Moszkvai városnézés

Ha Moszkva nevezetességei kerülnek szóba, akkor általában mindenki ugyanazokra gondol. Vörös tér, Kreml, a mumifikált Lenin, az a színes kupolájú templom (Boldog Vazul-székesegyház), a Gum és talán a Megváltó Krisztus-székesegyház, bár ez utóbbi a többség számára valószínűleg csak a Pussy Riot emlékezetes „koncertje” miatt ismerős. Pedig Moszkva ezeken a tagadhatatlanul gyönyörű épületeken, helyeken kívül sok mást is nyújt, és ehhez éppen csak kicsit kell kimerészkedni a belvárosból. A legjobb mód erre metrózni egy kicsit, ami már önmagában egy élmény, hiszen a világ legszebb metróállomásai találhatóak az orosz fővárosban. Ha kigyönyörködtük magukat a Sztálin-barokk művészetében, akkor elmehetünk az Űrhajózási Múzeumba, ahol eredeti szovjet relikviákat nézhetünk meg (és tapogathatunk végig), sőt, a már megsemmisült Mir-űrállomás egyik moduljának élethű másában is sétálhatunk. Vagy ott van a világ harmadik legnagyobb óriáskereke, amin néhány kabint falak és ablakok nélkül hagytak, így azok nélkül lehet feljutni a szédítő 73 méteres magasságba. Elsétálhatunk a végtelen Gorkij-parkba, ahol este a hatalmas szökőkút előre megkomponált fényjátékban pompázik, vagy ellátogathatunk a hét Sztálin-nővér egyikéhez, a híres Moszkvai Állami Egyetemhez, aminek kertjéből páratlan kilátás nyílik a városra. Mi pont így tettünk

- hirdetés -

További nagyszerű fotókért csatlakozzatok a szerző, Norbert Facebook-oldalához.

Moszkva
A moszkvai külváros panelrengetege a reptérről érkező vonat ablakából.
Novoslobodskaya
Moszkvában jelenleg 12 metróvonal található, összesen 194 állomással. Ezek közül a Novoslobodskaya az egyik legszebb.

Moszkva metro
Naponta átlagosan hétmillió ember használja a moszkvai metrót, ezzel, a szöuli után, ez a világ második legforgalmasabb közlekedési hálózata.
Prospekt Mira
A kommunista rendszerben törekedtek arra, hogy nagyon díszes állomásokat építsenek, hogy az egyszerű átlagember kiszabadulhasson a szürke panelek közül. Az 1952-ben átadott Prospekt Mira állomás is ezen elv alapján épült.
Park Pobedy
A legmélyebb állomás a Park Pobedy, 84 méterrel található a felszín alatt, ezzel világrekorder is.
 Elektrozavodskaya
Az 1944-ben átadott Elektrozavodskaya a közeli lámpaizzógyár után kapta a nevét.
 Állami Történelmi Múzeum
Természetesen egy moszkvai látogatás alkalmával a kötelező látványosságok sem maradhatnak ki, ilyen például az Állami Történelmi Múzeum.
Lenin-mauzóleum
Vagy a Lenin-mauzóleum, amiben a Szovjetunió atyjának mumifikált teste fekszik. Vagy egy bábu. Vagy egy dublőr.
 Boldog Vazul-székesegyház
És persze nem szabad megfeledkezni Moszkva talán legismertebb jelképéről, az 1555 és 1561 között épült Boldog Vazul-székesegyházról sem, amit Sztálin le akart romboltatni, hogy a felvonulások alkalmával a Vörös térre könnyebben be tudjanak hajtani a tankok. Szerencsére végül nem tette.
GUM
Az egykor szebb napokat látott GUM, avagy a Központi Nagyáruház, amely Moszkva fő áruháza volt az 1890-es évektől egészen a rendszerváltásig. Ma már, legalábbis az üzleteket nézve, egy egyszerű pláza.
Megváltó Krisztus-székesegyház
A Megváltó Krisztus-székesegyház építését I. Sándor cár rendelte el, hálából, hogy Napóleon elvonult Moszkvából. Az építés hosszú éveken át zajlott, a templom felszentelésére csak 1883-ban került sor. Az épület rövid életű volt, ugyanis Sztálin 1931-ben felrobbantatta, hogy helyére megépíthesse a Szovjetek Palotáját, aminek a tetejére egy 100 méter magas Lenin-szobrot tervezett. Az építkezés a II. világháború kitörése miatt csak az alapgödör kiásásáig jutott, majd Hruscsov ebben a gödörben hozta létre Moszkva legnagyobb szabadtéri uszodáját. A templomot végül a kilencvenes években újjáépítették.
Kreml látképe
A Kreml látképe a Moszkva-folyó egyik hídjáról.
Űrhajózási Múzeum
„A világűr meghódítóinak szobra”. A 110 méter magas titánkolosszus a szovjet űrprogram nagyságát volt hivatott jelképezni, talapzatában található az Űrhajózási Múzeum.
Űrhajózási Múzeum2
Az Űrhajózási Múzeum egyik fő látványossága a Mir-űrállomás központi moduljának életnagyságú mása. Ha belépünk a szimulátorba, akkor jobban át tudjuk érezni, hogy milyen lehetett fél évet egy ekkora helyiségbe harmadmagunkkal bezárva tölteni.
VDNKh Moszkva kiállítási központja
A VDNKh Moszkva kiállítási központja, és egy hatalmas park, amelyben pártépületek mellett egy vidámpark és egy életnagyságú R-7-es (a Szputnyikot az űrbe juttató) rakéta másolata is megtalálható.
Moszkva óriáskerék
A világ harmadik legmagasabb és a világ legmagasabb nyitott székekkel rendelkező óriáskereke. A felszíntől legtávolabbi pont 73 méter magasan van. Az 1997-ben átadott óriáskerék egy fordulatot 7 perc alatt tesz meg.
 Ostaniko TV-torony
A VDNKh 73 méteres magasságból, háttérben az 540 méter magas Ostaniko TV-torony, amely 1967 és 1976 között a világ legmagasabb épülete volt.
Moszkva felhőkarcolói
Az épülő új Moszkva. Az orosz főváros a jelen események dacára is a világ egyik gazdasági csomópontja, a modern kor kívánalmainak megfelelően az üzleti negyedben folyamatosan épülnek a felhőkarcolók.
Moszkvai Állami Egyetem
A híres Moszkvai Állami Egyetem. A sztálini Hét nővér egyikét 1953-ban, majdnem tizenötezer Gulag-rab építette fel. Számtalan Nobel-díjas tudós, politikus tanult itt, többek közt Mihail Gorbacsov is.
Győzelem park
Naplemente a Győzelem parkjában. A parkot a hatvanas években építették, Napóleon legyőzésének és a II. világháború megnyerésének ünneplésére.

Copyright © 2014 Pintér Norbert. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.

- hirdetés -