a férfiak pedig jellegzetes, buggyos nadrágjukról messziről felismerhetők.

  - hirdetés -

  Iráni Kurdisztán

  Teherán bazár

  Irán – az agglomerációjával közel 15 millió főt számláló – fővárosában folyamatosan zajlik az élet. A rendkívül fejlett metrón naponta 2 millió ember utazik, miközben a bazárban sem lehetne leejteni még egy gombostűt sem. A hatalmas forgalom miatt a világ egyik legszennyezettebb fővárosa. A Teherántól északra húzódó Elburz-hegységben kirándulva azonban hamar ki tudjuk szellőztetni fejünket.

  Teherán_bazár

  Teherán – Azadi-torony

  Hossein Amanat monumentális művét 1971-ben adták át a Perzsa Birodalom 2500 éves évfordulójának alkalmából. Az 1979-es forradalom után változtatták meg nevét a Királyok Emlékművéről Azadi-, azaz Szabadság-toronyra. A közel ötven méter magas, karakteres alakú építmény Teherán jelképe.

  Teherán_Azadi-torony

  Siráz Eram-kert

  Siráz itthon elsősorban a város környékén egykor termesztett szőlőből készült zamatos vörösboráról ismert. Ugyanakkor helyet ad Irán öt, az UNESCO Világörökség listáján szereplő lenyűgöző kert egyikének, az Eram kertnek. Az aprólékos munkával díszített főépületet pálmafákkal teli, medencékkel és szökőkutakkal övezett kert veszi körül, ahová az oda látogató turistákon kívül, a helyiek is szeretnek megpihenni.

  Shiráz_Eram kert

  Iszfahán –  Imám-tér

  Irán második legnagyobb városáról már évszázadok óta regéltek különböző utazók. Az Imám-tér – mely nagyobb, mint a moszkvai Vörös-tér –, az azt övező bazársor és a káprázatos kék csempével díszített mecsetek – köztük a képen is látható Lotfollah mecset – valóban elbűvölik az arra utazót.

  - hirdetés -

  Iszfahán_Imám tér

  Iszfahán – Egyetemista lányok

  Iszfahán egyben rangos egyetemi város, ahol fiúk s lányok egyaránt tanulnak különböző tudományokat. Iránban meglehetősen fejlett az oktatási rendszer, s a közhiedelemmel ellentétben több lány jár egyetemre, mint fiú. Miközben a fiatal lányok még kendőt hordanak a fejükön, már érződik rajtuk egy nagyfokú nyitási szándék a Nyugat és az európai turisták felé – így könnyedén el lehet velük beszélgetni.

  Iszfahán_Egyetemista lányok

  Kandován

  Az 1979-es iráni iszlám forradalom alapjaiban változtatta meg az országot, s mindennapjait. Khomeini ajatollah, majd az őt követő Khamenei ajatollah őrző tekintete az országban mindenhol jelen van: házak oldalán felfestve, plakátokon, fényképeken. Az piciny, de hangulatos hegyi faluban, Kandovánban a mai napig sziklába vájt kunyhókban laknak, melyek renoválásához a követ szamárháton szállítják.

  - hirdetés -

  Kandován

  Perzsa nagykirályok sírja (Naqsh-e Rostam)

  Az egykori Perzsia kulturális nagyságát hivatott kifejezni az Akhaimenida-dinasztia három nagykirályának sziklába vájt sírja az egykori Perzsia fővárosa, Perszepolisz közelében. Iránt – gazdag történelmi és kulturális emlékeinek, valamint lenyűgöző tájainak köszönhetően – évről-évre egyre több turista keresi fel.

  Perzsa nagykirályok sírja

  Yazd – széltornyok

  Yazd, Jászberény testvérvárosa, mind építészetileg, mind vallásilag egyedülálló. A mai napig – az iszlám megjelenése előtt domináns – zoroaszter vallás központja; a tűztemplomokban a azóta is ég a megtisztító szent tűz. Irán két nagy sivatagának határán és az ország földrajzi közepén fekvő város jellegzetes épületei a vályogtéglából épített széltornyokkal ellátott lakóházak. Az évszázados technikáknak köszönhetően természetes módon lehet segítségükkel a belső helyiségek hűtését és légkeringetését megoldani.

  Yazd_széltornyok

  - hirdetés -

   Yazd –  óvodás kislány és édesanyja

  A lakosság több mint 20%-át alkotják a 14 éven aluliak. Míg az óvoda opcionális, addig az általános iskola ingyenes és kötelező az egész országban. A jól strukturált rendszernek köszönhetően a 15-24 éves fiatalok között 97%-os az írni-olvasni tudók aránya, amivel Irán nemzetközi szinten is a lista elején található.

  Yazd_Óvódás kislány és édesanyja

  Kharanaq

  A Yazdtól kb. 60 kilométerre fekvő sivatagi agyagfalu már nem lakja senki. Az egykori lakások üresen állnak, miközben a mennyezet helyenként már be is szakadt. Lakók hiányában már senkinek sem fontos, hogy ezeket a hangulatos falvakat megőrizzék. A természet szépen lassan el fogja tüntetni. Pedig amikor óvatosan lépkedve sétálunk a háztetőkön, akkor akarva-akaratlanul a Perzsia hercegében ábrázolt korok jutnak eszünkbe. Perzsia fénykora.

  Kharanaq

  - hirdetés -

  Teherán –  Amerikai nagykövetség

  Az amerikai nagykövetség volt a bázisa a CIA első puccsának, aminek keretében 1951-ben eltávolították a Mohammed Mosszadeq miniszterelnököt és helyére Mohammed Reza Pahlavi sahot rakták. Az egykori követség ma már egy CIA múzeum, melynek falát Amerika- és Izrael-ellenes festmények és feliratok uralják. A mindennapi ember – aki nem nagyon ért a politikához – egyáltalán nem ellenséges Amerikával szemben, sőt! A legtöbb iráni szereti az amerikaiakat, de a múlt miatt az 1979 óta uralkodó vallási vezetés értelemszerűen még mindig a Nagy Sátánt látja Amerikában. Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy komoly közeledési lépések történtek a két ország között az elmúlt években.

  Teherán_Amerikai nagykövetség

  Copyright © 2014 Cseh Zsombor. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll.  A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.

  - hirdetés -