More
  - hirdetés -

  Moszkvai városnézés

  Ha Moszkva nevezetességei kerülnek szóba, akkor általában mindenki ugyanazokra gondol. Vörös tér, Kreml, a mumifikált Lenin, az a színes kupolájú templom (Boldog Vazul-székesegyház), a Gum és talán a Megváltó Krisztus-székesegyház, bár ez utóbbi a többség számára valószínűleg csak a Pussy Riot emlékezetes „koncertje” miatt ismerős. Pedig Moszkva ezeken a tagadhatatlanul gyönyörű épületeken, helyeken kívül sok mást is nyújt, és ehhez éppen csak kicsit kell kimerészkedni a belvárosból. A legjobb mód erre metrózni egy kicsit, ami már önmagában egy élmény, hiszen a világ legszebb metróállomásai találhatóak az orosz fővárosban. Ha kigyönyörködtük magukat a Sztálin-barokk művészetében, akkor elmehetünk az Űrhajózási Múzeumba, ahol eredeti szovjet relikviákat nézhetünk meg (és tapogathatunk végig), sőt, a már megsemmisült Mir-űrállomás egyik moduljának élethű másában is sétálhatunk. Vagy ott van a világ harmadik legnagyobb óriáskereke, amin néhány kabint falak és ablakok nélkül hagytak, így azok nélkül lehet feljutni a szédítő 73 méteres magasságba. Elsétálhatunk a végtelen Gorkij-parkba, ahol este a hatalmas szökőkút előre megkomponált fényjátékban pompázik, vagy ellátogathatunk a hét Sztálin-nővér egyikéhez, a híres Moszkvai Állami Egyetemhez, aminek kertjéből páratlan kilátás nyílik a városra. Mi pont így tettünk

  - hirdetés -

  További nagyszerű fotókért csatlakozzatok a szerző, Norbert Facebook-oldalához.

  Moszkva
  A moszkvai külváros panelrengetege a reptérről érkező vonat ablakából.

  Novoslobodskaya
  Moszkvában jelenleg 12 metróvonal található, összesen 194 állomással. Ezek közül a Novoslobodskaya az egyik legszebb.

  - hirdetés -

  Moszkva metro
  Naponta átlagosan hétmillió ember használja a moszkvai metrót, ezzel, a szöuli után, ez a világ második legforgalmasabb közlekedési hálózata.

  Prospekt Mira
  A kommunista rendszerben törekedtek arra, hogy nagyon díszes állomásokat építsenek, hogy az egyszerű átlagember kiszabadulhasson a szürke panelek közül. Az 1952-ben átadott Prospekt Mira állomás is ezen elv alapján épült.

  Park Pobedy
  A legmélyebb állomás a Park Pobedy, 84 méterrel található a felszín alatt, ezzel világrekorder is.

   Elektrozavodskaya
  Az 1944-ben átadott Elektrozavodskaya a közeli lámpaizzógyár után kapta a nevét.

   Állami Történelmi Múzeum
  Természetesen egy moszkvai látogatás alkalmával a kötelező látványosságok sem maradhatnak ki, ilyen például az Állami Történelmi Múzeum.

  Lenin-mauzóleum
  Vagy a Lenin-mauzóleum, amiben a Szovjetunió atyjának mumifikált teste fekszik. Vagy egy bábu. Vagy egy dublőr.

   Boldog Vazul-székesegyház
  És persze nem szabad megfeledkezni Moszkva talán legismertebb jelképéről, az 1555 és 1561 között épült Boldog Vazul-székesegyházról sem, amit Sztálin le akart romboltatni, hogy a felvonulások alkalmával a Vörös térre könnyebben be tudjanak hajtani a tankok. Szerencsére végül nem tette.

  - hirdetés -

  GUM
  Az egykor szebb napokat látott GUM, avagy a Központi Nagyáruház, amely Moszkva fő áruháza volt az 1890-es évektől egészen a rendszerváltásig. Ma már, legalábbis az üzleteket nézve, egy egyszerű pláza.

  Megváltó Krisztus-székesegyház
  A Megváltó Krisztus-székesegyház építését I. Sándor cár rendelte el, hálából, hogy Napóleon elvonult Moszkvából. Az építés hosszú éveken át zajlott, a templom felszentelésére csak 1883-ban került sor. Az épület rövid életű volt, ugyanis Sztálin 1931-ben felrobbantatta, hogy helyére megépíthesse a Szovjetek Palotáját, aminek a tetejére egy 100 méter magas Lenin-szobrot tervezett. Az építkezés a II. világháború kitörése miatt csak az alapgödör kiásásáig jutott, majd Hruscsov ebben a gödörben hozta létre Moszkva legnagyobb szabadtéri uszodáját. A templomot végül a kilencvenes években újjáépítették.

  Kreml látképe
  A Kreml látképe a Moszkva-folyó egyik hídjáról.

  Űrhajózási Múzeum
  „A világűr meghódítóinak szobra”. A 110 méter magas titánkolosszus a szovjet űrprogram nagyságát volt hivatott jelképezni, talapzatában található az Űrhajózási Múzeum.

  - hirdetés -

  Űrhajózási Múzeum2
  Az Űrhajózási Múzeum egyik fő látványossága a Mir-űrállomás központi moduljának életnagyságú mása. Ha belépünk a szimulátorba, akkor jobban át tudjuk érezni, hogy milyen lehetett fél évet egy ekkora helyiségbe harmadmagunkkal bezárva tölteni.

  VDNKh Moszkva kiállítási központja
  A VDNKh Moszkva kiállítási központja, és egy hatalmas park, amelyben pártépületek mellett egy vidámpark és egy életnagyságú R-7-es (a Szputnyikot az űrbe juttató) rakéta másolata is megtalálható.

  Moszkva óriáskerék
  A világ harmadik legmagasabb és a világ legmagasabb nyitott székekkel rendelkező óriáskereke. A felszíntől legtávolabbi pont 73 méter magasan van. Az 1997-ben átadott óriáskerék egy fordulatot 7 perc alatt tesz meg.

   Ostaniko TV-torony
  A VDNKh 73 méteres magasságból, háttérben az 540 méter magas Ostaniko TV-torony, amely 1967 és 1976 között a világ legmagasabb épülete volt.

  Moszkva felhőkarcolói
  Az épülő új Moszkva. Az orosz főváros a jelen események dacára is a világ egyik gazdasági csomópontja, a modern kor kívánalmainak megfelelően az üzleti negyedben folyamatosan épülnek a felhőkarcolók.

  - hirdetés -

  Moszkvai Állami Egyetem
  A híres Moszkvai Állami Egyetem. A sztálini Hét nővér egyikét 1953-ban, majdnem tizenötezer Gulag-rab építette fel. Számtalan Nobel-díjas tudós, politikus tanult itt, többek közt Mihail Gorbacsov is.

  Győzelem park
  Naplemente a Győzelem parkjában. A parkot a hatvanas években építették, Napóleon legyőzésének és a II. világháború megnyerésének ünneplésére.

  Copyright © 2014 Pintér Norbert. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll. A képek írásbeli engedély nélküli felhasználása, publikálása tilos.

  - hirdetés -