Cinque Terre – “öt föld” vidéke

Cinque Terre. Egy név, ami a magyar turisták számára is egyre ismerősebbé válik. Nem véletlenül! Meggyőződésem, hogy ez a partszakasz, melynek neve szó szerinti fordításban „öt föld”-et jelent, az olasz riviéra egyik legszebb része. A terület egy nemzeti parkot és öt egymás mellett fekvő pici falucskát foglal magába, melyek délről észak felé haladva sorrendben: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza és Monterosso. Idén nyáron lehetőségem volt öt napot Cinque Terrén tölteni, és az alábbiakban néhány képen keresztül szeretném megmutatni a vidék hangulatát. A sziklára épült kis falvak a Cinque Terre Nemzeti Park területén találhatóak, mely 1997 óta az UNESCO világörökség részét képezi. A nemzeti park számos túraösvénnyel rendelkezik, melyek közül több a Ligur-tenger mentén halad. A falvakat összekötő, tenger mellett futó gyalogösvény (ún. Kék Ösvény) használatáért fizetnünk kell. Létezik egy ún. Cinque Terre kártya, ami számos díjmentes lehetőséget kínál az idelátogatók számára. A kártyával többek között a nemzeti park összes ösvényén túrázhatunk, részt vehetünk szervezett városnéző programokon, utazhatunk a nemzeti park környezetbarát buszaival, és használhatjuk a vezetékmentes internetet. Továbbá a vonathasználatra is feljogosító kártyával korlátlanul utazhatunk a falvak között közlekedő személy- és gyorsvonatokkal. A kártyát az erre kijelölt információs pontok tudjuk megvásárolni.

- hirdetés -

 

A nem tenger mellett futó gyalogösvényeket a kártya nélkül is használhatjuk, ám az igazán gyönyörű panoráma a Ligur-tenger mellett fogad minket. A túraútvonalak állapota felől érdemes előzetesen érdeklődni, mert a rossz időjárási viszonyok, illetve a karbantartási munkálatok miatt előfordulhat, hogy egyet-egyet lezárnak pár napra. Ottjártunkkor a Riomaggiore és Manarola között futó Via dell’amore és a Manarola és Corngilia között futó ösvények sajnos zárva voltak. Ezért a Corniglia és Vernazza közötti túraútvonalon mentünk végig, ami a maga négy kilométerével az egyik leghosszabb tengermenti ösvény. A gyalogösvények mentén számos meghitt zarándokhelyet, templomot találhatunk, ahol érdemes kicsit elidőznünk, az idilli hangulat és a csodás panoráma miatt is. Összességében Cinque Terre az özönlő turistahad ellenére egy szerethető, festői szépségű vidék, ahol a külvilágtól elzárt, csendes helyekre is lelhetünk. Remélem még adódik alkalom az életemben, amikor visszalátogathatok ezekbe az elbűvölő falvakba. (Virág Emese beszámolója) Szállások Cinque Terre környékén.

Cinque Terre_Olaszorszag_14
Cinque Terre_Olaszorszag_13
Cinque Terre_Olaszorszag_7


Cinque Terre_Olaszorszag_'5
Cinque Terre_Olaszorszag_6
Cinque Terre_Olaszorszag_1
Cinque Terre_Olaszorszag_16
Cinque Terre_Olaszorszag_8
Cinque Terre_Olaszorszag_12
Cinque Terre_Olaszorszag_10
Cinque Terre_Olaszorszag_11
Cinque Terre_Olaszorszag_9
Cinque Terre_Olaszorszag_5
Cinque Terre_Olaszorszag_3
Cinque Terre_Olaszorszag_2
Cinque Terre_Olaszorszag_4

- hirdetés -

Copyright © 2014 Virág Emese. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.