Berchtesgaden – A Bajor-Alpok gyöngyszeme

Berchtesgaden. A név sokaknak talán ismerősen cseng – ha máshonnan nem is, legalább onnan, hogy az 1930-as évektől kezdve Németország e kicsiny, Ausztriába beékelődő, hatalmas hegygerincekkel körülbástyázott szeglete volt a III. Birodalom legfelső vezetésének nyári üdülőhelye. De mindez már jó régen volt, s a helyiek szeretnék, hogy az odautazók ne csak a Sasfészket látogassák meg, hanem megismerjék Berchtesgaden megannyi természeti és kulturális értékét. S joggal! Talán kevés alpesi helyről mondható el az, ami Berchtesgaden sajátossága: az igen kicsi területen rendkívül gazdag természeti látnivaló várja a természet szerelmeseit – vagy csak a pihenni vágyókat. Sétahajókázás a türkiz zöld vizű Köngssee-n, via ferratazas a Pidingersteig-on, egy gyönyörű gerinctúra a német-osztrák határon a Steineres Meer panorámájával, vagy éppen egy csúcsmászás a tájképet uraló Watzmann csúcsára. Ez mind Berchtesgaden, a Bajor-Alpok kincsesládája.

- hirdetés -

Berchtesgaden

Berchtesgaden
Noha évről-évre turisták tízezrei látogatnak el Berchtesgadenbe, az alpesi kisvárosnak sikerült megőriznie egykori hangulatát. És ami talán ennél is fontosabb: akármerre járunk, mindenhol a fenntartható turizmus, valamint a természeti értékek megvédésének jegyei láthatóak.

Hütték

Hütte
A turistaörvények mellett számos Hütte vagy Alm várja a megfáradt utazókat. Legtöbbjük kolompoló tehenekkel teli havasi legelők mellé épültek, így helyenként akár friss tehéntejből készült termékeket is vásárolhatunk.

Kehlsteinhaus

- hirdetés -
Kehlsteinhaus
Ismertebb nevén: a Sasfészek. Adolf Hitler egykori nyári rezidenciája volt, ahol magas rangú állami vezetőket és diplomatákat fogadott. Hitler személyi titkárának, Martin Bormannak volt az ötlete és ajándéka a Sasfészek, melybe a hegy gyomrában működő aranyozott lifttel mehetünk fel. Kicsit ironikus, hogy a III. Birodalom vezetője egyszerre volt tériszonyos és szenvedett klausztrofóbiában… Ma egy étterem üzemel az épületben, ahol a falra aggatott fotók emlékeznek az 1930-as, 1940- es évekre. Az 1837 méter magasan fekvő Kehlsteinhaus mögött Manngrat-on keresztül juthatunk fel a ház felett emelkedő Hoher Göll-re. A házból és a gerincről csodálatos panoráma nyílik Berchtesgaden völgyeire és az azok felett magasodó hegycsúcsokra.

Königssee

Königssee
190 méterével Németország harmadik legmélyebb tava. Kialakulásában egyszerre játszott közre a jég felszínformálása és a tektonikus mozgások, aminek köszönhetően minden oldalát meredek sziklafalak vagy hegyoldalak határolják. A tó megőrzése érdekében a rajta közlekedő hajók nem benzin, hanem villanymotorral közlekednek. A tó fő látványossága a hegyi patakok által feltöltött kisebb sík területen lévő jellegzetes alakú, vörös kupolás St. Bartholomä kápolna, mely Berchtesgaden egyik jelképe.

Mannlgrat

Mannlgrat
A dolomitból és mészkőből felépülő hegygerincek egyszerre nyújtanak gyönyörű látványt és nagy kihívást a hegymászók, túrázók számára. A sokszor törmelékes és csúszós felszínen való közlekedést nagy odafigyelést kívánnak.

Pidingersteig

Pidingersteig
Berchtesgaden egyik legnehezebb via ferratája, a Pidingersteig. A beszállásig tartó túra, a mászás, majd a csúcsról való lemenet egy egész napos program. A közel ötórás, főleg C-s és D-s nehézségű mászás biztos Klettersteig-tudást és lépésbiztonságot követel, de a mászás élménye és a csúcsról látható panoráma – nem beszélve a mászók elemózsiájára pályázó rengeteg alpesi csókáról – hatalmas élményt ad.

Sóbánya

Sóbánya
Berchtesgaden – akárcsak a szomszédos Salzkammergut – számos sóbányának ad otthont. Ezek már nem rendeltetésük szerint, hanem turistalátványosságokként üzemelnek. A professzionálisan kiépített útvonalon a látogatók megismerhetik a bányák egykori működését.

Seeleinsee

Seeleinsee
A német-osztrák határt jelentő meredekfalú csúcsok tövében bújik meg a zöld színű tengerszem, a Seeleinsee, melynek hideg vize kellemesen lehűti szervezetünket egy hosszabb túra után.

Tehenek

Tehén
A turistaörvények igen gyakran vezetnek át havasi legelőkön, ahol tehenek tucatjai „nyírják a füvet”. Azzal, hogy a teheneket felhajtják a hegyekre s ott hagyják őket szabadon legelni, helyi gazdák szerint sokkal zsírosabb tejet tudnak előállítani, mint ha karámban tartanák őket.
Templom
Berchtesgadenben számos nagyon hangulatos kápolna található, melyek befogadóképessége sokszor mindössze pár tucat embert jelent. Kecses kupolájukkal azonban fontos részei a tájnak.

Watzmann

Watmann
Németország harmadik legmagasabb csúcsa a 2713 méter magas Watzmann. A karakteres alakú csúcs érezhetően uralja a berchtesgadeni látképet. A Königsee felé leszakadó, szinte függőleges sziklafala még a mai napig is komoly kihívást jelent a legképzettebb mászók számára is. Mindazonáltal a csúcs normál turista úton is meghódítható. A csúcsról elénk táruló látvány miatt pedig érdemes megtenni ezt a kemény túrát.

Copyright © 2014 Cseh Zsombor. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll.  A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.

- hirdetés -